Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nepilngadīgo noziedznieku skaits samazinās uz demogrāfisko rādītāju rēķina

«Ja nebūtu nonācis šeit, varbūt būtu izdarījis ko trakāku,» saka 17 gadu vecais Normunds (jauniešu vārdi mainīti). Kalsns jaunietis tumšiem matiem nāk no četru bērnu ģimenes un ap diviem gadiem uzturas sociālās korekcijas izglītības iestādē (SKII) Naukšēni.

Pašlaik Naukšēnos uzturas 28 jaunieši vecumā no 11 līdz 18 gadiem - vairākums ir zēni. Audzēkņi šeit nonāk no visas Latvijas. Lielākā daļa pastrādājuši zādzības un laupīšanas, daži - arī smagus noziegumus. Divi tiek vainoti seksuālā izmantošanā, šeit atrodas arī puisis no Latgales, kurš nogalinājis savu desmit gadu veco biedru. Lielākoties audzēkņi nāk no nelabvēlīgām ģimenēm vai bērnunamiem. Noziedzība parasti iet roku rokā ar klaiņošanu - pusaudži neapmeklē skolu, kompānijās lieto apreibinošas vielas.

Gan meitenes, gan puiši dzīvo pa vienam vai diviem istabiņā. Kādas meitenes istabiņa izskatās omulīgi - gulta, drēbju skapis, pie sienas skolas konkursu diplomi un radinieku foto. Turpat gaitenī pie sienas piesprausta lapa ar uzvedības vērtēšanas kārtības skaidrojumu. Visas aktivitātes vērtē pa punktiem - par labām sekmēm un uzvedību jaunieši saņem pamudinājumu - papildu atvaļinājuma dienas, ekskursijas, velobraucienus. Turpretī par nesekmību, fizisku ietekmēšanu vai lamāšanos punktus atņem. Audzēkņi atzīst, ka noteikumus ievērot nav tik viegli, bet ar laiku pierod.

Vecākus arī aicina uz iestādi, taču attālums un naudas trūkums bieži izrādās šķērslis. 

Visu rakstu lasiet 7.jūnija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas