Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

2023.gadā izpildīto nāvessodu skaits bijis lielākais kopš 2015.gada

2023.gadā pasaulē izpildīto nāvessodu skaits bijis lielākais kopš 2015.gada, trešdien paziņoja cilvēktiesību organizācija Amnesty International (AI).

Pērn pasaulē izpildīti 1153 zināmi nāvessodi, kas ir lielākais to skaits kopš 2015.gada un par 31% lielāks nekā 2022.gadā, kad tika izpildīti 883 nāvessodi. Tomēr valstu skaits, kurās šie nāvessodi pērn izpildīti, bijis līdz šim mazākais.

Šajos skaitļos nav iekļauti "tūkstošiem cilvēku", kas sodīti ar nāvi Ķīnā, un Ziemeļkorejā un Vjetnamā izpildītie nāvessodi, jo par šī valstīm trūkst datu.
"Vismazākais valstu skaits, kurās izpildīts gandrīz 10 gados lielākais zināmo nāvessodu skaits," teikts organizācijas ikgadējā ziņojumā par šo tematu.
 
AI to izskaidroja ar "satraucošu" izpildīto nāvessodu skaita pieaugumu Irānā, kur tas palielinājies līdz 853, kas ir par 48% vairāk nekā iepriekšējā gadā.
 
Irānas varas iestādes "pastiprinājušas nāvessodu izpildi par narkotiku noziegumiem", un tas nesamērīgi smagi skāris marginalizētas kopienas, paziņoja AI vadītāja Anjesa Kalamāra.
Visvairāk nāvessodu pērn izpildīts Irānā - 853, kurai šai ziņā sekoja Saūda Arābija ar 172, Somālija ar 38 un ASV ar 24 nāvessodiem.
AI ziņojumā tomēr minētas tikai 16 valstis, kurās izpildīti nāvessodi, un tas ir visu laiku mazākais šādu valstu skaits. Tas izskaidrojams ar to, ka nāvessodu izpilde netika reģistrēta arī tādās valstīs kā Baltkrievija, Japāna, Mjanma un Dienvidsudāna.
 
Pakistāna ir atcēlusi nāvessodu par narkotiku noziegumiem, un Malaizija atcēlusi obligātu nāvessodu par vairākiem noziegumiem.
ASV izpildīto nāvessodu skaits pieauga otro gadu pēc kārtas - no 18 līdz 24. Tie tika izpildīti piecos štatos, visos gadījumos izmantojot nāvējošu injekciju.
23 ASV štatos nāvessods ir pilnībā atcelts, bet vēl 14 štatos nāvessodi nav izpildīti vismaz pēdējos 10 gadus. 
 
2023.gadā pasaulē tika piespriesti 2428 jauni nāvessodi - par 20% vairāk nekā iepriekšējā gadā.
 
Nāvessodu juridiski vai praktiski ir atcēlušas 144 valstis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pakistānā pūlis nolinčo "zaimotāju"

Musulmaņu pūlis Pakistānas ziemeļrietumos ceturtdien ielauzies policijas iecirknī un sagrābis Korāna apgānīšanā apsūdzētu vīrieti, ko pēc tam nolinčojis.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits