Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns
Galvenā OMA pazīme ir skaļa, nepārtraukta krākšana, pauzes elpošanā, nemierīgs miegs

OMA pacienti riskē iemigt jebkur

Lai gan krākšanu speciālisti vērtē vairāk kā sociālu problēmu, ar to var būt saistīta nopietna saslimšana – elpošanas apstāšanās miegā, kam iemesls ir augšējo elpceļu sašaurināšanās. "Medicīnā to sauc par obstruktīvo miega apnoju (OMA), no kuras Eiropā cieš vidēji 4% vīriešu un 2% sieviešu. Visbiežākais apnojas iemesls ir liekais svars," norāda Miega slimību centra otolaringoloģe Marika Daudze.

Galvenā OMA pazīme ir skaļa, nepārtraukta krākšana, pauzes elpošanā, nemierīgs miegs. "Lielākoties cilvēks pats nenojauš, ja nav līdzcilvēka, kurš to novērojis. Miega apnojas gadījumā raksturīgi bieži tualetes apmeklējumi naktī, galvassāpes no rītiem, pārmērīga miegainība dienā. Lai arī cilvēks gulējis pietiekami, viņam ir grūtības koncentrēties," OMA pazīmes raksturo Daudze.

Elpošanas apstāšanās brīdī samazinās skābekļa daudzums – organisms ir stresā, tāpēc notiek daļēja pamošanās, lai varētu ieelpot. Tādējādi tiek izjaukta normālā miega struktūra. "Cilvēks astoņas stundas miegā ir nevis atpūties, bet cīnījies pēc elpas. Bieži vien, lai mazinātu caurā miega izpausmes, pacienti sāk lietot miega zāles vai alkoholu, kas krākšanu un apnoju tikai pastiprina," skaidro otolaringoloģe.

Elpošanas apstāšanās var ilgt no 10 sekundēm. Dakteres praksē bijuši pacienti, kam elpošanas pauzes fiksētas pat 500 reižu naktī, reizēm divu minūšu garumā. "Dienā šis cilvēks ir miegains un riskē iemigt jebkur – sapulcē, pie pusdienu galda, arī pie auto stūres. Vairākās valstīs, tajā skaitā Latvijā, mērenas un smagas miega apnojas slimniekiem aizliegts vadīt transportu, ja pacients neārstējas," norāda Daudze. Tiesa, dažkārt cilvēks tā pierod pie savas miegainības un noguruma, ka uzskata to par parastu stāvokli, taču jārēķinās, ka gadu gaitā miega apnojai var pievienoties citas veselības problēmas – paaugstināts asinsspiediens, 2. tipa cukura diabēts, var pieaugt liekais svars.

Precīzu OMA diagnozi ārsti nosaka, pacientu izmeklējot miegā un reģistrējot dažādus rādītājus – elpošanu, sirdsdarbību, skābekļa saturu asinīs, elpošanas kustības u.c. To var veikt gan stacionārā, gan mājās.

Ir vairāki OMA ārstēšanas veidi. Vieglākas apnojas gadījumos un lai novērstu krākšanu pacients var mēģināt mainīt gulēšanas pozu, lietot aptiekās nopērkamos līdzekļus. Reizēm piemērota ir ķirurģiska ārstēšana (tā gan nepalīdz visiem) vai speciālas mutes kapes. 

Smagākos OMA gadījumos nepieciešama elpošanas palīgierīce, kas nodrošina pozitīvu spiedienu elpceļos un novērš elpošanas traucējumus. Izmēģinot šādu aparātu, pacients sajūt atšķirības, viņam uzlabojas pašsajūta un dzīves kvalitāte. Ja cilvēkam reģistrēta smaga vai vidēji smaga miega apnojas forma un ir pierādīta ārstēšanas efektivitāte ar pozitīva spiediena terapiju, Latvijā iespējams pretendēt uz valsts līdzfinansējumu 80% apmērā šādas iekārtas iegādei. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas