Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

FKTK piemēro individuālu soda naudu visiem PrivatBank valdes locekļiem

Turpinot izskatīt AS PrivatBank un tās atbildīgo amatpersonu atbildību bankas pieļautajos pārkāpumos, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pirmdien nolēmusi piemērot individuālas monetārās sankcijas visiem bankas valdes locekļiem, aģentūru LETA informēja FKTK pārstāve Ieva Upleja.Lēmums par individuāliem naudas sodiem pieņemts, jo bankas valdes locekļi ilgtermiņā ir pieļāvuši liela skaita un apmēra darījumu veikšanu bankā, pārkāpjot vairāku normatīvo aktu prasības.

Tādējādi banka tika iesaistīta darījumos, kas tai rada paaugstinātu reputācijas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku, skaidroja Upleja.Izvērtējot katra valdes locekļa atbildības pakāpi tādu lēmumu pieņemšanā, kas pakļāva banku dažādiem riskiem, FKTK bankas valdes priekšsēdētājam Oleksandram Trubakovam, kurš ir atstādināts no amata, piemēroja 96 449 eiro lielu naudas sodu. Savukārt valdes loceklei Ivetai Ķerpei, kura arī ir atstādināta no amata, piemērots 25 869 eiro naudas sods, Rolandam Pētersonam piemērots 15 411 eiro liels naudas sods, bet Oleksandram Mekekečko - 7607 eiro sods.Soda nauda bankas valdes locekļiem jāsamaksā trīs mēnešu laikā, un tā tiks ieskaitīta valsts budžetā. FKTK lēmumu bankas amatpersonas var apstrīdēt FKTK vai pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.Kā ziņots, FKTK piemērojusi PrivatBank soda naudu 2 016 830 eiro apmērā par pieļautajiem pārkāpumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma, Kredītiestāžu likuma un citu normatīvu prasību ievērošanā. FKTK atstādināja no pienākumu pildīšanas bankas valdes priekšsēdētāju Trubakovu un atbildīgo valdes locekli Ķerpi, kā arī uzdeva bankas padomei pilnībā nomainīt bankas valdi.Piemērotais sods ir daļa no FKTK veiktās pārbaudes rezultātiem par darījumiem no 2012. līdz 2014.gadam, kas minēti publiskotajā Moldovas Nacionālās bankas pētījumā jeb tā sauktajā Kroll ziņojumā. Pārbaudē tika konstatēti pārkāpumi gan klientu izpētē un informācijas dokumentēšanā, gan klientu darījumu uzraudzībā, jo banka vairākus darījumus nebija identificējusi kā potenciāli aizdomīgus un par tiem nebija ziņojusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, informēja FKTK.PrivatBank iepriekš iebilda pret, tās ieskatā, FKTK piemērotajām "nesamērīgajām sankcijām". PrivatBank FKTK lēmumu dēvēja par "virspusēju un kļūdainu".Banka FKTK lēmumu var apstrīdēt FKTK vai pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas publicētās informācijas, PrivatBank septembra beigās bija pēc aktīviem 11.lielākā banka Latvijā. Bankas aktīvu apmērs septembra beigās - 677,36 miljoni eiro. PrivatBank šogad trīs ceturkšņos strādāja ar 8,06 miljonu eiro peļņu.Latvijā strādājošās AS PrivatBank akcionārs ir Ukrainas PrivatBank.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas