Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

KNAB uzdod 11 partijām atmaksāt pretlikumīgi saņemtos ziedojumus 16 804 latu apmērā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzdevis 11 partijām vai to apvienībām atmaksāt pretlikumīgi saņemtos finanšu līdzekļus kopumā par 16 804 latiem, ceturtdien preses konferencē pavēstīja KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Vineta Ostrovska.

KNAB ir pabeidzis politisko partiju iesniegto 2010.gada pārskatu un saņemto dāvinājumu (ziedojumu) likumības un patiesuma pārbaudes, un šodien žurnālisti tika informēti par to rezultātiem. Kā atzina Ostrovska, pārkāpumi ar katru gadu kļūst mazāk, un partijas ir kļuvušas daudz izglītotākas un disciplinētākas.

KNAB priekšnieks pieņēmis 12 lēmumu par finanšu līdzekļu atmaksāšanu, no kuriem 11 ir saistībā ar personu veiktajiem ziedojumiem, kuri nav atbilduši likumā noteiktajām prasībām, bet viens - saistībā ar iemaksāto biedru naudu.

Lielākā daļa no atmaksātajiem finanšu līdzekļiem ir personu ziedojumi, kas veikti pretrunā ar likumā noteikto prasību - no saviem ienākumiem pēdējos trijos kalendārajos gados. Saskaņā ar likumā noteikto kārtību šādi prettiesiski saņemtie ziedojumi vai to daļa partijām ir jāatmaksā maksātājam. Ja tas netiek izpildīts, tad nauda ir jāieskaita valsts budžetā.

Pārbaudēs konstatēts, ka patlaban jau likvidētā partija LPP/LC pirms diviem gadiem pretlikumīgi saņēmusi divus dāvinājumus 60 latu apmērā, partiju apvienībai Vienotība 2010.gadā vienu ziedojumu 147 latu apmērā veikusi persona, kura nav Latvijas pilsonis un kurai nav tiesību saņemt Latvijas nepilsoņa pasi.

Saskaņas centrs saņēmis divus dāvinājumus 162 latu apmērā no juridiskas personas, kas likumā nav atļauts.

Turpretim partija Saskaņa 2010.gadā pretlikumīgi saņēmusi 7299 latus, kas ir divu ziedojumu daļa un saņemta no finanšu avota, kuram pēdējos trijos gados nav bijuši atbilstoši ienākumi. Saskaņa arī pretlikumīgi saņēmusi 2000 latu ziedojumu no personas, kura nav Latvijas pilsonis un kurai nav tiesību saņemt Latvijas nepilsoņa pasi.

KNAB arī atklājis, ka partija Pilsoniskā savienība, kas patlaban ir likvidēta, pretlikumīgi saņēmusi 1735 latu ziedojumu, bet Zaļo un zemnieku savienība 2010.gadā pretlikumīgi saņēmusi 1300 latu.

Vēl pārbaudēs atklāts, ka Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija saņēmusi 650 latu pretlikumīgu ziedojumu, partiju apvienība Atbildība - tikpat daudz, Tautas partijai 2010.gadā pretlikumīgi ziedoti 800 lati, bet partija "Tautas kontrole" saņēmusi 1075 latu lielu ziedojumu, kas atzīts par pretlikumīgu.

Visi šie pretlikumīgi saņemtie ziedojumi jau ir atmaksāti vai nu ziedotājam, vai arī ieskaitīti valsts budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas