Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izvērtēs bijušās Zolitūdes lietas tiesneses Zemitānes darba nespējas pamatotību

Zolitūdes traģēdijas krimināllieta joprojām ir pirmās instances tiesā. Rudenī nenotika 20 sēdes, gaidot tiesneses Dzintras Zemitānes izveseļošanos. Dīkstāve ilga divus mēnešus. Cietušie savu neapmierinātību ar iztiesāšanas ilgumu pauda protestos. Zemitāni novembra beigās nomainīja pret rezerves tiesnesi. Tiesnese Zemitāne izvairījusies no tiešām atbildēm gan par savas prombūtnes cēloņiem, gan prognozēm par atgriešanos darbā, tāpēc Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas priekšsēdētāja Adrija Buliņa vērsusies Veselības inspekcijā, lūdzot izvērtēt Zemitānei izsniegtās darba nespējas pamatotību, vēsta raidījums Nekā personīga.

Apjoma un sarežģītības dēļ krimināllietu pirmajā instancē neskata viens, bet gan trīs tiesneši. Septembrī lieta bija nonākusi noslēdzošajā posmā. Pabeigta tiesas izmeklēšana, nopratinātas 450 personas. Vēl atlika pabeigt debates, uzklausīt replikas un apsūdzēto pēdējo vārdu. Taču septembra vidū tiesnese Dzintra Zemitāne informēja kolēģus, ka ir slima un vairākas nedēļas nebūs. 

Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesnesis Erlens Ernstons saka: "Telefonsarunā netika saņemta tāda objektīvi ticama informācija, cik tad ilgi būs šāda darba nespēja vai slimošanas ilgums, līdz ar to nebija iespējams prognozēt to nopietno laiku, cik tad ilgi varētu noņemt lietas no izskatīšanas, un es biju spiests vairākas reizes - piecas, nozīmēt un atkal atlikt lietas izskatīšanu."

Tiesas priekšsēdētājs nedrīkst iejaukties kolēģu darbā, vienlaikus tam ir jānodrošina saprātīgu termiņu ievērošana. Tāpēc tiesas priekšsēdētāja uzsāka saraksti ar sasirgušo tiesnesi, bet saņēma atbildes, ka notiek konsultācijas ar ārstiem. Uz pēdējo īsziņu pirms izšķirošā lēmuma par tiesnešu nomaiņu, atbilde nemaz nepienāca.

"Tiesnese man neatbildēja, kad ir plānota vizīte pie ārsta, šādu informāciju nesaņēmu arī līdz dienai, kad tika pieņemts lēmums nomainīt tiesnesi Zemitāni ar rezerves tiesnesi, un mēs neriskējām gaidot, kad būs nākamā vizīte, un pieņēmām lēmumu, jo citādi tas nebūtu samērīgi," sacīja Buliņa.

Taujāta, kāda šobrīd ir situācija ar Zemitāni, Buliņa informē, ka Zemitānei izsniegta darba nespējas lapa.

Raidījums Nekā personīga sazinājās arī ar Zemitāni, kura līdz šī gada 13.septembrim skatīja Zolitūdes krimināllietu. Zemitāne stāsta, ka pēc atvaļinājuma atgriezusies darbā ar sasistu labo roku. Ārsti domājot, ka roka lauzta, un izsnieguši viņai darba nespējas lapu.

Raidījums Nekā personīga novēroja, ka Zemitāne ar traumēto roku vada automašīnu, pieskata bērnu un arī citādi nekas neliecina par nopietniem funkcionāliem traucējumiem.

"Kolēģi ir pieprasījuši informāciju no Veselības inspekcijas, es ceru, ir saņēmuši informāciju. Es tiešām nesaprotu, kāpēc kolēģi uzskata, ka es vienkārši nenāku uz darbu. Man 19. datumā ir konsultācija un priekšā smaga operācija," Zemitāne saka raidījumam.

Buliņa saka, ka viņas rīcībā ir informācija, ka darba nespējas lapas esot izsniegtas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, piebilstot, ka detalizēts pārbaužu uzskaitījums viņas rīcībā nav. 

Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesnesis Erlens Ernstons atzīst, ka "kolēģes komunikācija gan ar tiesas sastāvu, gan priekšsēdētāju gan pirms darba nespējas, gan tās laikā attieksme varēja būt labāka par darba un tiesas darba organizēšanas jautājumiem".

"Pieņēmu, ka mūsu valstī netiek slimības lapas izmantotas ļaunprātīgi, un šī sistēma ir pietiekami sakārtota, lai ne tiesnesis, ne jebkurš cits nevarētu aiziet un saņemt slimības lapu tikai tad, kad viņam negribas pildīt savus amata pienākumus," pauž Buliņa.

Neoficiāla informācija liecina, ka Zemitāne bijusi neapmierināta, ka viņai paralēli jāskata vēl citas krimināllietas un sprieduma rakstīšanā būtu jāpiedalās arī Zolitūdes krimināllietā.

Tiesnešu ētikas kodekss nosaka augstus standartus kā tiesnešiem jāizturas gan darbā, gan ārpus tā. Tiesas priekšsēdētāja plāno vērsties Tiesnešu ētikas komisijā, lai tā izvērtē, vai Zemitānes attieksme atbilst tiesneša profesijai vai nē. 

Top komentāri

ii
i
Ārsti domājot, ka roka lauzta.. Pat maz bērns zina, ka nav ko daudz domāt, ir renygens jāuztaisa. Bet, ja tiesnesei ir tāds intelektuālais līmenis, tad varbūt ziņai labāk se'dēt kādā citā Maksimā pie kases.
Дж
Д
Jāpārbauda arī ārsti kuri izraksta šādas lapas. Privātājā biznesā jau sen palūgtu aiziet..tikai valsts darbā tā atļaujas. Un diemžēl viss velk uz kukuļiem...
oskars
o
sito Zemitani atlaist no darba veselibas del ... , bet domaju, ka vina ir finansiali ieintereseta novilcinat tiesu - vainigo intereses .. bljadj, kas par valsti ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas