Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ģirģens rosinājis valstī uz mēnesi noteikt pilnu karantīnu

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) svētdien Ministru kabineta sēdē rosinājis valstī uz mēnesi noteikt pilnu karantīnu, tomēr valdībā šāds ierosinājums atbalstu nav guvis.

Kā aģentūru LETA informēja ministra padomniece Beata Jonite, Ģirģens valdības ārkārtas sēdē izteica atsevišķu viedokli par nepieciešamību slēgt valsts iekšējās robežas ar Lietuvu un Igauniju, kā arī uz mēnesi valstī ieviest pilnu karantīnu ar konkrētiem pārvietošanās ierobežojumiem un zināmiem izņēmumiem pārtikas, medicīnas un drošības jomās.

"Fakts ir tāds, ka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) vairs nevar izsekot vairumu epidemoloģisko ķēžu un inficēšanās avotu. Diemžēl cilvēki neievēro pašdisciplīnu, klaji melo un maldina mediķus un dienestus. Arī brīvdienās redzētais skaidri parādīja cilvēku nihilistisko attieksmi attiecībā uz sociālo distancēšanos. Kā redzams, jau sāk saslimt arī medicīnas un dienestu darbinieki. Tā nav spēle. Mums ir jāiegūst laiks un epidemioloģiskās drošības nolūkā jāaptur cilvēku kustība," uzskata Ģirģens. 

Ministrs uzsver, ja būtu ieviesta pilna karantīna, mēneša laikā būtu iespēja "pārgrupēties" - iegūt un apkopot datus par inficētajām personām, kā arī apturēt tālāku vīrusa masveida nekontrolētu izplatīšanos.

Kamēr pasaules valstis pašizolējas un robežas ir slēgtas, ir tikai loģiski šo laiku izmantot lietderīgāk, gan pārgrupējot valsts ekonomiku, gan mērķtiecīgāk sniedzot veselības pakalpojumus, kā arī sociālās un ekonomiskās atbalsta programmas, skaidro ministrs.

"Jo ilgāk neieviesīsim pilnu karantīnu, jo vairāk pieaugs arī inficēto skaits. Attiecīgi pieaugs arī valsts izdevumi pandēmijas ierobežošanai. Nevēlos sagaidīt pirmos letālos iznākumus," norāda Ģirģens.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka svētdien valdībā pieņemtais ierobežojums "2+2" atstāj zināmus robus, piemēram, dienesti nekādā veidā nevarēs liegt pa divām personām sapulcēties kādas personas privātīpašumā piknika rīkošanai, norāda Ģirģens. 

Ministrs uzskata, ka šajā laikā tikai pilna karantīna ar loģiskiem, pārdomātiem izņēmumiem var veicināt jēgpilnu sabiedrības veselības un valsts ekonomikas aizsardzību.

Vienlaikus, rodot neordinārus risinājumus jau esošo ierobežojumu kontrolei, iekšlietu ministrs kopā ar Valsts policiju (VP) ieviesīs policijas automašīnās brīdinājuma skaļruņus, tām pārvietojoties pa ielām. Paralēli notiek arī iestāžu sadarbība pie stingrāku drošības pasākumu izveides, ieskaitot bargākus naudas sodus pašizolācijas un karantīnas pārkāpējiem.

Kā ziņots, valdība svētdien nolēma, ka uz ārkārtējās situācijas laiku, neievērojot divu metru distanci, vienlaicīgi pulcēties publiskās iekštelpās un publiskās ārtelpās var ne vairāk kā divas personas, personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā, vecāks un viņa nepilngadīgie bērni, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā, kā arī personas, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

Tāpat aizsardzības ministrs var lemt par Nacionālo bruņoto spēku atbalsta sniegšanu Valsts robežsardzei un VP, kā arī civilās aizsardzības sistēmai, izvērtējot iestādes izteiktā pieprasījuma ietekmi uz armijas tiešo uzdevumu izpildi.

Valdība arī nolēma, ka VP pēc Slimību profilakses un kontroles centra pieprasījuma varēs pieprasīt un elektronisko sakaru komersanti izsniegt informāciju par konkrētu personu telefona numuru un abonenta atrašanās vietu, ja attiecīgajai personai var būt noteikts inficētas personas vai kontaktpersonas statuss. Saņemtos datus nodos Slimību profilakses un kontroles centram, lai veiktu epidemioloģisko izmeklēšanu un pārliecinātos par personas sniegtās informācijas par pārvietošanos patiesumu.

Top komentāri

Daila
D
Tur jau tā lieta! Kad laida visus no ostas lodostas, diži nevienu nesatrauca! Paši kļūdu pieļāvuši un kārtējo reizi nezin kā to apturēt! Sodīt vajadzētu, kas to patvaļīgi pieļāva! Kauns!
uu
u
Pilnu karantīnu vajadzēta noteikt tad, kad atbraucēji gāzās iekšā Latvijā. Kur tad tas ministrs bija?
edvins
e
Girgens ir prātīgs vīrs. Izskatās, ka viņam vienam no valdības rūp cilvēku dzīvības! It kā, vēl nav pavisam par vēlu. Bet tas bija jau jādara pirms mēneša, vai pirms pusmēneša. Atceros, ka citas atbildīgās amatpersonas Girgenam aizbāza muti, kad viņš teica, ka vajadzētu visus atbraukušos ar prāmi ievietot izīrētā viesnīcā uz karantīnas laiku un pārbaudēm. Palaist cilvēkus pašplūsmā tas bija noziegums pret Latvijas Tautu. Kas par to atbildēs un ar kādiem soda mēriem ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas