Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Latvija – degvielas cenu rekordiste

Latvijā degvielas cenas rekordaugstā līmenī turas jau pusotras nedēļas, Igauniju tās sasniegušas tikai šonedēļ, ziņo Neatkarīgā Rīta Avīze (NRA).

Statoil pilna servisa uzpildes stacijās 95 Ultima benzīnu Latvijā trešdien varēja nopirkt par 0,97 latiem litrā, Igaunijā – par 0,94 latiem litrā, Lietuvā – par 0,96 latiem. Savukārt dīzeļdegvielas cenas attiecīgi ir Ls 0,984 (DFortis Plus), Ls 1,00 un Ls 0,946 (D Fortis Plus). Gan Latvijas, gan Igaunijas Statoil pārstāvji degvielas sadārdzināšanos skaidro ar uzņēmuma iepirktās degvielas cenu palielināšanos, ko savukārt izraisījušas augstās naftas cenas pasaules tirgū, vēsta laikraksts.

"Aizvadītajā nedēļā gan benzīna, gan dīzeļdegvielas cenas Eiropā par 1 tonnu saglabājās joprojām augstā līmenī – tuvu 1000 ASV dolāru atzīmei. Tikai nedēļās nogalē cenas biržās nedaudz samazinājās, savukārt pirmdien atkal sasniedza iepriekšējo – augsto līmeni. Nedaudz samazinājās arī ASV dolāra kurss – līdz 54 santīmu atzīmei. Joprojām galvenie notikumi pasaulē, kas pēdējās nedēļas ietekmējuši degvielas cenu pieaugumu, ir saspīlējums Persijas līcī, kura risināšanā iesaistījušās arī pasaules lielvalstis. Jaunākais notikums ir Eiropas Savienības lēmums boikotēt Irānas naftas piegādes, sākot no šā gada 1. jūlija. Sekojot naftas produktu cenu izmaiņām, benzīna cenas šonedēļ SIA Latvija Statoil stacijās nav mainījušās, savukārt dīzeļdegvielas cena pirmdien Latvija Statoil tīklā tika samazināta par pussantīmu," Neatkarīgajai sacīja SIA Latvija Statoil degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns.

NRA gan informē, ka tai pašā laikā Reuters EcoWin rīcībā esošā informācija liecina, ka 2011. gada beigās un 2012. gada sākumā jēlnaftas cenas Londonas biržā Brent turējušās aptuveni 107–112 ASV dolāru par barelu līmenī, kas nebūt nav naftas rekordcenas. Kopš 2006. gada augtākā jēlnaftas cena bijusi 2008. gada vasarā, kad tā pārsniedza 140 ASV dolāru par barelu. Taču jau pēc pusgada – 2008. gada beigās – cena bija nokritusies četras reizes – līdz 35 ASV dolāriem par barelu. Arī pagājušā gada aprīlī naftas cenas bija augstākas nekā pēdējo mēnešu laikā vai šobrīd.

Pēc Swedbank Privātpersonu finanšu institūta aprēķiniem, pagājušā gada laikā benzīns sadārdzinājies par aptuveni 10 santīmiem par litru, tai skaitā 2,5 santīmi bija akcīzes nodokļa pieaugums. Ekonomisti pieļauj, ka naftas cena un ASV dolāra kursa svārstības nav vienīgie faktori, kas nosaka degvielas cenu. Viņuprāt, arī konkurence degvielas tirdzniecībā Latvijā ir par vāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas