Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pabriks "padomju zvērudārzā" nedzīvojušos jauniešus aicina nekad un nevienam neatdot valsts brīvību

Latvijas jaunieši nav uzauguši "padomju zvērudārzā", un tiem brīvība ir kopš dzimšanas, tāpēc jaunā paaudze nekad un nevienam nedrīkst šo vērtību atdot, šodien svinīgajā uzrunā par godu Latvijas neatkarībai pie Brīvības pieminekļa paziņoja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Ceturtdien, 21.martā, aprit 7884 dienas, kopš Latvija ir atguvusi neatkarību, un tas ir par vienu dienu ilgāk, nekā bija lemts pastāvēt pirmajai Latvijas brīvvalstij.

Par godu šai dienai no Rātslaukuma uz Brīvības pieminekli Nacionālo bruņoto spēku orķestra pavadījumā devās Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona Godasardzes rota. Savukārt pie Brīvības pieminekļa vairāku simtu pasākuma apmeklētāju klātbūtnē notika svinīgā goda sardzes maiņa un aizsardzības ministra uzruna.

Pabriks piecu minūšu uzrunā uzsvēra šīs dienas nozīmīgumu, jo brīvība parasti nav tā lieta, "ko atnes uz paplātes, - to iekaro ar tēraudu un asinīm."

"Ir daudz cilvēku un dzīvās radības, kurām dažreiz ir grūti panest šo brīvības nastu. Iedomājieties kādu zvēriņu, kurš visu laiku ir dzīvojis zoodārzā, kurš ir trīs reizes dienā barots, kurš nezina, kas ir brīvība. Jūs viņu izlaidiet ārā brīvībā, un daudziem no viņiem ir grūti izdzīvot. Tā mums bijis arī ar latviešu tautu un nāciju - mēs esam 50 gadus bijuši padomju zvērudārzā un esam nokļuvuši atpakaļ savā brīvajā valstī, un mums ir jāspēj uzņemties atbildību, kā valsts attīstītās un kā tālāk iet uz priekšu," uzsvēra ministrs.

Pabriks savā uzrunā arī aicināja mācīties no pagātnes kļūdas - 1939.gadā 20 gadus lolotā valsts un brīvība par velti atdota mantkārīgam kaimiņam. "Varbūt bija daudz iemeslu, kāpēc tas tā notika, taču tas nemazina šī kļūdainā lēmuma rezultātu. Tā bija tikai viena diena, kas iesēja šaubas Latvijas iedzīvotājos, un ar šīm šaubām izauga liels šaubu koks," norādīja Pabriks.

Ministrs brīdināja, ka nākotnē nav gaidāmi viegli laiki, jo daudzas ģeopolitiskās izmaiņas norāda uz Eiropas vājumu un citu valstu pieaugušo spēku. Ņemot vērā šos apstākļus, Latvijas sabiedrībai ir jābūt gatavai otrreiz neiekāpt vienā un tajā pašā upē un savu brīvību un valsti par velti neatdot.

"Viņiem nāksies par to ļoti dārgi maksāt. Tā ir vislielākā garantija, ka neviens necentīsies to paņemt. Man ir liels prieks, ka šeit ir daudz skolēnu un jauniešu, jo lielākā ticība un cerība ir uz jums. Jūs neesat auguši padomju zvērudārzā, un jums brīvība ir kopš dzimšanas. Tā ir lielākā vērtība, ko jūs nedrīkstat atdot nevienam un nekad," uzsvēra ministrs.

Laika posmā starp Latvijas valsts dibināšanu, 1918.gada 18.novembri, un 1940.gada 17.jūniju, dienu, kad Latviju okupēja padomju karaspēks, bija pagājušas 7883 dienas. No valstiskās neatkarības atjaunošanas 1991.gada 21.augustā līdz 20.martam ir pagājis identisks laika periods.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas