Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Latvijā vīrieši mirst no slimībām, kas ir ārstējamas

Ņemot vērā faktu, ka vīrieši nelabprāt dodas pie ārsta, Latvijā vīrieši mirst no slimībām, kas ir ārstējamas. Piemēram, pērn no nieru vēža mirušo vīriešu skaits bija divas, bet no urīnpūšļa vēža mirušo vīriešu skaits - trīs reizes lielāks nekā sieviešu skaits. Vīrieši mirst vairāk arī no ārējiem faktoriem, piemēram, transporta negadījumiem un kritieniem, - tas saistīts ar viņu dzīvesveidu. Speciālisti atzīst, ka nepieciešama plaša izglītojoša kampaņa, jo situācija tikai pasliktinās.

Lai gan vīrieši savu veselību vērtē labāk nekā sievietes, viņi pie ārsta dodas retāk, Dienai norādīja Slimību profilakses un kontroles centra vecākā sabiedrības veselības analītiķe Jolanta Skrule. Piemēram, pētījumi liecina, ka vīriešiem retāk veikti profilaktiskie izmeklējumi - izmērīts asinsspiediens, noteikts holesterīna un cukura līmenis asinīs. Kā skaidroja J. Skrule, vīrieši mazāk pievērš uzmanību labsajūtu traucējošiem simptomiem, retāk rūpējas par savu veselību un retāk maina paradumus veselības uzlabošanas nolūkā. Jāpiebilst, ka šāda uzvedība raksturīga vīriešiem ne tikai Latvijā. Netiek izmantota arī iespēja veikt, piemēram, valsts finansētu zarnu vēža skrīningu. Pērn šo iespēju izmantojuši tikai 7,63% pacientu, tai skaitā arī sievietes, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Latvijas Urologu asociācijas prezidents profesors Egils Vjaters Dienai pastāstīja, ka vīriešiem liela problēma ir tieši uroloģiskās slimības, piemēram, uroloģiskie audzēji, no kā katru gadu mirst aizvien vairāk un jaunāki vīrieši. Pērn Latvijā no prostatas vēža miruši 394 vīrieši, tas diagnosticēts 1039 jauniem pacientiem. No prostatas vēža mirušo vīriešu skaits vecumā līdz 59 gadiem pieaudzis par 16%, stāstīja E. Vjaters. Kā galveno iemeslu viņš minēja vīriešu nevēlēšanos laikus doties pie speciālista - 50% vīriešu, piemēram, prostatas vēža ārstēšanu sāk ielaistā slimības stadijā. Problēmu pastiprina arī valsts nepietiekamais atbalsts, un pie urologiem veidojas garas rindas, īpaši reģionos, kur trūkst šo speciālistu.

Visu rakstu lasiet pirmdienas Dienā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas