Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

LTRK un KP: Pašvaldību uzņēmējdarbību spēcīgi lobē Saeimā un valdībā

Ierobežot pašvaldību iesaistīšanos un darbošanos uzņēmējdarbības vidē kavē pašvaldību spēcīgais lobijs Saeimā un valdībā, šodien žurnālistiem sacīja Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Endziņš skaidroja, ka liela daļa no Latvijas pašvaldībām nevēlas izslēgt pašvaldību iepirkumus, kuri notiek bez konkursa, proti, pašvaldības iedzīvotājiem svarīgu pakalpojumu nodrošināšanai izvēloties par labu pašvaldības uzņēmumam. Tāpat liela daļa pašvaldību ir ieinteresētas dibināt neierobežotu uzņēmumu skaitu.

Taču, pēc Endziņa domām, normatīvajos aktos būtu jāveic izmaiņas, kas no pašvaldību iepirkumiem paredzētu izslēgt tādus iepirkumus, kas notiek bez konkursa, kā arī būtu jāierobežo pašvaldību iespējas dibināt uzņēmumus.

Tā kā Saeimā ir liela daļa dažādu pašvaldību pārstāvju, attiecīgi arī parlamenta līmenī šādām iecerēm atbalsta neesot.

Ābrama atgādināja par Ministru kabinetā iesniegtajiem grozījumiem Konkurences likumā, kas paredz ierobežot pašvaldību iesaisti uzņēmējdarbībā, ja tā ir konkurenci kropļojoša. Ābrama apgalvoja, ka šie grozījumi esot iestrēguši, jo turpinoties sarunas ar pašvaldības pārstāvošajām asociācijām, piebilstot, ka tām ir spēcīgs lobijs valdībā.

KP priekšsēdētāja arī pauda bažas, ka esošajā situācijā, kad pašvaldību darbošanās uzņēmējdarbībā nav īpaši ierobežota, tas daudziem uzņēmējiem ir izšķirīgs faktors nesākt biznesu vienā vai otrā pašvaldībā, jo pašvaldības kādā brīdī var izdomāt, ka kādu pakalpojumu, ko jau nodrošina bizness, sāks nodrošināt pašas, tādējādi radot konkurences kropļojumu.

LTRK valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka pašvaldībām būtu jārada vide un apstākļi, lai piesaistītu un noturētu biznesu. Tiesa, ja pašvaldības iesaistās eksportspējīgā biznesā, tas būtu apsveicami. Paliekot iekšējā tirgū, celt eksportspēju un līdz ar to valsts labklājību nav iespējams.

Tāpēc ir būtiski veikt tādas reformas, kuru rezultātā pašvaldības būtu motivētas sev piesaistīt uzņēmējus. Tāpat ir svarīgi kvalitatīvi piemērot spēkā esošās normas. Piemēram, gadījumos, kad ir konstatēta "tirgus kļūda", kad konkrētā pašvaldībā privātais sektors nenodrošina kādus iedzīvotājiem nepieciešamus pakalpojumus, pašvaldībām nebūtu jāmēģina risināt šī situācija ar savu uzņēmumu dibināšanu. Tā vietā pašvaldības, piemēram, varētu sazināties ar uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām Latvijā, atzīmēja Endziņš.

Ābrama arī sacīja, ka pašvaldībām Latvijā būtu jāpārorientējas un jāsaprot, ka primāri preces un pakalpojumus jānodrošina privātajam sektoram, kā arī tas, ka tirgus ekonomikai ir jāattīstās, jāaudzē eksportspēja, nevis jāpārdala resursi pašvaldībām.

Kā ziņots, vairāk nekā puse jeb 58% aptaujāto iedzīvotāju Latvijā uzskata, ka pašvaldību uzņēmumos pastāv korupcijas riski, liecina sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS veiktajā aptauja, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK).

Gandrīz puse jeb 47% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka labāk uzņēmumus spēj pārvaldīt privātais sektors, bet 18% pauda, ka to var darīt arī pašvaldības. Vairākums jeb 69% iedzīvotāju Latvijā uzskata, ka ar normatīvajiem aktiem daudz precīzāk būtu jānosaka jomas, kurās pašvaldības drīkstētu nodarboties ar uzņēmējdarbību.

Pētījums internetā veikts šī gada jūlijā, aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Top komentāri

PAŠVALDĪBĀS -
P
KO GRIB, TO DARA. Nav vairs KP, kur pasūdzēties, bet no Dieva šie velni nebīstas. Lai gan, nav gudri dzīvot īsu un nelietīgu dzīvi, un pēc tam mūžīgi elles ugunīs degt, kaut arī pagaidām tas viss tik tālu vēl šķiet...
zivs pūst no galvas
z
Pašvaldībām vispār nevajadzētu piederēt īpašumiem. Tas pats arī valstij - valstij ir jākontrolē tirgus un jāraugās, lai uzņēmumi piedāvā pieņemamu cenu patērētājiem un ka tā nav mākslīgi uzpūsta, lai nav monopola un lai uzņēmumiem ir iespēja konkurences un tirgus apstākļos piedāvāt savu preci pircējam. Bet ko var gribēt no pašvaldībām, ja Saeimas rokās ir nodotas tādas pašas barotavas ar valdes locekļiem valsts īpašumos...
Juris
J
Tas pats jau ar topošo sociālo uzņēmējdarbību.........
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas