Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Elektroenerģijas tirgus dalībnieki sagaida, ka sodi par pārkāpumiem būs samērīgi

Elektroenerģijas tirgus dalībnieki sagaida, ka līdz ar izmaiņām, kas paredzēs iespēju tiem par pārkāpumiem piemērot naudas sodus līdz 10% apmērā no apgrozījuma, sodi būs samērīgi, liecina biznesa portāla Nozare.lv veiktā aptauja.

Pārvades sistēmas operators AS Augstsprieguma tīkls norāda, ka saskaņā ar Ministru kabineta komitejā pirmdien atbalstītajiem grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izdos noteikumus par naudas soda noteikšanas kārtību, kuros paredz naudas soda apmēra aprēķināšanas kārtību, ņemot vērā attiecīgā pārkāpuma smagumu un ilgumu, atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus, kā arī nosakot gadījumus, kad naudas sodu ir tiesības samazināt.

Augstsprieguma tīkls paļaujas, ka SPRK, piemērojot sodu par iespējamiem pārkāpumiem, izvērtēs visus šos apstākļus, nodrošinot administratīvās tiesības reglamentējošajos tiesību aktos paredzēto proporcionalitātes, samērīguma un taisnīguma principu ievērošanu, norādīja Augstsprieguma tīkla valdes locekle Inese Bambāne.

Arī ražotājs un tirgotājs AS Latvenergo uzskata, ka, soda sankcijām ir jābūt atbilstošām pārkāpumu smagumam jeb jādiferencē pārkāpumi pēc to smaguma. Uzņēmums uzskata, ka likumā deleģētais pienākums SPRK izstrādāt detalizētus sodu piemērošanas kritērijus palīdzēs atrisināt neskaidrības un riskus par soda piemērošanu proporcionāli pārkāpuma smagumam, informēja kompānijas preses sekretāre Ivita Bidere.

Latvenergo piebilst, ka iespējamās soda naudas var tikt piemērotas par vairākiem iespējamiem elektroapgādes komersantu pārkāpumiem, sākot ar iespējamām apzinātām darbībām ar mērķi manipulēt ar tirgu līdz tīri formāliem pārkāpumiem, piemēram, par kādas atskaites neiesniegšanu norādītajā termiņā.

Savukārt Igaunijas energokompānijas Eesti Energia tirdzniecības uzņēmuma Latvijā SIA Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers vērtēja, ka kopumā SPRK iniciatīva pārņemt Eiropas Savienības praksi tirgus regulēšanā ir atbalstāma, jo, uzraugot elektroenerģijas tirgotājus atvērtā tirgus apstākļos, SPRK jābūt tādām pašām iespējām sodīt negodprātīgu rīcību kā Konkurences padomei.

Viņš gan atturējās komentēt, kā potenciālās izmaiņas iespaidos līdzšinējo situāciju, norādot, ka uzņēmums nav saskāries ar SPRK īstenoto sodu piemērošanas praksi.

Kā ziņots, regulators elektroenerģijas tirgus dalībniekiem par pārkāpumiem varēs uzlikt naudas sodu līdz 10% no iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma, bet ne mazāku kā 200 latus, paredz šodien Ministru kabineta komitejas akceptētie grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā. SPRK būs tiesības piemērot sodu pārvades sistēmas operatoram, sadales sistēmas operatoram, elektroenerģijas sistēmas īpašniekam, elektroenerģijas ražotājam, elektroenerģijas tirgotājam, tirgus dalībniekam.

Grozījumu anotācijā minēts, ka patlaban atbildību par regulējamo nozaru normatīvo aktu pārkāpšanu paredz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss, taču tajā paredzētā administratīvo lietu ierosināšanas un izskatīšanas kārtība lielākoties nav piemērota enerģētikas nozarei. Savukārt noteiktais maksimālais sods, kādu regulators var piemērot par regulējamo nozaru normatīvo aktu pārkāpšanu - 10 000 latu -, nav uzskatāms par iedarbīgu, samērīgu un atturošu sankciju.

Likumprojekta autoru ieskatā, šāds sods nemotivē atturēties no pārkāpuma izdarīšanas un nereti nav samērojams ar pārkāpēja ieguvumu pārkāpuma rezultātā.

Par grozījumiem vēl jālemj valdībai un Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas