Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Finanšu ministre atbalsta Lattelecom un LMT apvienošanu

Valstij kā SIA Lattelecom un SIA Latvijas Mobilais telefons (LMT) akcionārei ir jābūt atbildīgai par savu aktīvu efektīvu izmantošanu, tāpēc uzņēmumu apvienošana būtu lietderīga, intervijā aģentūrai LETA sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Finanšu ministres ieskatā, būtu prātīgi piedāvāt Skandināvijas telekomunikāciju koncernam TeliaSonera atbalstīt uzņēmuma apvienošanu, valstij saglabājot kontroli pār uzņēmumu daļām.

"Tiesa, patlaban pietrūkt padziļinātās informācijas par Lattelecom un LMT apvienošanas ietekmi uz konkurenci. Ir jāizvairās no tā, ka apvienošanas rezultātā tiktu radīts milzīgs uzņēmums un tādēļ ciestu patērētāji," uzsvēra ministre.

Tajā pašā laikā, ja valsts izlemj apvienot uzņēmumus, tad, Reiznieces-Ozolas ieskatā, būtu nepieciešams diskusijā iesaistīt arī nozares profesionāļus.

Finanšu ministre piesardzīgi vērtē informāciju, ka gadījumā, ja valsts uzstāj uz kontrolpaketes saglabāšanu uzņēmumos, TeliaSonera šādam piedāvājumam varētu nepiekrist un Skandināvijas uzņēmums savas daļas varētu pārdot valstij.

"Ir labi, ka telekomunikācijas uzņēmumos valstij ir partneris, kas ir pieredzējis jomas spēlētājs. Bez šāda partnera būtu grūtāk konkurēt. Labi, ka ir šāds vai kāds cits partneris no telekomunikāciju nozares," uzsvēra finanšu ministre.

Jau ziņots, ka telekomunikāciju uzņēmumu Lattelecom un LMT darbības uzlabošanu varētu turpināt uz esošās īpašnieku modeļa bāzes, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) tikās ar Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmuma TeliaSonera pārstāvjiem, lai uzklausītu ārvalstu investora redzējumu par Lattelecom un LMT attīstību un iespējamo turpmāko sadarbības modeli.

Tikšanās laikā TeliaSonera sniedza informāciju par uzņēmuma darbības stratēģiju Baltijas reģionā un iespējamiem turpmākās attīstības scenārijiem. TeliaSonera apstiprināja, ka plāno turpināt strādāt telekomunikāciju nozarē Baltijā un vērtē investīcijas Baltijas telekomunikāciju uzņēmumos kā ilgtermiņa investīcijas.

TeliaSonera pārstāvji kā labāko uzņēmumu turpmākās attīstības scenāriju redz Lattelecom un LMT apvienošanu, tādējādi nodrošinot efektīvāku abu uzņēmumu resursu izmantošanu. Tāpat uzņēmumu apvienošana ļautu optimizēt turpmāk nepieciešamo investīciju apjomu uzņēmumu konkurētspējas saglabāšanai un rezultātā uzlabos patērētājiem sniegto pakalpojumu kvalitāti un pieejamību.

Latvijas puse informēja, ka darba grupa ir iepazinusies ar TeliaSonera piedāvātajiem uzņēmumu attīstības priekšlikumiem. Tika uzsvērts, ka Latvijas puse līdzšinējo īpašnieku sadarbības modeli uzskata par sekmīgu un uz šī modeļa bāzes var vienoties par uzņēmumu darbības uzlabošanas iespējām.

Jau ziņots, ka Lattelecom un LMT darbības uzlabošanas darba grupa patlaban izskata tikai divus iespējamos scenārijus - abu uzņēmumu apvienošanu vai pašreizējās situācijas saglabāšanu, žurnālistiem iepriekš sacīja Ašeradens.

Darba grupa vienojās uzticēt Ašeradenam tikties ar abu uzņēmumu līdzīpašnieka Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmuma Telia Sonera vadību, lai pārrunātu neskaidros jautājumus, piemēram, nepieciešamas diskusijas par uzņēmumu vadības modeli, stāstīja ekonomikas ministrs.

Darba grupa neizskatīja uzņēmumu pārdošanas scenāriju, taču Ašeradens uzsvēra, ka valsts jebkurā gadījumā vēlas saglabāt 51% ietekmi abos uzņēmumos.

Tāpat Ašeradens atzina, ka gadījumā, ja TeliaSonera neapmierinās neviens no piedāvātajiem scenārijiem un Skandināvijas koncerns nolems pārdot savas daļas abos uzņēmumos, arī šis jautājums tiks apspriests.

Kā ziņots, pagājušā gada 20.novembrī tika saņemts abu uzņēmumu apvienošanas piedāvājums no TeliaSonera un līdz šā gada 22.janvārim uzņēmums gaidīja Latvijas valdības atbildi. Tomēr tika izlemts, ka par turpmāko rīcību ar LMT un Lattelecom valsts kapitāldaļām lems jaunā, Māra Kučinska (ZZS) vadītā valdība.

Kučinskis atzina, ka nevienam nav mērķa pārdot valsts kapitālsabiedrības LMT un Lattelecom, bet jautājums par uzņēmumu savienošanu ir atklāts. Līdz marta beigām šajā jautājumā varētu tikt pieņemts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas