Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kaktiņš: Ārkārtējās situācijas laikā valdībai komunikācija ar sabiedrību izdodas salīdzinoši laba

Patlaban ārkārtējās situācijas laikā Latvijas valdībai komunikācija ar sabiedrību izdodas salīdzinoši laba, aģentūrai LETA atzina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Kaktiņš skaidroja, ka krīzes bieži negadās, tāpēc no valsts amatpersonām šādos apstākļos nevar prasīt pieredzi efektīvai komunikācijai.

Jaunā koronavīrusa Covid-19 izraisītā krīze jaunāko laiku vēsturē ir nebijis notikums, tāpēc svarīgi apzināties, ka visa sabiedrība šajos jaunajos apstākļos kaut ko iemācās.

"Nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara. Es negribētu kritizēt valdību, jo es redzu, ka tā cenšas un līdz šim brīdim izskatās, ka politiķiem komunikācija ar sabiedrību izdodas salīdzinoši laba. Protams, šajā gadījumā es neņemos analizēt pieņemtos lēmumus par stratēģiju epidemioloģisku pasākumu ieviešanā un to risinājumiem," norādīja Kaktiņš.

Ikdienā redzams, ka valdība aktīvi komunicē. Katru dienu diezgan laicīgi tiek izplatītas svaigas ziņas par saslimušajiem, testētajiem iedzīvotājiem, tāpat tiek sniegtas intervijas un paziņojumi.

"Tas sabiedrībai ir ļoti svarīgi, un visa šīs informācija rada mums šķietamību, ka valdība kaut ko kontrolē. Nav noliedzams, ka daudzos gadījumos tā ir tikai šķietamība, bet tā ir ļoti svarīga, lai mēs psiholoģiski sava sirdsmiera dēļ justos drošāki," norādīja eksperts.

Kā, piemēru, tam, ka varasiestādes mācās no savām kļūdām, Kaktiņš minēja gadījumu ar veselības resora atveidoto vīrusa izplatības karti, kas izpelnījās sabiedrības kritiku. Karte tika pārveidota un kļuva saprotamāka.

Tāpat Kaktiņš norādīja, ka atsevišķu opozīcijas spēku kritika un retorika par valdības rīcību ir neizbēgama, jo atbilstoši politiķu priekšstatiem viens no viņu misijas aspektiem "ir runāt, ņemties un plosīties." 

"Atcerēsimies teicienu, ka runāšana sudrabs, bet klusēšana zelts. Tas nozīmē, ka tie, kuri daudz runā, neizbēgami sarunās ļoti daudz muļķības. Man patlaban nerodas priekšstats, ka brīžiem ne tā prātīgākā rosināšanās, atstājusi iespaidu uz sabiedrisko domu," piebilda eksperts.

Kaktiņš arī vērsa uzmanību, ka Covid-19 izraisītā krīze varētu būt tikai pašā sākumā, turklāt atbilstoši realitātei Latvijai draud arī nopietna ekonomiskā krīze.

"Viens ir epidemioloģiskais aspekts, bet šobrīd šķiet, ka realitātē esam nonākuši pie nopietnas ekonomiskās krīzes. Globālajā pasaulē jau izskan balsis par to, ka ekonomiskā krīze, iespējams, būs viena no skarbākajām krīzēm jaunāko laiku vēsturē. Šķiet, ka tā ir neizbēgamība. Aspekti, kas saistīti ar ekonomisko krīzi, neizbēgami sāks ietekmēt sabiedrības attieksmi pret varu, politiķiem kopumā un atsevišķiem politiķiem un partijām. Tas vēl ir priekšā un mēs patlaban esam tikai procesu sākumā," norādīja Kaktiņš.

"Cilvēkiem ienākumu līmenis samazināsies un nav pamata domāt, ka tas uzlabotu noskaņojumu. Tas nozīmē, ka sliktais noskaņojums pasliktināsies vēl vairāk un kā parasti šādās situācijās tiek meklēti vainīgie. Man ir grūti iedomāties, ka šajā ciklā vainīgie varētu tikt atrasti pilnīgi citur un neskart politisko vidi un spēlmaņus," norādīja Kaktiņš.

Patlaban neviens nezina, cik plaša un dziļa būs ekonomiskā krīze, jo šis jautājums ir jāvērtē no aspekta, kas kopumā notiks Eiropā un ASV.

"Mūsdienu pasaulē viss ir savstarpēji savienots. Ja sākas problēmas lielajiem spēlētājiem, tad skaidrs, ka drudzis piemeklē visu pasauli," piebilda eksperts.

Nobeigumā Kaktiņš minēja, ka lielākajai daļai Latvijas sabiedrības šī ir tikai otrā nedēļa kopš ārkārtējās situācijas pasludināšanas. "Ķīnas piemērs liecina, ka slimības mazināšanā karantīnā jāpavada vairākus mēnešus," piebilda eksperts.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 23 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 244 cilvēki.

 

Top komentāri

Tā histērija izmaksās ļoti dārgi
T
Daudz, daudz, daudz dārgāk, nekā vienkārša piesardzības pasākumu ievērošana.
Bet lēmumi ir diezgan stulbi
B
Nevaru spriest par komunikāciju, bet pieņemtie lēmumi ir diezgan stulbi, sākot jau ar pirmo lēmumu neļaut atgriezties Latvijas iedzīvotājiem ar jau iepriekš ieplānotajiem reisiem, uz kuriem bija nopirktas biļetes. Arī nākamie lēmumi vairāk atgādināja okupācijas laika leksiku "delajet vid burnoj dejateļnosti"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas