Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

FM tērēs 100 000 EUR informatīvai kampaņai par jauno nodokļu politiku

Finanšu ministrija (FM) izsludinājusi 100 000 EUR vērtu iepirkumu par stratēģiskās komunikācijas pakalpojumiem, kuru ietvaros plānots informēt par jauno nodokļu politiku un ēnu ekonomikas apkarošanu.

FM iepirkums paredz komunikācijas stratēģijas izstrādi un realizāciju par nodokļu politikas stratēģiju 2017. - 2021. gadam, kā arī valsts iestāžu darba plānu ēnu ekonomikas ierobežošanai 2017. - 2020. gadam.

Iepirkuma paredzamā līgumcena ir 100 000 EUR bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). No minētās summas komunikācijas stratēģiju izstrādei un realizācijai tiks veltīti 30 000 EUR bez PVN, bet publicitātes materiālu izvietošanas pakalpojumiem medijos un citos informatīvajos kanālos - 70 000 EUR bez PVN.

Piedāvājumus var iesniegt līdz šā gada 20. marta plkst. 13.

Jau ziņots, ka FM nodokļu reformai piedāvā samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) līdz 20%, atcelt solidaritātes nodokli un saglabāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN).

FM piedāvā reformēt darba spēka nodokļus, ieviešot IIN likmi 20% ieņēmumiem līdz 45 000 EUR gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 EUR gadā nosakot IIN likmi 23% apmērā. FM arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 EUR, kā arī atcelt solidaritātes nodokli. FM piedāvājums paredz noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu no 0 līdz 300 EUR, proti, 0 neapliekamais minimums būtu pie atalgojuma 1350 EUR, bet 300 EUR - pie minimālās algas.

FM rosina arī noteikt sociālo nodokli atalgojumam līdz 52 400 EUR gadā parastajā režīmā, no 52 400 EUR līdz 85 400 EUR gadā netiek piešķirti īstermiņa pabalsti, bet virs 85 400 EUR gadā - nav jāmaksā. Tāpat rosināts noteikt 20% UIN sadalītajai peļņai.

Ieguvumus no darba spēka nodokļu reformas FM ilustrē ar vidējo prognozēto darba algu Latvijā 2017.gadā - 910,5 EUR mēnesī. Proti, ja patlaban, nomaksājot nodokļus no 910,5 EUR, neto alga veido 641,3 EUR, tad pēc darbaspēku nodokļu reformas neto alga sastādītu 680,9 EUR.

Tāpat FM norāda, ka gadījumā, ja tiks lemts paaugstināt strādājošo neapliekamo minimumu, būs jārisina arī jautājums par pensionāru neapliekamo minimumu. FM rosina pakāpeniski paaugstināt neapliekamo minimumu ar 300 EUR. FM ieskatā, būtiskai pensionāru daļai neapliekamā minimuma pieaugums līdz 500 EUR dotu līdz 15 EUR papildu ienākumu mēnesī.

FM rosinātās izmaiņas kapitāla nodokļos paredz noteikt IIN likmi 20%, 0% likmi reinvestētajai peļņai un noteikt 20% likmi peļņas sadales brīdī. Tāpat plānots atteikties no atbrīvojumiem, kas tiks kompensēti ar darba spēka nodokļu samazinājumu.

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme nodokļu reformas ietvaros tiek saglabāta 21%, tomēr plašāk plānots ieviest t.s. reverso PVN maksāšanas kārtību, kā arī samazināt PVN slieksni. Tāpat FM iecerējusi diskutēt par pakāpenisku akcīzes nodokļa pieaugumu, izsvērt azartspēļu un izložu nodokļa pieaugumu, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) regulējumā likt lielāku uzsvaru uz kadastrālās vērtēšanas sistēmas sakārtošanu.

FM izstrādājusi arī priekšlikumus attiecībā uz MUN un patentmaksām. Ministrija rosina saglabāt MUN regulējumu, samazinot mikrouzņēmuma pieļaujamo apgrozījumu no līdzšinējiem 100 000 EUR līdz 40 000 EUR gadā, MUN dividendēm piemērojot 20% IIN likmi. T.s. dzīvesstila uzņēmumiem rosināts uzlabot patentu maksas režīmu, to padarot vienkāršāku.

Arī autoratlīdzībām paredzēts noteikt IIN likmi 20% apmērā, bet 5% būtu papildu jāiemaksā sociālajā budžetā pensijas apdrošināšanai.

 

Top komentāri

zane
z
Nesaprotu kāpēc ir vajadzīgs tāds mistiskis iepirkums, ja LV nodokļu maksātāji uztur sabiedrisko Latvijas radio un Latvijas tv . Finanšu ministrijai ir savs komunikāciju departaments, kur vadītājs saņem atalgojumu 2500-3000 eiro mēnesī uz rokas. Ja paši neko nevar izdarīt, tad kāpēc maksāt tādas algas tiem ierēdņiem, kas urbina degunus un neko nevar izdarīt. Tā ir zemē nomesta nauda, atdodiet to dzemdību nodaļu ārstiem un personālam.
ta nu gan
t
Fantastiski! Un izskatās, ka FM pat nekautrējas no tā, kā atkal notrallinās kārtējos 100 000 bez PVN. Netaisiet ēnu apkarošanas kampaņas, netaisiet informatīvās kampaņas. Nodokļu izmaiņas mēs tā pat kā visas ikgadējās izmaiņas izlasīsim likumos, un nodokļu nemaksātāju izķeršana ir jūsu darbs- vienkārši dariet to! Labāk parēķiniet, cik uzņēmumi būs strādājuši pa tukšo, tas ir maksājuši nodokļus, kuri tiek vienkārši izšķērdēti.
brille
b
Šāda naudas tērēšana neveicina nodokļu maksāšanu. Kas ir šī projekta autori, domāju viņiem nav vietas valsts pārvaldē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas