Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

LM: Valsts sociālās aprūpes centros nenotiek sistemātiska klientu "nozāļošana"

Labklājības ministrijas (LM) padotībā esošajos Valsts sociālās aprūpes centros (VSAC) klientiem psihiatriskos medikamentus lieto psihiatriskajā praksē pieņemtās devās, liecina no Veselības inspekcijas (VI) saņemtā informācija par pārbaužu rezultātiem VSAC.

Lai gan dažos gadījumos bija konstatētas blakusparādības no zāļu lietošanas, tomēr kopumā ļaunprātīga medikamentu izmantošana VSAC nebija novērota. Vienlaikus nepietiekama zāļu lietošana hroniskiem šizofrēnijas pacientiem var būt saistīta ar biežu ārstēšanos psihiatriskajā slimnīcā, kā arī var radīt paaugstinātu bīstamas uzvedības risku.

"Veselības inspekcijas pārbaužu rezultāti apliecina, ka sociālās aprūpes centros nenotiek sistemātiska klientu "nozāļošana", kā tas bija konstatēts iepriekš. Tajā pašā laikā tie apstiprina tos trūkumus, kurus ministrija apkopojusi informatīvajā ziņojumā Par papildus nepieciešamo finansējumu rekomendāciju ieviešanai valsts sociālās aprūpes centros, un kuru tuvākajā laikā plānots izskatīt valdībā," norāda LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Lai izvērtētu klientu vajadzības un pakalpojumu atbilstību katrai klientu grupai, LM jau šobrīd īsteno izmēģinājumprojektu Priekšlikumi klientu grupēšanai un nepieciešamā pakalpojuma apjoma noteikšanai. Paredzēts, ka līdz augustam izmēģinājumprojektu īstenos piecās VSAC filiālēs - VSAC Rīga filiālē Rīga, Baldone, Ezerkrasti, Jugla un VSAC Zemgale filiālē Jelgava.

Tāpat LM ir vienojusies ar Veselības ministriju par nepieciešamajām darbībām, lai sakārtotu ar klientu veselības aprūpes nodrošināšanu saistītos jautājumus, veidojot ciešāku sadarbību ar Nacionālo veselības dienestu un ģimenes ārstiem, kā arī stiprinātu VSAC kapacitāti. 

Paralēli iepriekšminētajam LM šobrīd arī turpina darbu pie jaunas sociālo pakalpojumu politikas izstrādes jeb Pamatnostādnēm sociālo pakalpojumu attīstībai 2014.-2020.gadam. To ieviešana ir paredzēta trīs rīcības virzienos – deinstitucionalizācija, sabiedrībā balstīti, pēctecīgi un klienta individuālajām vajadzībām atbilstoši sociālie pakalpojumi, kā arī efektīva sociālo pakalpojumu pārvaldība.

Jau ziņots, ka 26.februārī labklājības ministre Ilze Viņķele Veselības inspekcijai lūdza veikt pārbaudes VSAC, lai noskaidrotu vai ārstniecības personas ir pamatoti noteikuši ārstniecības kursu VSAC klientiem, regulāri sekojušas līdzi pacientu veselības stāvokļa izmaiņām un attiecīgi koriģējušas zāļu lietošanu, vai nav vērojamas ķīmiskās ierobežošanas pazīmes. 

Pārbaudes VI speciālisti, kā arī eksperti no VSIA Rīgas Psihiatrijas un Narkoloģijas centra, Latvijas Psihiatru asociācijas veica astoņās VSAC filiālēs visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas