Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

No nākamā gada vēlēšanu iecirkņi iepriekšējā balsošanā pašvaldību vēlēšanās strādās ilgāk

No 2021.gada vēlēšanu iecirkņi iepriekšējā balsošanā pašvaldību vēlēšanās būs atvērti ilgāk, paredz šodien Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijā galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Pašvaldību vēlēšanu likumā, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

Līdzšinējo pirmo iepriekšējās balsošanas dienu trešdienā paredzēts pārcelt uz pirmdienu, kad vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst.16 līdz plkst.20. Savukārt ceturtdienā iecirkņu darba laiks plānots no plkst.9 līdz plkst.16, bet piektdienā - no plkst.13 līdz plkst.20. 

Komisijas priekšsēdētājs Artūrs Toms Plešs (AP) skaidro, ka iecirkņu darba laika pagarināšana ļaus nodrošināt plašākas iespējas vēlētājiem piedalīties vēlēšanās, tostarp nobalsot arī tiem, kuriem vēlēšanu dienā jāstrādā vai kuri būs devušies ārpus Latvijas.

Vislielākais pagarinājums paredzēts ceturtdienā, balsošanai nosakot papildu četras stundas, nekā paredzēts līdz šim.

Tāpat ar grozījumiem paredzēts noteikt, ka, iesniedzot kandidātu sarakstus, drošības nauda jāiemaksā par katru ievēlējamo deputātu. Iepriekš drošības naudu maksāja par kandidātu sarakstu atkarībā no iedzīvotāju skaita attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā. Plānots, ka par katru vēlēšanām pieteikto kandidātu būs jāmaksā 15 eiro, un tas attieksies arī uz Rīgas domes vēlēšanām pieteiktajiem kandidātiem.

Likuma grozījumi arī paredz noteikt pašvaldības domē ievēlējamo deputātu skaitu. Pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā ir līdz 30 000 iedzīvotāju, plānots ievēlēt 15 deputātus, bet pašvaldībā, kurā iedzīvotāju skaits ir no 30 001 līdz 60 000 iedzīvotāju, - 19 deputātus. Savukārt pašvaldībā, kuras teritorijā reģistrēti vairāk nekā 60 000 iedzīvotāju, paredzēts ievēlēt 23 deputātus.

Likuma grozījumi rosināti, ņemot vērā, ka pēc administratīvi teritoriālās reformas pašvaldību skaits būtiski samazināsies - līdzšinējo 119 pašvaldību vietā pēc pašvaldību vēlēšanām, kas plānotas nākamgad, Latvijā būs 42 vietējās pašvaldības. Jaunajās pašvaldībās paredzēts nodrošināt tādu deputātu skaitu, kas atbilstu gan teritorijas lielumam, gan nodrošinātu optimālu politisko spēku īpatsvaru, lai pašvaldības varētu efektīvi pieņemt lēmumus savu funkciju realizēšanai, teikts grozījumu anotācijā.

Atbildīgajā komisijā atbalstīti arī priekšlikumi, kas atbilstoši Saeimā pieņemtajam Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam paredz precizēt Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma terminoloģiju, tostarp arī mainīt likuma nosaukumu. Plānots, ka turpmāk tas būs Pašvaldības domes vēlēšanu likums.

Galīgajam lasījumam šodien tika atbalstīti arī saistīti grozījumi pašvaldību vēlēšanu komisiju un iecirkņu likumā.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā 2021.gada 15.janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas