Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

LNT: sociālajā tīklā mēģina savervēt jaunas sievietes fiktīvām laulībām Īrijā

Kādai jaunai māmiņai nepazīstama sieviete sociālajā portālā "draugiem.lv" izteikusi piedāvājumu braukt uz Īriju un viegli nopelnīt, stājoties fiktīvās laulībās ar ēģiptieti, svētdien ziņoja LNT raidījums "Top 10".

Vervētāja, kuras vārds portālā minēts kā Egija Novika, solot 5000 eiro vai pat uz pusi vairāk, vēstulēs vaļsirdīgi izstāstījusi, ka piedāvātās laulības nebūs īstas un Īrijā būs jādzīvo vismaz gadu. Arī to, ka viņa esot pierunājusi jau ne vienu vien meiteni no Latvijas braukt uz Īriju un stāties viltus laulībās.

"O, ir ļoti daudz meiteņu, kas ir šādi atbraukušas un apprecējušās. Ir gadījumi, ka samīlās un paliek kopā, bet pati personīgi tikai nesen sāku palīdzēt drauga brālēniem un draugiem. Man jau ir pāris meitenes atbraukušas un jau gatavojas laulībām. Viss kārtībā, viņas ir apmierinātas. Laulības notiek kā jau laulības. Vienkārša sarakstīšanās, bet jā, tās ir fiktīvas. Vienkāršs darījums starp Jums un vīrieti," rakstīts vēstulē.

Tālāk notikumi risinājās pavisam ātri. Jau pēc pāris dienām, 22.septembrī, vervētāja nosūtīja biļeti. Jāizlido bija jau biļetes saņemšanas dienas vakarā. Taču šoreiz sēdvieta lidmašīnas salonā palika tukša. Par to vervētāji Īrijā bijuši pārskaitušies. Pieprasīja, lai jaunā sieviete atmaksā naudu par lidmašīnas biļeti un tad, kad saprata, ka tas nenotiks, nolamāja.

"Visas meitenes esot aizlidojušas, un es esot piečakarējusi, un tad viņa man savu vīrieti sūtīja virsū un tas vīrietis man draugos rakstīja, un saukāja," raidījumam stāstīja jaunā māmiņa.

Latvijas policija, kas saņem iesniegumus no cietušajām sievietēm, izmeklēšanu var veikt tikai daļēji, jo noziegums noticis ārvalstīs. Tāpēc visi materiāli tiek sūtīti, piemēram, uz Īriju. Policija iedrošina visas cietušās meitenes vērsties policijā, jo viņām nekāds sods nedraud, tas paredzēts tikai vervētājiem un varmākām. Arī meitene, kura vērsās pie "TOP 10", solīja rakstīt iesniegumu policijai.

Latvijā šādas laulības nenotiek, jo par to ir paredzēts cietumsods līdz pat astoņiem gadiem ieslodzījumā. Pašlaik sagatavošanā ir arī likums, kas paredzēs atbildību par vervēšanu. Īrijā šādas viltus laulības iespējamas likumdošanas trūkumu dēļ.

2009.gadā Īrijā 257 latvietes apprecējās ar pakistāniešiem, 80 ar indiešiem un divdesmit ar dažādu citu austrumu valstu vīriešiem. Pērn šie skaitļi nedaudz sarukuši. 143 latvietes apprecējās ar pakistāniešiem, 37 - ar indiešiem, 17 - ar vīriešiem no Bangladešas un ar 11 nigēriešiem. Latvijas vēstniecībā Īrijā nepieciešamās formalitātes laulībām ar ārvalstnieku kārto līdz pat sešām meitenēm no Latvijas nedēļā. Laulību skaits nedaudz sarucis, jo laulību process padarīts sarežģītāks. Daļa laulību noteikti nav fiktīvas, taču cik liela daļa, var tikai minēt.

Arī Īrijas likumdevēji iecerējuši veikt izmaiņas normatīvajos aktos, sekojot Austrumeiropas valstu paraugam.

Daudzas apmānītās sievietes, kurām paveicas atgriezties Latvijā, iepriekšējā dzīvē spēj iejusties tikai izejot rehabilitāciju. Resursu centrā sievietēm "Marta" gadā vēršas vairāki desmiti sieviešu, kuras cietušas pēc piekrišanas viltus laulībām. Nereti sievietēm nepieciešama arī juridiska palīdzība, jo, ja laulībā ir dzimis bērns, vīram ir visas tiesības viņu tik vienkārši neatdot. Arī laulības šķiršana nav vienkārša. Īrijā paiet 4 līdz 5 gadi līdz var pieprasīt šķiršanos un arī Latvijā šis process ir ļoti sarežģīts, un tas, ko stāsta vervētāji, nav taisnība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas