Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kariņš nav gatavs piedāvāt PVN celšanu straujākai VSAOI likmes samazināšanai

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nav gatavs piedāvāt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes celšanu, lai tādējādi rastu iespēju vairāk samazināt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) likmi.

Kariņš šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pauda nostāju, ka VSAOI samazinājums par vienu procentpunktu ir solis pareizā virzienā. "Neesmu gatavs piedāvāt to, ko piedāvā Latvijas Banka - VSAOI samazināt par trim, četriem procentpunktiem, bet vienlaikus arī celt PVN," uzsvēra politiķis.

Viņš skaidroja, ka PVN varbūt nebūtu īpaši negatīvi jūtams tiem, kas aktīvi piedalās darba tirgū, bet tas negatīvi ietekmēs cilvēkus ar fiksētiem ienākumiem, piemēram, pensionārus.

Kariņš uzskata, ka PVN likmes celšana nebūtu pareizais virziens, kurā iet pašreizējā situācijā. Premjers akcentēja, ka 2022.gadā plānots turpināt nodokļu sloga samazinājumu darbaspēkam.

"Mums ir dažādas iespējas, kā to darīt. Varētu turpināt sociālā nodokļa samazinājumu. Ja mēs palielinātu neapliekamo minimumu, tad trāpīsim visiem. Nākamgad skatīsimies, kādu kombināciju varam īstenot, domājot gan par sociālā nodokļa samazināšanas turpināšanu, gan neapliekamā minimuma celšanu," teica valdības vadītājs.

Kā ziņots, Ministru kabinets 9.oktobrī apstiprināja izmaiņas autoratlīdzības saņēmēju iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksāšanas režīmā, ko paredz grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" un kas tagad nonākuši izskatīšanai Saeimā.

Likumprojekts paredz veikt izmaiņas līdzšinējā autoratlīdzības ienākuma saņēmējam piemērotajā IIN maksāšanas režīmā. Tā mērķis ir samērīga nodokļu sloga uzlikšana autoratlīdzības ienākumam, kā arī nodokļu - IIN un VSAOI - režīma vienkāršošana.

Likumprojekts paredz, laika periodā no nākamā gada 1.jūlija līdz 31.decembrim piemērot īpašu nodokļa maksāšanas režīmu autoratlīdzības saņēmējiem, kuriem atlīdzību izmaksā ienākuma izmaksātājs, kas nav mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija, un kuri nav reģistrējuši saimniecisko darbību.

Nākamā gada otrajā pusgadā personai, kas saņem autoratlīdzību un nav reģistrējusi saimniecisko darbību, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli 25% apmērā, no kura 80% tiek novirzīti VSAOI, bet 20% - IIN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas