Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

OIK skandāls: Par četriem mēnešiem pagarina lēmumu par valsts atbalstu Rīgas enerģijai

Ekonomikas ministrijai lēmumu par to - atļaut vai neatļaut Rīgas enerģijas koģenerācijas stacijai pretendēt uz vairākos desmitos miljonu eiro mērāmu valsts atbalstu - bija jāpieņem līdz 5. novembrim. Tomēr ir aizdomas, ka ar Māri Martinsonu saistītajam uzņēmumam radušās problēmas pabeigt staciju laikā, un tests nav iziets godīgi, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Policijas sākusi kriminālprocesu par krāpšanu, taču ministrija negaidīs izmeklēšanas beigas. Tā gan par dažiem mēnešiem pagarinājusi lēmuma pieņemšanas termiņu, taču visdrīzāk uzņēmējam atņems tiesības pārdod elektrību par paaugstināto cenu.

Septembra beigās Rīgas enerģijā notikusī pārbaude, kurai vajadzēja pierādīt, ka koģenerācijas stacija ar četru megavatu jaudu sākusi ražošanu, ir apšaubāma. Ekonomikas ministrija ieguvusi ziņas, ka testa brīdī stacijas noslodze bija vien aptuveni 5%.

Pēc Nekā personīga sižetiem par uzņēmēju "radošo pieeju" jautājumam, kas ir koģenerācijas stacija, Ekonomikas ministrija uzsāka pārbaudes uzņēmumos Rīgā, Saldus, Madonas, Amatas, Strenču un Cēsu novados. 

Šobrīd atklāti 20 uzņēmumi, par kuriem esot pamatotas šaubas, ka elektroenerģija ražota tikai pārbaudes brīdī, lai nezaudētu licenci vēlāk elektrību tirgot par paaugstināto tarifu. Vietās, kur it kā atrodas elektrostacijas, kas esot sekmīgi izturējušas testus, joprojām ir pļavas un krūmi vai vēl tikai notiek būvdarbi.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka uzņēmēji ir mēginājuši apiet normatīvo regulējumu, kā tas ir redzams Rīgas enerģijas lietā, un Ekonomikas ministrija ir pieļāvusi, ka tā ir tikusi maldināta par staciju nodošanu ekspluatācijā," raidījumam norāda ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība).

Rīgas enerģijas koģenerācijas stacija nav nodota ekspluatācijā. Uzņēmēju ministrijai nodotā Sadales tīkla testa pēdējās dienās - 26. un 27. septembrī - filmētie video kadri neliecina, ka stacija strādā. Tā nedarbojās arī dienā, kad Rīgas enerģiju  apmeklēja ekonomikas ministrijas kontroles grupa.

Nekā personīga rīcībā esošā informācija liecina, ka Sadales tīkls Rīgas enerģijā veikto testu uzskatīja par sekmīgu, lai gan stacijas noslodze pārbaudes brīdī bija zema. 

Līdzīgā pārbaudē vēl tikai pirms dažiem mēnešiem kādai citai koģenerācijas stacijai vismaz pusstundu bija Sadales tīklam jādemonstrē, ka tā spēj darboties ar maksimālo atļauto jaudu. Tomēr par Rīgas enerģiju enerģētiķiem jautājumi neradās..

Darbinieks, kurš apliecināja, ka Rīgas enerģijas stacija sākusi ražošanu koģenerācijā, vairs valsts akciju sabiedrībā nestrādā. Ienesīgo amatu atstājis arī atbildīgais par pieslēgumiem Sadales tīklā Rolands Lūsveris

Piezīmes saņēmusi komisija, kas pirms testa klātienē bija staciju apskatī, bet Rīgas enerģijai izsniegto atļauju Sadales tīkls neanulē. Uzņēmums aicināts testu atkārtot. 

"Dotajā brīdī, juridiski skatoties, nav pamata atļauju atsaukt, bet vēlreiz – tāpēc, lai pārliecinātos, ka nav problēmu, būs jāiziet atkārtotais tests," raidījumam norāda Andis Pinkulis, kurš atkāpies no VAS Sadales tīkls valdes priekšsēdētāja amata.

Ekonomikas ministrija atkārtota testa rezultātus vairs vērā neņems. Šonedēļ tai bija vai nu jāļauj Rīgas enerģijai pretendēt uz valsts atbalstu - aptuveni 40 miljoniem eiro 10 gadu ilgā laika posmā, vai licence jāanulē. 

Tā kā visa nepieciešamā informācija vēl nav savākta, ministrija par četriem mēnešiem pagarināja lēmuma pieņemšanas termiņu. No atbildīgās amatpersonas teiktā gan var saprast, ka uzņēmējam vērtīgā licence visdrīzāk būs jāzaudē. 

Top komentāri

auditors
a
mārtinzons būs zaudējis krietnu piķi ar ko futerējis ienesīgajos amatos sēdošos sadales tīklu ierēdņus.
opā
o
Izcili! Procesu par valsts iedzīvotāju apzagšanu par 60 miljoniem iesaldē, lai varētu sakārtot papīrus... Šai valstij nav un nevar būt ticības nākotnei. Ši valsts ir zaudējusi pēdējās ticības paliekas, kas ir šodienas lielākais kapitāls! Vai zināt kā beidzas stāsts valstu pastāvēšanām, kursas zaudē ticību savu iedzīvotāju acīs?
Vienotībā spēks!
V
Nenormālo kvantumu ar OIK atļaujām sadāļāja Ekonomikas ministrija Vienotības ģenerāldirektora Kampara vadībā. Atļauju termiņus kārtējo reizi pagarina Ekonomikas ministrija Vienotības priekšsēdētāja Ašerādena vadībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas