Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Iedzīvotāji nevēlas lielveikalu slēgšanu svētdienās

Lai gan ierosinājums lielveikaliem svētdienās nestrādāt izraisījis plašas diskusijas sabiedrībā, tomēr pārliecinātu atbalstītāju šim priekšlikumam nav daudz. Veikali svētdienās gūst vērā ņemamu apgrozījumu, bet iedzīvotāji, kuri darbdienās daudzas stundas velta darbam vai mācībām, uzskata, ka tikai svētdienās var mierīgi ziedot laiku tam, lai iegādātos ikdienā nepieciešamās preces un veiktu vērienīgākus pirkumus.

Turklāt izskan arī argumenti, ka lielveikalu slēgšana svētdienās negatīvi ietekmētu Latvijas kā tūristiem draudzīgas valsts tēlu un ka privātajā sektorā tikai katra konkrētā uzņēmuma vadībai - likumu ietvaros un ņemot vērā finanšu radītājus - ir tiesības noteikt darbalaika plānojumu.

Darbdienās citas rūpes

Apmeklējot vairākus Rīgas tirdzniecības centrus, pagājušajā svētdienā Diena secināja, ka pircēju tajos netrūkst. Daudzviet pie veikalu kasēm bija manāmas rindas, pārtikas, apģērbu, apavu, kā arī interjera un dažādu citu rūpniecības preču veikalos - liels dažāda vecuma apmeklētāju skaits, to vidū ģimenes ar bērniem, jaunieši, arī pusmūža cilvēki.

«Darbdienu vakaros man nav ne laika, ne enerģijas doties iepirkties uz apģērbu, kurpju vai saimniecības preču veikaliem, tāpēc šādus pirkumus veicu svētdienās, bet citās nedēļas dienās nopērku tikai pārtiku,» izklāsta tirdzniecības centrā Origo sastaptā Aelita un piebilst, ka bez racionāla iemesla pa veikaliem nestaigā, tāpēc nedomā, ka veikalu apmeklējums svētdien atņem laiku, ko vajadzētu veltīt tuviniekiem, kultūras pasākumiem un sportam.

«Drīzāk darbdienu priekšpusdienās veikaliem nav vērts strādāt, jo tad tajos noteikti ir maz pircēju - visi vidējās paaudzes cilvēki atrodas darbā, jaunieši mācās, bet tieši svētdienās veikali vienmēr ir pilni ar pircējiem,» domā tirdzniecības centrā Spice satiktais Ģirts un uzsver, «veikali ir pakalpojumu sektora bizness, tiem jāstrādā tad, kad cilvēkiem ir ērti iepirkties.»

Tajā pašā lielveikalā sastaptā Aija uzskata, ka «daudzi lielveikali iekārtoti tā, ka tajos ar maziem bērniem ir komfortablāk nekā vienā otrā kultūras iestādē». Aija apgalvo, ka tieši tirdzniecības centru bērniem draudzīgā vide mudina vecākus ar pirmsskolas vecuma bērniem nedēļas nogalēs ilgas stundas pavadīt veikalos, «te ir rotaļu stūrīši, kafejnīcas, turklāt bērniem patīk veikalu dizains».

Arī vidēja mēroga Maksimā pie kasēm svētdienas priekšpusdienā redzamas rindas. «Es svētdien ar automašīnu aizbraucu uz veikalu, iepērkos visai nedēļai un tad darbdienās vairs laiku veikaliem netērēju,» savus iepirkšanās ieradumus izklāsta Agrita un atzīst, ka varētu jau arī iepirkties sestdien, ja svētdien veikali būtu slēgti.

Kultivējot patēriņu

«Protams, var apgalvot, ka veids, kā atpūšamies, ir katras ģimenes izvēle, tomēr konkurences cīņa un iespējas piesaistīt uzmanību starp kultūras pasākumiem, parkiem un tirdzniecības centriem, un [lielveikalu] mārketinga aparātu ir nevienlīdzīga,» uzskata Saeimas neatkarīgais deputāts Viktors Valainis, kura ierosinājums liegt lielveikalu darbu svētdienās aizsāka plašu diskusiju sabiedrībā. Viņaprāt, mūsu sabiedrība esot «pieradināta par atpūtu uzskatīt iepirkšanos un patēriņu, kas vēl pirms pāris gadiem bija neiedomājama parādība».

Kategoriski iebilst

«Mūsu nostāja pret deputāta Valaiņa priekšlikumu ir krasi negatīva,» bilst SIA Maxima Latvija pārstāvis Ivars Andiņš un norāda, ka šāda priekšlikuma īstenošana daudziem iedzīvotājiem nevajadzīgi sarežģīs dzīvi, turklāt «reģionu vai lauku iedzīvotājiem vienīgā iespēja aizbraukt uz novada centru rodas brīvdienā».

Šobrīd V. Valaiņa ierosinājums «vairāk izskatās pēc populistiskas diskusijas», domā SIA Pārtikas tirdzniecības apvienība (Elvi franšīzes turētāja) komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Apgrozījums lielāks

Brīvdienās apgrozījums noteikti ir lielāks nekā darbdienās, apgalvo L. Vārtukapteine. Arī Rimi Latvia pārstāve Laura Podskočija norāda, ka lielveikalu apgrozījums svētdienās «vidēji ir teju 13% no nedēļas apgrozījuma».

Maxima lielveikalos apgrozījums pielīdzināms «darbdienai jeb 1/7 daļai no kopējā apgrozījuma», norāda I. Andiņš.

Studente Dace, kura strādā par kasieri vienā no Rimi lielveikaliem Rīgā, novērojusi, ka svētdiena pārdevējai līdzinoties citām nedēļas dienām, taču iztiekot bez steigas un stresa, kas raksturīgs darbdienu vakariem. Par nepieciešamību strādāt svētdien Dace saka: «Svētdienai esot brīvai, būtu mazāk iespēju noteiktās darba stundas izkliedēt pa nedēļu.»

Jārespektē izvēles brīvība

Vislabākais risinājums būtu nediktēt sabiedrībai, kurā dienā iepirkties, tai tomēr jābūt brīvai indivīda izvēlei, norāda Labklājības ministrijas pārstāve Marika Kupče, tomēr piebilst, ka cilvēkiem «jāsaprot, ka brīvdienas nebūtu regulāri jāpavada lielveikalos».

Latvija nav tik pārtikusi, lai svētdienās aizvērtu vadošās tirdzniecības vietas - lielveikalus -, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji un norāda, ka tirdzniecības centriem svētdienās jāstrādā, jo tas ir svarīgi gan mūsu valsts strādājošajiem iedzīvotājiem, gan tūristiem, kuri ļoti bieži Latvijā uzturas tieši nedēļas nogalēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas