Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Neskatoties uz aizliegumu, parakstīts vērienīgais Spilves pļavu nomas līgums

Neskatoties uz Rīgas brīvostas valdes locekļu solījumiem, ka vērienīgais līgums par Spilves pļavu iznomāšanu netiks noslēgts, kamēr atzinumu nebūs snieguši neatkarīgi auditori un Korupcijas novēršanas un apakarošanas birojs (KNAB), līgums tomēr parakstīts, svētdien vēstīja LTV raidījums de facto. Līgums parakstīts šonedēļ un brīvostas valde par to, visticamāk, nav tikusi informēta.

Rīgas brīvostas valdes locekļi par vērienīgo Spilves pļavu iznomāšanas līgumu šonedēļ sprieda jau ceturto reizi. Raidījums vēsta, ka pagājušā gada nogalē, iebilsto vien diviem locekļiem, brīvostas valde ļāva  166 hektārus brīvostas zemes iznomāt tikai pērn reģistrētai kompānijai, kuras īpašnieki reģistrēti Singapūrā. Tobrīd neviens uzņēmuma patiesos īpašniekus necentās noskaidrot un vairumam valdes arī neradās šaubu par projekta dzīvotspēju.

12.februārī de facto atklāja, ka viens no Spilves pļavu nomnieka īpašniekiem ir pats brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Jau dažas dienas vēlāk – 15.februārī -  brīvostas valde pēc kārtējās tikšanās solīja, ka līgums netiks parakstīs, kamēr nebūs skaidrs, vai Loginovs nav nonācis interešu konfliktā un līgumu arī neparakstīts, kamēr neatkarīgi auditori nebūs pārbaudījuši iespējamo investoru plānu dzīvostpēju.

Auditori tā arī nav atrasti, KNAB pārbaudi sācis, bet atzinumu vēl nav devis. Taču līgums jau parakstīts, turklāt nedēļā, kad darbā atgriezies pats pārvaldnieks Loginovs.

"Pašlaik mēs gaidām šo KNAB atzinumu un atkarībā tā mēs rīkosimies tālāk, vai nu šis līgums tiks pilnībā izbeigts, ja šis interešu konflikts netiks atrasts, tad mēs turpināsim vērtēt ekonomiskos apstākļus, bet pirmām kārtām mums ir jāsagaida KNAB vērtējums," raidījumam sacīja brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC). Ameriks arī piebilda, ka šobrīd ar līgumu nekas nenotiek un tas nav parakstīts.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs it kā nezināja, ka līgums tomēr parakstīts. Tas gan ostas vadībai netraucēja vienoties, ka Loginova rīcība jālūdz izvērtēt KNAB un atzinums esot nepieciešams pēc iespējas drīz. Diemžēl  šī situācija gan liek apšaubīt visas valdes spēju objektīvi izvērtēt Spilves pļavu nomas darījumu, jo visi de facto uzrunātie brīvostas valdes locekļi apgalvoja, ka nav zinājuši, ka līgums tomēr parakstīs.

Par līguma parakstīšanu tūlīt pēc brīvostas valdes sēdes Rīgas mērs un brīvostas valdes loceklis Nils Ušakovs (SC) uzzināja no de facto un TV kameras priekšā līguma parakstīšanas faktu viņam apstiprināja arī brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs: "Pamatojoties uz KNAB pieprasījuma, līgums tika parakstīts un aizsūtīts, savādāk nav līguma nav lietas." Pārvaicāts, vai tiešām KNAB prasījis līgumu parakstīt, Loginovs atbildēja, ka "KNABs prasa līgumu, līgums var būt tikai parakstīts. Ja viņš nav parakstīts, līguma nav."

Šī situācija liek vaicāt, vai brīvostas valde maz zina, kas notiek tās saimniecībā? Acīmredzot valdes iepriekš lemtais, ka līgumu nedrīkst parakstīt, brīvostas pārvaldei nebija licies gana nozīmīgi. Taču pārsteidzošākais - neviens no astoņiem valdes locekļiem pirms sēdes tā arī nebija iedomājies pārbaudīt, kas ar līgumu notiek.

Brīvostas valdes locekļi pagaidām gan nesola, ka vērtēs brīvostas pārvaldes rīcību, pretrunīgo līgumu tomēr bez saskaņojuma parakstot. Taču šāda iespēja izslēgta netiek. Tajā pašā laikā neviens no valdes locekļiem arī savā rīcībā nolaidību nesaskata.

Jāpiebilst, ka nav turēts vēl kāds brīvostas valdes solījums. Februāra vidū Nils Ušakovs solīja, ka zemes nomas darījumu pārbaudīs neatkarīgi auditori. Vēl pagājušonedēļ tos nebija izdevies atrast, taču šobrīd atrasts jauns arguments, kāpēc auditorus pagaidām darījuma izvērtēšanā neiesaistīt. Brīvosta aplēsusi,ka auditoru atzinums izmaksātu pārdesmit tūkstošus latu un šādu naudu tērēt neesot lietderīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas