Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pabriks ar Dānijas aizsardzības ministru meklē risinājumus patrulēšanai NATO gaisa telpā virs Baltijas

Otrdien aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība), tiekoties ar jauno Dānijas aizsardzības ministru Niku Hakerupu, meklēja risinājumus patrulēšanai NATO gaisa telpā virs Baltijas pēc 2012.gada, portālu Diena.lv informēja Aizsardzības ministrijas pārstāve Daina Ozoliņa.

Ministri pārrunāja aizsardzības jomas aktualitātes, to skaitā NATO Čikāgas samita galvenos jautājumus, kā arī Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbību aizsardzības jomā.

Viens no nozīmīgākajiem sarunu tematiem bija patrulēšana NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm, kurā piedalās arī Dānijas Karaliskie Gaisa spēki. Puses bija vienisprātis, ka NATO "gudras aizsardzības" pieejas ietvaros patrulēšana gaisa telpā varētu būt viena no tām spējām, kuras nodrošināšanā varētu tikt apvienoti resursi.

Ministri pārrunāja arī turpmāko Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbību un iespējas to paplašināt un nostiprināt. Tā kā 2012.gadā Dānija būs prezidējošā valsts NORDEFCO, A.Pabriks aicināja tās prezidentūras laikā vairāk fokusēties uz praktiskiem projektiem, kur varētu iesaistīties arī Baltijas valstis.

N.Hakerups informēja, ka ierobežoto budžeta līdzekļu apstākļos Dānija ir plānojusi veikt reformas aizsardzības sistēmā, tāpēc politiskais direktors Jānis Garisons dalījās pieredzē par aizsardzības reformu īstenošanu Latvijā. Viņš norādīja, ka reformu sākumā ir būtiski izvirzīt prioritātes un mērķus, lai samazināto finansējumu varētu izmantot efektivitātes celšanai. Tāpat tika pārrunāta Latvijas pieredze pārejā uz profesionālo militāro dienestu un tās ieguvumiem.

A.Pabriks informēja, ka balstoties uz pozitīvo dāņu pieredzi starptautisko operāciju veterānu programmas attīstīšanā, arī Latvija ir uzsākusi sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem, lai veicinātu atbalsta pieaugumu starptautisko operāciju veterāniem sabiedrībā.

Puses vienojās par tālāko gaitu, lai nodrošinātu Latvijas Sauszemes spēku Kājnieku brigādes pievienošanos Dānijas divīzijai.

Ministri pārrunāja arī jautājumus, kas saistīti ar investīciju un mediju ietekmi uz valsts drošību, Dānijas īstenotajiem projektiem Āfrikas valstīs, tajā skaitā Somālijā un Kenijā, kā arī drošības situāciju Baltijas jūras reģionā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas