Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No pēdējām RNP liftu lietā aizturētajām personām vienai piemērots apcietinājums

Kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām saistībā ar pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) veikto liftu apkalpošanas iepirkumu vienai no pēdējām trim aizturētajām personām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, atzīst Valsts policijā (VP).

Minēto drošības līdzekli aizturētajam pēc policijas lūguma piemērojusi tiesa. Savukārt pārējām divām darba nedēļas izskaņā aizturētajām personām policija noteikusi ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

LETA jau ziņoja, ka VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) aizturējusi vēl trīs personas kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP).

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka viens no aizturētajiem ir RNP pagaidu valdes loceklis Ardis Pāvilsons. RNP pārstāvis Krists Leiškalns aģentūrai LETA norādīja, ka Pāvilsons kopš ceturtdienas atrodas darba nespējā un uzņēmumam par viņa atrašanās vietu nekas nav zināms.

Tāpat aģentūrai LETA zināms, ka viens no aizturētajiem ir kāda bijusī RNP amatpersona, iespējams, bijušais valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs.

Sazinoties ar Gontarevu, viņš aģentūrai LETA sacīja, ka aizturēts nav, taču viņam "bijusi saruna" ar tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem. Gontarevs neatklāja, vai viņam šajā procesā ir piemērots kāds statuss. Vienlaikus viņš pauda nostāju, ka ir ieinteresēts sadarboties ar tiesībsargiem, lai pēc iespējas ātrāk situāciju atrisinātu.

"Ja kāds aiz manas muguras ir slēdzis negodīgas vienošanās, es par to neesmu bijis informēts," sacīja Gontarevs, kurš laikā, kad tika noslēgts iepirkums par liftu apkopi, ieņēma RNP valdes priekšsēdētāja amatu.

Neminot identitātes, Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte aģentūrai LETA apstiprināja, ka divas personas aizturētas ceturtdien, bet trešā - piektdien.

Likums paredz, ka personas var aizturēt līdz 48 stundām. Pēc tam personas jāatbrīvo vai arī tām jāpiemēro drošības līdzeklis, no kuriem bargākais ir apcietinājums. Par apcietinājuma piemērošanu lemj tiesa.

Jau ziņots, ka iepriekš šajā lietā aizturēti pieci RNP darbinieki, kuriem vēlāk piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Pagājušajā nedēļā aizturētas vēl divas personas, no kurām viens ir SIA Liftu alianse īpašnieks Igors Babkins, kuram tiesa piemēroja apcietinājumu. Savukārt otrai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. 

Šajā lietā izmeklēšanas darbības 30.janvārī tika veiktas arī RNP galvenajā ēkā Aleksandra Čaka ielā 42.

Babkins tiek turēts aizdomās par krāpšanu lielos apmēros un noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu.

ENAP priekšnieks Pēteris Bauska iepriekš žurnālistiem apliecināja, ka kratīšanas veiktas arī uzņēmuma Liftu alianse telpās.

ENAP pērn sākts kriminālprocess par iespējamu krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ko, iespējams, veikuši vairāki uzņēmumi, kas snieguši pakalpojumus RNP.

Izmeklētās darbības aptver ilgu laika periodu un izmeklēšana notiek par vairākus miljonus eiro lieliem darījumiem. ENAP izmeklēšanas procesā ir sadarbojies ar ārzemju partneriem un netiek izslēgtas iespējamas pēdas arī ārvalstīs.

Tikmēr RNP valde saistībā ar sākto kriminālprocesu uz pārbaudes laiku atstādinājusi no amata pienākumu pildīšanas Tehniskās pārvaldes direktoru Edgaru Akmeni un Tehniskās pārvaldes Elektrosistēmu nodaļas vadītāju Andreju Maļinovski. Kā liecina uzņēmuma mājaslapā atrodamā informācija, Maļinovskis bija iepirkumu komisijas priekšsēdētājs arī liftu apkopes iepirkumā, par kuru ierosināts kriminālprocess. Savukārt Akmens bija Maļinovska vietnieks. 

RNP pieder Rīgas domei. 2018.gadā uzņēmums strādājis ar 59,05 miljonu eiro apgrozījumu un 1,09 miljonu eiro peļņu. 

Firmas.lv informācija liecina, ka Liftu alianse pieder Igoram Babkinam. Uzņēmums 2018.gadā apgrozījumu palielinājis par 20%, sasniedzot 1 319 939 eiro, bet nopelnījis par 92% vairāk nekā gadu iepriekš jeb 1 214 689 eiro.

Pērn namu apsaimniekošanas uzņēmums AS Hausmaster un liftu ražotājs AS Latvijas lifts-Šindlers vērsās ENAP ar lūgumu izvērtēt RNP liftu iepirkumu.

Iesniegumā tik norādīts, ka Hausmaster kopā ar Latvijas lifts-Šindlers piedalījās pārvaldnieka organizētajā konkursā "Liftu tehniskā apkope, plānoto un avārijas remontdarbu veikšana". Konkursa prasības paredzēja, ka ir nepieciešami 134 speciālisti un, lai kvalificētos šim konkursam, finanšu apgrozījumam pēdējo triju gadu laikā jābūt 8 300 000 eiro. Taču visi iesniegtie piedāvājumi, ieskaitot Hausmaster un Latvijas lifts-Šindlers piedāvājumu, tika noraidīti un konkurss izbeigts.

Neskatoties uz to, RNP divu nedēļu laikā pēc konkursa izbeigšanas organizēja jaunu konkursu - sarunu procedūru, kurā tika uzaicināti piedalīties vairāki uzņēmumi - SIA Vidzemes lifts, SIA Avva, SIA Kone lifti Latvija, SIA Lifts un SIA LVS centrs. Hausmaster un Latvijas lifts-Šindlers iesniegumā tiesībsargājošajām iestādēm norādīja, ka daļai no šiem uzņēmumiem ir tikai divi-trīs darbinieki, un dažu šo uzņēmumu apgrozījums nav lielāks par 50 000 eiro.

"Neskatoties uz to, ka Latvijas lifts-Šindlers un Hausmaster bija nepieciešamā kvalifikācija un resursi, lai piedalītos sarunu procedūrā, mēs nesaņēmām uzaicinājumu tajā piedalīties. Rezultātā līgums par liftu uzturēšanu, plānveida un avārijas remontu pakalpojumiem nākamo divu gadu laikā 8 300 000 eiro apmērā tika piešķirts SIA Liftu alianse - uzņēmumam bez pietiekamas pieredzes un resursiem šādu līgumsaistību izpildei, kuram ir tikai astoņi darbinieki," bija teikts iesniegumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas