Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Inspekcija: Bāriņtiesas ne vienmēr pilnvērtīgi veic pasākumus bērnu interešu un tiesību aizsardzībai

Analizējot pēdējo gadu pārbaudēs fiksētos trūkumus un nepilnības, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) secinājusi, ka bāriņtiesas savā darbībā ne vienmēr pilnvērtīgi un atbilstošā kvalitātē veic normatīvajos aktos noteiktos pasākumus bērnu personisko interešu un tiesību aizsardzībai.

Kā pārbaudēs secinājusi inspekcija, bāriņtiesas atsevišķos gadījumos vienus un tos pašus trūkumus pieļauj sistemātiski gadu no gada.

VBTAI konstatējusi, ka lietās par aizgādības tiesību pārtraukšanu un pārtraukto aizgādības tiesību atjaunošanu ne visos gadījumos tiek ievērotas Bāriņtiesu likumā noteiktās darbības prioritātes un laicīgi veiktas darbības, kas ikdienā nepieciešamas bērnu drošības, veselības un pilnvērtīgas attīstības nodrošināšanai vai arī iespējama apdraudējuma novēršanai. Piemēram, ilgstošā laika periodā no informācijas par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem saņemšanas brīža bāriņtiesas neveic darbības, lai pārliecinātos par situāciju ģimenē un iegūtu ziņas, kas nepieciešamas, lai izvērtētu bērna tiesību ievērošanas likumību vai izlemtu bāriņtiesas kompetencē esošos jautājumus.

Analizējot audžuģimeņu statusa lietās fiksētos trūkumus, inspekcija secinājusi, ka bāriņtiesas galvenokārt nepilnīgi veic Ministru kabineta noteikumos noteikto pienākumu ne retāk kā reizi gadā izvērtēt audžuģimenes locekļu savstarpējās attiecības, spējas pienācīgi aprūpēt bērnu un pārbaudīt audžuģimenes dzīves apstākļus, lai pārliecinātos, vai tie nav mainījušies, liedzot iespēju turpmāk veikt audžuģimenes pienākumus.

Lietās par bērna ievietošanu audžuģimenē galvenais problēmjautājums ir neatbilstība normatīvo aktu prasībām attiecībā uz bāriņtiesas pienākumu pirms bērna ievietošanas audžuģimenē tai sniegt rakstisku informāciju par bērna emocionālo un veselības stāvokli, apstākļiem, kādos bērns atradies pirms ievietošanas audžuģimenē, apstākļiem, kas jāņem vērā, lai audžuģimene varētu pienācīgi bērnu aprūpēt, un par saskarsmes kārtību ar bērna vecākiem, brāļiem, māsām un citiem radiniekiem vai bērnam tuvām personām.

Gadījumos, kad audžuģimenes rīcībā nav šāda satura informācijas, tai tiek būtiski apgrūtināta iespēja pilnvērtīgi un bērna interesēm atbilstoši veikt konkrētā bērna ikdienas aprūpi un vajadzību nodrošināšanu, norāda VBTAI speciālisti.

Tāpat konstatēts, ka bērna psihofizioloģiskās attīstības pārskati Ministru kabineta noteiktajos termiņos bāriņtiesās netiek saņemti un pievienoti lietām. Minētais dokuments satur ziņas par bērna veselības stāvokli, izglītības procesa nodrošināšanu, bērna attīstību, sekmēm un citiem sasniegumiem, kā arī identificētajām grūtībām, saskarsmes raksturojumu, bērna attiecībām ar bioloģisko ģimeni ārpusģimenes aprūpes laikā.

Izvērtējot bāriņtiesu darbību atbilstību normatīvo aktu prasībām aizbildnības lietās un lietās par bērna ievietošanu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, VBTAI secinājusi, ka bāriņtiesas neveic regulāras aizbildnībā un institucionālajā aprūpē esošo bērnu dzīves apstākļu pārbaudes. Dzīves apstākļu pārbaužu laikā netiek noskaidroti ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu viedokļi, tādējādi neņemot vērā bērnu tiesības tikt uzklausītiem.

Pārbaudot lietas par bērnu ievietošanu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, pārbaudes veicēji īpašu uzmanību pievērsa apstāklim, vai pirms bērnu ievietošanas institūcijā bāriņtiesas ir izvērtējušas iespēju bērnam augt ģimeniskā vidē jeb pie aizbildņa vai audžuģimenē.

Tāpat inspekcija pārbaudīja, vai lietās tiek fiksēta informācija, kas apliecina, ka periodiski, bērnam jau atrodoties bērnunamā, tiek izvērtēta iespēja augt ģimeniskā vidē.

Šajā jomā inspekcija konstatējusi, ka bāriņtiesas nepilnīgi īsteno Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikto, ka, šķirot bērnu no ģimenes, bērnam primāri tiek nodrošināta iespēja augt pie aizbildņa vai audžuģimenē. Ārpusģimenes aprūpe būtu jānodrošina, ja aprūpe pie aizbildņa vai audžuģimenē nav piemērota konkrētam bērnam.

Lai novērstu iepriekšminētās nepilnības un trūkumus un sekmētu pilnvērtīgu bērnu tiesību un interešu aizsardzības nodrošināšanu, inspekcija aicina bāriņtiesas savu iespēju robežās īstenot dažādas aktivitātes iestādes darba kvalitātes uzlabošanai kopumā, kā vienu no pasākumiem ieviešot bāriņtiesā iekšējo kvalitātes kontroles sistēmu.

Tāpat inspekcija izstrādājusi pašnovērtējuma lapas, lai bāriņtiesas pašas varētu jau laicīgi konstatēt nepilnības savā darbībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas