Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Ierobežos iespēju brīvi iegūt informāciju par valsts aizsardzībai paredzēto objektu būvniecību

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos grozījumus Būvniecības likumā, kas paredz samazināt iespēju brīvi iegūt informāciju par valsts aizsardzībai paredzēto objektu būvniecību.

Tāpat grozījumi ļaus ātrāk sākt atsevišķu aizsardzības objektu ekspluatāciju.

EM norāda, ka šobrīd Būvniecības likumā, lai nodrošinātu sabiedrības informētību par būvniecības iecerēm, ir paredzēts regulējums, kas uzliek par pienākumu būvniecības ierosinātajam veikt noteiktas darbības - nodot publikācijai būvniecības ieceres vizuālo risinājumu, izvietot būvtāfeli un veikt būvniecības ieceres publisku apspriešanu.

Šo pasākumu mērķis bija nodrošināt sabiedrības iesaisti lēmumu pieņemšanā, kā arī savlaicīgi sniegt informāciju blakus esošo zemes gabalu īpašniekiem vai citām potenciāli skartajām personām par plānoto būvniecību, lai personas laikus varētu izvērtēt plānotās būvniecības ieceres iespējamo ietekmi uz savu nekustamo īpašumu.

Attiecībā uz objektiem, kas ir domāti valsts aizsardzības nodrošināšanai, šobrīd Būvniecības likumā vai saistītajos normatīvos nav noteikti nekādi ierobežojumi. Līdz ar to var brīvi iegūt informāciju par aizsardzības objektu būvniecības iecerēm - vizuālajiem risinājumiem un plāniem. EM norāda, ka būtu jāņem vērā, ka attiecīgie objekti tiek būvēti slēgtās teritorijās, kas nav sabiedrībai brīvi pieejamas, un, skatoties no šāda aspekta, brīva informācija par šo objektu var kaitēt valsts aizsardzības interesēm.

EM norāda, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 2023.gada 13.septembrī apmeklēja Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centru, lai pārrunātu šī centra darbības aktualitātes, izaicinājumus, identificētās problēmas funkciju veikšanā un iespējamos ierosinājumus.

Izmaiņas attieksies tikai uz tādām zemes vienībām, kurās jau šobrīd ir noteikta ierobežota piekļuve un personas nevar brīvi šajā zemes vienībās atrasties.

Vienlaikus par militārajiem objektiem, tādā pašā kārtībā kā šobrīd Būvniecības informācijas sistēmā tiks publicēta informācija par būvniecības ieceres realizācijas vietu, iecerētās būves galveno lietošanas veidu, būvatļaujas spēkā stāšanās dienu vai atteikumu izdot būvatļauju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas