Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

IZM meklēs finansējuma piesaistes iespējas Daugavas stadiona neatliekamo darbu veikšanai

Ņemot vērā to, ka Dziesmu un deju svētku padome vakar sēdē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) papildu finansējuma pieprasījumu noraidīja, nosakot, ka jautājums risināms no IZM piešķirtā valsts budžeta, IZM pati meklēs iespējas, kā finansēt neatliekami veicamos darbus Daugavas stadiona drošības uzlabošanai.

Kā sacīja IZM Sporta un jaunatnes departamenta direktora vietnieks Edgars Severs, kopējās izmaksas neatliekamo darbu veikšanai Daugavas stadionā drošības uzlabošanai varētu būt robežās līdz 50 000 latu. Līdzīgi varētu izmaksāt kā arī atsevišķu Daugavas stadiona un tā apkārtējās vides vizuālā stāvokļa uzlabošana, tādejādi kopējās izmaksas būtu robežās līdz 100 000 latu.

2013.gada valsts budžeta projektā iekļautās IZM valsts budžeta programmā "Sports" šādu summu paredzēt šobrīd nav iespējams, tāpēc tiks meklēts cits risinājuma variants, tostarp neizslēdzot iespēju pieprasīt papildu finanšu līdzekļus 2013.gada valsts budžetā, iesniedzot attiecīgu pieprasījumu 2013.gada valsts budžeta likumprojektam starp pirmo un otro lasījumu vai pieprasot līdzekļus no Finanšu ministrijas valsts budžeta programmas "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem".

"Jāatgādina, ka Ministru kabinets iepriekš noraidīja 2013.gada pie prioritārajiem pasākumiem pieprasīto papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu sportam 1,4 miljonu latu apmērā," norādīja Severs.

Dziesmu un deju svētku padomē prezentētā izdevumu tāme Daugavas stadiona sagatavošanai XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku norises nodrošināšanai pēc būtības ir sadalāma četrās daļās. Tā paredz sporta bāzes nomu un ar to saistītās izmaksas, paredz arī neatliekami veicamos darbus stadiona drošības uzlabošanai, tostarp ugunsdrošības signalizācijas sistēmas rekonstrukciju, atsevišķu bīstamo koku zāģēšanu un novākšanu, kā arī atkārtotas Rietumu tribīņu drošības ekspertīzes veikšanu, lai novērstu visas šaubas par tribīņu drošumu.

Tāmē iekļautas arī izmaksas, kas paredz Daugavas stadiona un tā apkārtējās vides vizuālā stāvokļa uzlabošanu un tehniskā aprīkojuma uzlabošanu, kā arī paredz investīcijas Daugavas stadiona drošas ekspluatācijas nodrošināšanai līdz XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem 2015.gadā.

Severss uzsvēra, ka IZM, izvērtējot VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"" sagatavoto izdevumu tāmi, kā arī prognozējot iespējamos Kultūras ministrijas (KM) un Finanšu ministrijas iebildumus par atsevišķu tāmē iekļauto izdevumu attiecināmību uz XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku norises nodrošināšanu, sagatavoja un izskatīšanai Dziesmu un deju svētku padomes sēdē iesniedza padomes lēmumprojektu, kas attiecībā uz izdevumu tāmi paredzēja aicināt Daugavas stadionu sadarbībā ar Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centru izvērtēt Daugavas stadionā neatliekami veicamos pasākumus, lai nodrošinātu Dziesmu un deju svētku laikā Daugavas stadionā plānoto pasākumu norisi. Ja pēc attiecīga izvērtējuma veikšanas tiek secināts, ka attiecīgajiem darbiem nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums, IZM sadarbībā ar KM sagatavotu un iesniegtu Ministru kabinetā attiecīgu informāciju un priekšlikumus, tostarp par šim mērķim nepieciešamo finansējumu un tā avotiem.

"Tātad pēc būtības tika lūgts atbalstīt tikai to darbu veikšanu, kurus attiecīgie speciālisti, kas šajā gadījumā ir svētku organizatori un Daugavas stadiona darbinieki, atzītu par neatliekamiem un tieši attiecināmiem uz 2013.gada svētkiem, jo sporta bāzes noma un ar to saistītās izmaksas, kā arī atsevišķas izdevumu pozīcijas Deju svētku mākslinieciskās koncepcijas īstenošanai ir iekļautas svētku kopējā izdevumu tāmē," pauda Severs.

Jau ziņots, ka IZM un Daugavas stadiona pārstāvji Dziesmu un deju svētku padomes sēdē apgalvoja, ka stadions ir drošs un tajā Deju svētku programma varēs notikt, taču tajā pašā laikā padomei tika iesniegta tāme, kurā minēts, ka Daugavas stadiona mēģinājumu laukumu sagatavošanai nepieciešami 317 763 lati. Papildu finansējuma prasīšana izraisīja vairāku Dziesmu un deju svētku padomes locekļus sašutumu, kas nolēma, ka nepieciešamie līdzekļi būs jāmeklē IZM no iekšējiem resursiem.

IZM Sporta un jaunatnes departamenta direktora vietnieks informēja, ka pirms 2008.gada XXIV Vispārējiem latviešu dziesmu un XIV Deju svētkiem IZM tika piešķirti papildu valsts budžeta līdzekļi Daugavas stadiona sagatavošanai svētku pasākumu norisei. 2007.gadā ar Ministru kabineta rīkojumu Daugavas stadiona sagatavošanai XXIV Vispārējo latviešu dziesmu svētku un XIV Deju svētku norisei tika piešķirti 200 000 latu stadiona Rietumu tribīnes remontam un 160 000 latu Daugavas stadiona centrālā laukuma zāles aizsargseguma iegādei. Savukārt no IZM budžeta līdzekļiem vieglatlētikas skrejceļu un sektoru renovācijas darbiem tika piešķirti vēl 100 000 latu, tādejādi kopējās investīcijas uz 2008.gada svētkiem sasniedza 460 000 latu.

Kā ziņots, XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV Deju svētki notiks no 2013.gada 30.jūnija līdz 7.jūlijam, un tiem gatavojas 3277 mākslinieciskie kolektīvi - kopā 90 000 dalībnieku no visas Latvijas. Svētku galvenais vēstījums būs "Gaisma līgo Latvijā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas