Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Organizēta grupa vīrietim aizmuguriski izkrāpj mantotu māju Rīgā; uz viltotiem dokumentiem uzķeras tiesneši un notāri

Organizēta grupa kādam vīrietim izkrāpusi mantotu īpašumu - mantojumā saņemtu ēku Juglā. Krāpnieku sagatavoto dokumentu viltojumus nav pamanījuši ne notāri, ne tiesneši, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga

Nodzīvojusi cienījamu mūžu, 94 gadus vecā juriste un skolotāja Benita Henfrontina Vilma Salmiņa savam vienīgajam dēlam mantojumā atstāja vairākas mājas, arī pagājušā gadsmita vidū celto namu Juglā. Armands Salmiņš pats šeit nedzīvo, bet māju regulāri aprauga. Viņš bija izplānojis, ka šeit ievāksies meita, kad atgriezīsies no studijām ārzemēs. Naudu taupot, Salmiņš māju uz sava vārda zemesgrāmatā nepārreģistrēja. Viņš bija par to drošs, jo Salmiņam bija izsniegta notāra apstiprināta mantojuma apliecība. Taču māja, viņam nezinot, atņemta.

"Man zvanīja kaimiņš 9.decembra rītā, ka manā mājā ielaužusies pieci cilvēki. Tie atbraukuši ar diviem lieliem džipiem. Atlauzti vārti un durvis. Viņš to ir ieraudzījis un gājis skaidroties, kas tur notiek. Un viens no atbraukušajiem ir teicis, ka viņš ir mājas īpašnieks un darot to, ko gribot," vīrietis stāstīja.

Salmiņam nepazīstamie cilvēki uzrādīja zemesgrāmatas izrakstu, ka māja pagājušā gada oktobrī pārgājusi citās rokās. Pamats - pirkuma un dāvinājuma līgumi, kurus it kā četrus mēnešus pirms nāves, 2010.gadā,  parakstījusi viņa māte. Pēc tam  īpašnieki mājai ar dažu dienu starpību nomainījušies vēl divas reizes. Vīrietis nespēja jaunumiem noticēt, jo māte bija novēlējusi māju vienīgi viņam.

"Te neviens svešs cilvēks nav parādījies šito gadu laikā. Nevaru iedomāties, kas ir Mazjānis, kam mamma būtu pārdevusi un dāvinājusi māju! Pie tam mums bija ideālas attiecības! Es biju viņas vienīgais dēls. To viņa nebūtu bijusi spējīga izdarīt!" klāstīja cietušais.

Mammas mantojumu Salmiņš kārtoja pie dzimtā pazīstama notāra Eduarda Virko. Taču viņam notikušais ir tikpat neskaidrs, kā Salmiņam. 

"Īpašums, kas ir bijis uz Salmiņas kundzes vārda, kuru ir mantojis viņas vienīgais dēls, viņam aizmuguriski ir nonācis citu personu rokās un vairākkārt pārdots, neskatoties uz jūsu izdoto mantojuma apliecību. (..)  Šeit ir noteikta iestāde, zemesgrāmatas nodaļa, kas pieņem likumā noteiktā kārtībā materiālus un izdara attiecīgus ierakstus. Es neko nevaru komentēt, nezinādams  par tiem lietas apstākļiem," viņš atzinis.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatas nodaļā Salmiņš kopš savādajiem notikumiem jau vērsies pēc  palīdzības vairākkārt. Bet tikai pēc Nekā personīga iesaistīšanās viņam beidzot  atļauj ieskatīties īpašuma lietā. Vairs nav šaubu, ka darījums, kurā māte īsi pirms nāves it kā pārdod māju kādam Jānim Mazjānim, ir fiktīvs. Mātes paraksts ir viltojums, redzams, salīdzinot parakstus dažādos dokumentos.

Jaunu īpašnieku mājai zemesgrāmatā nevar reģistrēt bez zvērināta notāra nostiprinājuma lūguma. Krāpšana notikusi ar notāra ziņu vai arī notāra paraksts un zīmogs ir viltojums. Zvērināta notāre Elita Markeviča jau devusies pensijā, bet viņas lietas pārņēmusī Iveta Bulāne, salīdzinot dokumentus ar savu arhīvu, secināja īsi - 2010.gadā notāre Markeviča Malienas ielas mājai nostiprināt jaunu īpašnieku nav lūgusi. Lūgumu ar atpakaļejošu datumu, viltotu notāra zīmogu un parakstu zemesgrāmatā, visticamāk, iesnieguši kādi krāpnieki.

Viņi darbojušies piesardzīgi un krāpniekus acīmredzami konsultējis kāds jurists. Viņi ir nodrošinājušies, lai māju tik viegli vairs atgūt nevarētu. Tā pārdota vēl  kādai personai Aldim Citam. Viņš savukārt namu iemainījis pret 1999.gada automašīnu BMW. Pašreizējais īpašnieks ir 21 gadu vecs Sergejs Gaidukovs. Visos trijos Malienas nama pārdošanas darījumos rokraksts ir identisks.
Gan 2010., gan 2015.gada darījuma līguma teksts pat ir ar tām pašām rupjajām gramatiskajām kļūdām. Tomēr katru no darījumiem vērtējusi cita zemesgrāmatas tiesnese, un ne tiesneses Antra Tiltiņa, ne Ilze Ieviņa nav tam pievērsusi uzmanību.

Likums ļauj notāram sastādīt darījuma tekstu, tad to sauc par notariālu aktu. Taču darījuma veicēji līgumus var uzrakstīt arī paši kā šajā gadījumā. Notārs tikai apliecina personu īstumu un rīcībspēju, un apskatās, vai konkrēto īpašumu tiešām drīkst pārdot.Vai zemesgrāmatas tiesneši  būtu apturējuši darījumu,  ja kļūdaino līgumu būtu sastādījusi notāre,  tagad grūti spriest.

Notāre Agra Šeibe atcerējās grupu vīriešus, kuri vienā dienā 27.oktobrī pie viņas gribējuši gan māju Malienas ielā pārdot, gan tālāk iemainīt pret automašīnu.Viņi ieradušies ar jau gataviem līgumiem.  Notārei  nekas  nav licies aizdomīgs.

"Darījumi ir noslēgti privātā kārtā un notārs atbildību par privātā kārtā noslēgtiem darījumiem nenes. Situācija mainītos, ja likums paredzētu darījumu noslēgšanu notariālā akta formā," atzinusi Šeibe.

Salmiņš vērsās policijā jau 9.decembrī, līdzko uzzināja, ka mantotā māja viņam izkrāpta. Tajā pašā dienā Teikas iecirkņa policija ierosināja kriminālprocesu par izkrāpšanu lielā apmērā. Taču krāpnieki 16.decembrī, tātad nedēļu  vēlāk, jau  paspējuši ieķīlāt māju Grand Credit un paņemt 45 tūkstošus eiro lielu aizdevumu. Vēl līdz pat šai dienai īpašumam nav uzlikts arests, kas ļauj māju Malienas ielā pārdot vēl tālāk, ziņoja raidījums.

Top komentāri

lohs
l
Un notārei nešķita aizdomīgi, ka māju taisās iemainīt pret vecu sarūsējušu auto! Burvīga notāre!!!
interesanti
i
Kāda hu.. pēc jauna īpašnieka ierakstīšanai zemesgrāmatā vajadzīgs zvērināta notāra nostiprinājuma lūgums, ja mierīgi var iesniegt viltotu lapeli?
KP
K
Jā..bet tas notiek ne tikai Latvijā. Juridiskās lietas ir jāsakārto. Protams gribas ietaupīt...nemaksāt nodokli par mantojumu...zemes nodokli...utt. Un tad to uzzin( te interesanti uzzināt kā iegūst krāpnieki šo informāciju) krāpnieki un izmanto situāciju. Būs interesanti uzzināt, kas notiks tālāk
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas