Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

FOTO: NMPD mediķi Rīgā un reģionos saņem jaunus operatīvos transportlīdzekļus

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) autoparku papildinās 26 jauni operatīvie medicīniskie transportlīdzekļi. Jaunās automašīnas paredzētas mediķu brigādēm Rīgā un reģionos. Tās pielāgotas braukšanai pilsētā un pa grūtāk izbraucamiem ceļiem, kā arī ir modernākas un ērtākas, tā ļaujot mediķiem kritiskās situācijās daudz labāk palīdzēt pacientiem.

Plānots, ka jaunajās automašīnās pie pacientiem dosies NMPD mediķi Rīgā, Olainē, Saulkrastos, Garkalnē, Salaspilī, Saldū, Priekulē, Talsos, Bauskā, Aizkrauklē, Lielvārdē, Madlienā, Smiltenē, Cēsīs, Madonā, Gulbenē, Alojā, Maltā, Ilūkstē, Preiļos, Aglonā un Krāslavā.

NMPD direktore Liene Cipule: “Lai glābtu pacienta dzīvību un stabilizētu viņa stāvokli kritiskā brīdī, mūsu auto ir jābūt gan ātram un drošam, gan spējīgam pie pacientiem nokļūt kā pilsētā, tā arī laukos, kur ir grūtāk izbraucami ceļi. Dienesta autoparka pakāpeniska atjaunošana pēdējos gados ir viena no mūsu prioritātēm. Nupat iegādātās 26 jaunās automašīnas, kā arī plāns šogad noslēgt līgumu par vēl vismaz 103 operatīvo transporta līdzekļu iegādi, dienesta  autoparka stāvokli būtiski uzlabos, jo šobrīd tikai 91 operatīvais transportlīdzeklis, kas ir dienesta rīcībā, ir jaunāks par 7 gadiem.”

Jaunās automašīnas ir aprīkotas ar automātisko pārnesumkārbu, tām ir visu četru riteņu piedziņa, tādejādi tās ir viegli un droši vadāmas ne tikai pa asfaltētām šosejām, bet arī pa lielceļiem ar grants un šķembu segumu, kā arī pa bezceļiem, smiltīm, sniegu un dubļiem. Vienlaikus operatīvie medicīniskie transportlīdzekļi nodrošina lielāku komfortu gan brigādes personālam, gan pacientam.

Veiktās izmaiņas jaunajos auto būtiski atvieglo un ātrāku padara mediķu darbu sarežģītos apstākļos, jo dzīvību glābšanai nepieciešamais aprīkojums tagad novietots ērtāk. Transportlīdzekļos ir jaunā tipa nestuves, kuras var regulēt dažādos līmeņos vai transformēt, pielāgojoties katrai situācijai un pacienta vajadzībām. Arī sēdkrēslu, kurā noteiktās situācijās tiek pārvietots cietušais, tagad iespējams aprīkot ar papildus riteņiem. Tas noderēs situācijām, kad sēdošs pacients jāpārvieto pa nelīdzenām virsmām.

Liela loma atvēlēta arī drošībai, piemēram, bērnu drošības jostas iestrādātas ne tikai nestuvēs, bet arī vienā no sēdekļiem, jo var būt noteikti veselības stāvokļi, piemēram, nopietni elpošanas traucējumi, kad mazākie pacienti slimnīcā jānogādā sēdus stāvoklī.

Jaunie operatīvie transportlīdzekļi iegādāti par dienestam piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Kopējās izmaksas ir 2,85 miljoni eiro ar PVN, kuras ietver gan pēc noteiktām prasībām konstruētos un specifiski izbūvētos auto, gan arī to aprīkojumu (pacienta nestuves, sēdkrēsls, IT aprīkojums u.c.), OCTA apdrošināšanu pirmajiem 3 mēnešiem, kā arī garantiju uz vairāk nekā 4 gadiem vai līdz 300 000 km nobraukuma ierobežojumam.

Ik dienu uz izsaukumiem visā Latvijā dodas līdz pat 195 NMPD brigādēm, izpildot ap 1000 izsaukumiem katru diennakti. NMPD mediķu brigādes izvietotas 106 vietās visā Latvijā. Steidzoties pie pacientiem un uz slimnīcu, viens operatīvais medicīniskais transportlīdzeklis gadā nobrauc vidēji ap 60 tūkstošiem kilometru, bet daudzviet Latvijā ir arī tādas vietas, kur brigāžu auto gada laikā mēro vairāk nekā 100 tūkstošus kilometru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas