Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Infektologus satraucis šogad difterijas izraisīts nāves gadījums

Infektologus satraucis kāds janvārī noticis nāves gadījums, kuru izraisījusi difterija, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā no difterijas miruši 13 cilvēki.

SPKC norāda, ka Latvijā pēdējos gados ir novērojams difterijas gadījumu pieaugums un šobrīd Latvijā ir augstākais saslimstības līmenis Eiropas Savienības valstu vidū. Laika posmā no 2010. līdz 2016.gadam Latvijā apstiprināti 59 difterijas gadījumi.

Situācijas nopietnību pierāda janvārī reģistrēts difterijas izraisīts nāves gadījums Latvijas iedzīvotājam darbspējas vecumā, ko varēja novērst, ja pacients būtu saņēmis revakcināciju, norādīja Arāja. SPKC, veicot difterijas gadījuma epidemioloģisko izmeklēšanu, noskaidrojis slimnieka kontaktpersonas un organizējis nepieciešamos pasākumus, lai novērstu citu cilvēku inficēšanos.

Veselības ministrijas sabiedrības veselības speciālisti, SPKC epidemiologi un Latvijas vadošie speciālisti infektoloģijā uzsver, ka difterija, kura Latvijā, vakcinācijas rezultātā bija tuvu izskaušanai, joprojām ir nopietns apdraudējums iedzīvotāju veselībai mūsu valstī. Slimība, pret kuru vairākus desmitus gadu ir pieejams efektīvs un drošs profilakses līdzeklis - vakcinācija, nedrīkst atgriezties un izraisīt arvien jaunus saslimšanas un nāves gadījumus, norādīja Arāja.

Neraugoties uz to, ka vakcinācija bez maksas ir pieejama ikvienam Latvijas iedzīvotājam, vakcinācijas aptveres rādītāji ir nepietiekami, lai nodrošinātu infekcijas izskaušanu. Arāja atgādināja, ka 2015.gadā vakcinācijas aptvere pret difteriju un stingumkrampjiem pieaugušajiem vecumā virs 25 gadiem bijusi 65,3%, pusaudžiem 14 gadu vecumā - 91%, bet bērniem septiņu gadu vecumā - 97,4%.

Lai vakcinētos pret difteriju nepieciešams vērsties pie sava ģimenes ārsta. Savukārt ģimenes ārsta pienākums ir atgādināt saviem pacientiem par vakcinācijas un revakcinācijas nepieciešamību un skaidrot tās nozīmi veselības saglabāšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas