Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

NVA: Rudenī bezdarba līmenis Latvijā pieaugs, taču kāpums nebūs pārāk straujš

Šā gada rudenī bezdarba līmenis Latvijā pieaugs, taču kāpums nebūs pārāk straujš, ceturtdien reģionālajā laikrakstā Zemgales Ziņas publicētā intervijā prognozē Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vadītāja Baiba Paševica. 

Viņa klāsta, ka, objektīvi vērtējot, bezdarba līmenis rudenī pieaugs. "Šobrīd gan nevar prognozēt, cik lielā mērā tas notiks. Taču domāju, ka tas nebūs lēcienveidīgs – runa ir par dažiem procentpunktiem," norāda NVA vadītāja.

Paševica piebilst - bezdarba līmeņa samazināšanās ir normāla situācija, un ik gadu gan augsta, gan zema bezdarba līmeņa situācijā ir vērojams, ka, sākoties aprīlim, bezdarba līmenis ir rucis, vasaras mēnešos tas nostabilizējies, bet rudenī bijis neliels kāpums. "Vienīgais izņēmums, kad šāda situācija nerealizējās, bija 2009.gads, kad arī vasarā bezdarba līmenis turpināja kāpt. Bet pagājušā gada jūnijā, tāpat kā šobrīd, bija vērojams samazinājums 0,4 procentpunktu apmērā," viņa atgādina.

Tiesa, nevar izslēgt arī ekonomikas atveseļošanās pazīmju efektu. "Analizējot, kur cilvēki iekārtojušies darbā, kādas ir vakances, kas notiek tirgū, jāatzīst, ka bezdarba līmeņa samazinājumā ir ekonomikas atveseļošanās pazīmes. Kaut vai tāpēc, ka bezdarba līmenis pašlaik ir zemāks nekā pērn šajā pašā laikā. Pirms gada bija 178 tūkstoši, bet tagad – 144 tūkstoši bezdarbnieku. Un tā ir būtiska atšķirība. Tātad, kopumā ņemot, ekonomika ir attīstījusies. Kustība, protams, nav tik strauja, kā mums gribētos. Mēs gribētu, lai krīze tikpat ātri kā atnāca, tikpat strauji arī beigtos, bet tā tas nenotiek," norāda Paševica.

Jau vēstīts, ka bezdarba līmenis Latvijā jūnija beigās sākumā, pēc NVA provizoriskajiem datiem, saruka līdz 12,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Salīdiznot ar jūnija sākumu, bezdarba līmenis valstī samazinājās par 0,5 procentpunktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas