Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

IZM ir gatava strādāt pie jaunas Augstākās izglītības padomes koncepcijas

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir gatava strādāt pie jauna Augstākās izglītības padomes (AIP) modeļa izveides, izriet no IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora Dmitrija Stepanova šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijā sacītā.

Viņš norādīja, ka ministrija neiebilst jauna AIP modeļa izveidei un strādāšanai pie jaunas padomes koncepcijas, vienlaikus atgādinot, ka IZM ir iesniegusi Saeimā Augstskolu likuma grozījumus, kas paredz esošās AIP likvidāciju un tās funkciju pārdali citām institūcijām.

Pēc viņa paustā, atsevišķas funkcijas un ekspertu padomes izveide kā iespēja neesot izslēgta, un IZM ir gatava pie tā strādāt.

Apakškomisijas sēdē iepriekšējais padomes vadītājs Jānis Vētra iepazīstināja ar starptautisko praksi šādu institūciju uzturēšanā, to funkcijām un uzdevumiem, un salīdzināja to ar Latvijā esošo AIP. Vaicāts, vai Latvijā ir jāsaglabā AIP, viņš atbildēja apstiprinoši, skaidrojot, ka arī starptautiskā un pašu pieredze liecina, ka ir neiespējami sekmīgi virzīt augstākās izglītības un pētniecības nozari bez šādas institūcijas.

Viņaprāt, būtu jāatstāj AIP kā institūcija, tomēr daļa tās funkciju būtu jāpārdala. Piemēram, padomei būtu jāatbrīvojas no atzinumu sniegšanas par akadēmiskām studiju programmām, kā arī profesoru padomes pārraudzība būtu diskutējams jautājums.

Vienlaikus pie padomes funkcijām, vismaz šobrīd, noteikti būtu jāsaglabā budžeta vietu sadales projekta izstrāde, iespēja izstrādāt rosinājumus normatīvajiem aktiem un citas funkcijas, uzskata Vētra. Viņaprāt, padomē būtu jāstiprina pētnieciskā kapacitāte, kas pašlaik tai nepiemīt.

Kā ziņots, šodien apakškomisija turpināja spriest par AIP modeli saistībā ar IZM virzītajiem Augstskolu likuma grozījumiem, kuru sākotnējā redakcija tika vērtēta pretrunīgi. Šis jautājums iepriekš skatīts 12.janvāra komisijas sēdē, un tajā izskatīti politiskā spēka Attīstībai/Par! sagatavotie priekšlikumi jaunam AIP modelim, proti, jaunas padomes izveidei, kas būtu nacionāla līmeņa ekspertu institūcija jeb "neatkarīgas smadzenes" valsts augstākās izglītības stratēģiskajiem lēmumiem.

Partiju apvienības ieskatā, tajā varētu būt eksperti, nevis dažādu institūciju pārstāvji, un tās pārstāvji būtu no izpildvaras un politikas neatkarīgi. Padomes locekļi strādātu visas sabiedrības, nevis atsevišķu ieinteresēto pušu labā, vienlaikus nodrošinot iespēju piesaistīt speciālistus ar starptautisku pieredzi.

Jau vēstīts, ka IZM sākotnēji rosināja AIP izslēgt no Augstskolu likuma. AIP līdzšinējais priekšsēdētājs Vētra vasarā šo rosinājumu vērtēja kā varas koncentrēšanu ministrijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas