Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Nometnēm arī valsts nauda

Jau pēc pāris nedēļām klāt būs jūnijs, un daudzviet durvis vērs bērnu un jauniešu vasaras nometnes. Kā jau ierasts, arī pašvaldības atvēl savu finansējumu atkarībā no rocības un iespējām. Daudzviet ir izsludināti konkursi vasaras nometņu rīkotājiem, bet vēl daļā pašvaldību tie jau noslēgušies. Šogad savu artavu plāno sniegt arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), "lai būtu iespējams atbalstīt bērnus, kuri ilgstoši pavadījuši laiku attālinātajā mācību procesā".

Kopumā šis finansējums varētu sasniegt 23 100 bērnu. Tas gan notiks tādā gadījumā, ja šim mērķim no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tiks piešķirti 2,2 miljoni eiro. Tiek lēsts, ka maksimālais atbalsta apjoms vienam bērnam būs 19 eiro dienā, skaidro IZM, piebilstot, ka finansējuma piešķiršana ir akceptēta finanšu ministra darba grupā un ir iesniegts informatīvais ziņojums Ministru kabinetā, kas šo jautājumu, visticamāk, skatīs otrdien. 

IZM norāda, ka nometnes tiks organizētas, lai uzlabotu bērnu un jauniešu prasmju apguvi jaunradē, uzņēmējspējā, pilsoniskajā līdzdalībā un pašvadītās mācīšanās procesā. Plānots realizēt profesionālās ievirzes un interešu izglītības, komunikācijas un saskarsmes prasmju apguves nometnes. Valsts izglītības satura centra statistika liecina, ka patlaban Latvijā ir 2660 nometņu vadītāju. Šogad viņiem pievienojušies 195 cilvēki, bet no aprīļa līdz jūnijam pēc kursu beigšanas šo skaitu papildinās vēl 240.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) vēl apkopo datus par vietvaru plānotajām nometnēm – kādas līdz šim ir bijušas un kāda ir to specifika. Pēc tam LPS saskaņos informāciju ar IZM, lai izvērtētu kopumā pieejamo finansējumu un vienotos par tālāko rīcību.

Aptaujātās pašvaldības teicās neko nezinām par šādu valsts atbalstu, neslēpjot neapmierinātību ar tādu kavēšanos, jo pēdējā brīdī kaut ko darīt nav labais tonis. Piemēram, Ogres novada domē raustīja plecus – par valsts finansējumu nekas nav dzirdēts. Patlaban paļaujoties uz pašu plānotajām aktivitātēm un tām atvēlētajiem līdzekļiem. Kopumā tie ir 20 000 eiro, kas tiks sadalīti 12 nometnēm. Pieteikumu skaits gan bija daudz lielāks, tāpēc atlases konkurss bija pamatīgs. Daļa nometņu ir ar sportisku ievirzi – gan basketbola, gan volejbola, gan "olimpisko spēļu" nometne, ir arī kora, veselības un skaistuma, starpkonfesionāla Bībeles nometne un Krāsainā ābecīte mazākajiem ogrēniešiem, stāsta Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs.  

Mārupes novadā jau 10. maijā vecāki tika mudināti pieteikt savus bērnus kādā no deviņām nometnēm, kuras ir ar dažādu tematiku, skaidro Mārupes novada domes pārstāve Ilze Žunde. Nometņu rīkotāji lielākoties pārstāv biedrības, taču ir arī viens uzņēmums, kas piedāvā nodarbības robotikā. Kopumā pašvaldība atvēlējusi 25 000 eiro šim mērķim, paredzot vienam bērnam dienas nometnē septiņus eiro, diennakts nometnēs – 14 eiro. Taču tā ir tikai daļa summas, jo ir vēl vecāku līdzfinansējums.

Arī Madonas novadā no tā budžeta vasaras nometnēm jau novirzīta nauda – 17 000 eiro. Parasti ik gadu novadā ir līdz desmit nometnēm, ko rīko nevalstiskās organizācijas un arī pašas skolas. Šogad tās notiks ne tikai vasarā, bet arī rudens brīvlaikā, akcentu liekot uz mentālās veselības stiprināšanu, sacīja Madonas Izglītības nodaļas vadītāja Solvita Seržāne. Patlaban gan nometņu rīkotāji vēl gaida, kādi būs nosacījumi, it īpaši ņemot vērā to, ka epidemioloģiskā situācija joprojām ir nestabila.

Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza norādīja: šobrīd ir zināms, ka Jaunrades nams Junda ir gatavs tās struktūrvienībā Lediņi no 7. līdz 20. augustam organizēt nedēļu garas nometnes 30 bērnu grupām vecumā no septiņiem līdz 11 gadiem. Jelgavā deklarētajiem vecāku līdzmaksājums ir deviņi eiro dienā, pārējiem – 30 eiro. Jelgavas Paula Bendrupa pamatskola, kurā mācās bērni ar īpašām vajadzībām, plāno rīkot vasaras atvērto skolu no 1. līdz 15. jūnijam. Pārējās izglītības iestādes vēl ietur pauzi, jo gaida valdības lēmumu par nodarbībām grupās. "Labos laikapstākļos āra nodarbības ir pozitīvi vērtējamas, jo mazina spriedzi un veido emocionālu kontaktu ar skolotāju," uzskata Auza.

Gulbenes novadā cer, ka varēs nodarbības rīkot klātienē. Jau pērn vasarā gāja kā pa viļņiem, it īpaši augustā, kad novadā strauji auga ar Covid-19 inficēto skaits, atzina Gulbenes novada Izglītības pārvaldes vadītāja Edīte Kanaviņa. Tad nodarbībās nācās izmantot dažādus attālināta formāta veidus. Ja ierobežojumi netiks pastiprināti, pašvaldībā īstenos dažāda tipa nometnes (maksimums ir bijis 11), kopumā tam atvēlot 30 000 eiro. Konkurss vēl nav izsludināts, jo top nosacījumi, kā to varēs darīt. Taču gribētāji rīkot nometnes ir, un piedāvājums ir daudzveidīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas