Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Nebūt studentam, bet mācīties augstskolā

Pieņemt lēmumu par studiju sākšanu ne vienmēr ir viegli, īpaši tad, ja tas nozīmē lielus finansiālus ieguldījumus un krietni saspringtāku dienas ritmu. Taču pastāv iespēja augstskolās apgūt vien konkrētus kursus klausītāja statusā. Tas gan lielākoties nenozīmē tikai "sēdēt maliņā" un klausīties - jāapmeklē ir gan lekcijas, gan jākārto gala pārbaudījums.

Tomēr, ja pēcāk tiek izlemts par labu studijām klātienē, otrreiz klausītāja statusā jau dzirdētais kurss vairs jāapmeklē nebūs. Un, kā atzīst Dienas aptaujātajās augstskolās, par klausītāja statusu interese ir liela.

Latvijas Universitātes (LU) Studentu servisa pārstāve Inta Jaunzeme Dienai uzsvēra, ka kursu klausīšanās būtībā nozīmē visu akadēmisko saistību uzņemšanos - obligāts ir lekciju un semināru regulārs apmeklējums, kontroldarbu un eksāmenu kārtošana. Tikai šādā veidā kursa noslēgumā var saņemt apliecinājumu par iegūtajām zināšanām, ko savukārt vajadzības gadījumā var pielīdzināt, lai turpinātu studijas jau formālajā izglītībā. Droši var teikt, ka interesentu loks paplašinās. Aizvien vairāk ir cilvēku, kuri vēlas papildināt savu profesionālo kvalifikāciju un apmeklē specifiskus kursus, kuri nereti citur nav pieejami. Otra grupa ir tādi, kuri uz ilgāku laiku pārtraukuši studijas un vēlas tās atsākt, tāpēc kursus, kuriem mainījies saturs, nepieciešams apgūt no jauna.

Klausītāja statusā brīvo vietu, piemēram, LU, esot daudz. Konkrētu skaitu Jaunzeme gan nosaukt nevarēja, taču norādīja, ka ierobežojumi varētu būt vien valodu kursos un tajās jomās, kur ir specifiski laboratorijas darbi. Savukārt sociālajās un humanitārajās programmās iespējas ir plašas. Šajā gadījumā arī studentu skaita samazinājums pavēris lielākas iespējas cilvēkiem no malas.

Savukārt atšķirībā no LU, kur klausītāja statusā jāuzņemas visas akadēmiskās saistības, Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) pastāv iespēja būt tiešām tikai klausītājam. RSU pārstāvis Edijs Šauers Dienai skaidro, ka jebkurš var izvēlēties noklausīties konkrētas lekcijas par sev interesējošām tēmām un šādā gadījumā nekārtot pārbaudījumus. Savukārt, ja izvēlēts ir viss kurss, tad attiecīgi arī jākārto eksāmens. Šādā gadījumā arī atšķiras cena. Vienas lekcijas maksa ir 3-11 eiro, savukārt izmaksas par visu kursu atkarīgas no kredītpunktu skaita. RSU kredītpunktu maksa ir no 37 līdz 145 eiro. Un princips visās augstskolās ir vienāds - jo vairāk kredītpunktu, jo vairāk jāmaksā, atšķiras tikai viena kredītpunkta maksa. Piemēram, LU bakalaura līmeņa programmās klausītājiem viena kredītpunkta izmaksas ir 80 eiro, bet maģistrantūrā 92 eiro. Latvijas Lauksaimniecības universitātē attiecīgi 38 un 44 eiro.

Visu žurnālistes Annas Strapcānes rakstu Nebūt studentam, bet mācīties augstskolā lasiet pirmdienas, 14.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas