Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pagājušajā nedēļā Rīgā un Jūrmalā atklāti četri gripas gadījumi

Pagājušajā nedēļā Rīgā un Jūrmalā atklāti četri gripas gadījumi, un galvaspilsētā hospitalizēts ar gripu slims bērns, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) iknedēļas pārskats par akūtu augšējo elpceļu infekciju un gripas izplatību.

Par pacientiem, kuri vērsušies ar gripas klīniskiem simptomiem, gada 44.nedēļā, no 26.oktobra līdz 1.novembrim, SPKC ziņoja ģimenes ārstu prakses Rīgā un Jūrmalā. Gripa klīniski apstiprināta diviem pacientiem Rīgā un diviem Jūrmalā. Divi pacienti bijuši 15-64 gadus veci, bet vēl divi - vecāki par 65 gadiem.

Četri konstatētie gadījumi veido vidēji 4,5 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Par laboratoriski apstiprinātiem gripas gadījumiem netika ziņots. Arī Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā klīniskajos paraugos gripas vīrusi nav noteikti, bet noteikti citi respiratorie vīrusi - rinovīrusi, adenvīrusi, cilvēka metapneimovīrusi, bokavīruss, enterovīruss.

No stacionārajām ārstniecības iestādēm 44.nedēļā saņemta informācija par vienu pacientu, kas stacionēts ar gripas klīniskiem simptomiem. Palīdzība stacionārā Rīgā bijusi nepieciešama kādam bērnam vecumā līdz četriem gadiem.

Pacientu vēršanās ambulatorajās iestādēs akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumos 44.nedēļā bija zemāka, nekā parasti tiek novērots šajā laika periodā, norāda SPKC. Pagājušajā nedēļā vidēji reģistrēti 892,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Augstākā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām, līdzīgi kā iepriekšējās sezonās, novērota bērniem līdz četriem gadiem.

Pneimoniju gadījumos ambulatorajās iestādēs vērsušies 15 pacienti, kas ir 16,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Vispārējās izglītības iestādes pagājušajā nedēļā apmeklēja 65,5% skolēnu. SPKC norāda, ka zems apmeklējums izskaidrojams ar attālinātām mācībām skolēniem no 7.klases. Savukārt pirmsskolas izglītības iestādes apmeklēja 78,7% reģistrēto bērnu.

Pasaules Veselības organizācija norādījusi, ka Eiropas reģionā gripas aktivitāte saglabājās starpsezonu līmenī. Vienlaikus pārskatā pausts, ka Covid-19 izraisītā pandēmija ir ietekmējusi veselības aprūpes iestāžu darbu un testēšanas iespējas, kas negatīvi ietekmējis ziņošanu par gripas epidemioloģisko un virusoloģisko situāciju. Pandēmijas laikā valstu iesniegtie dati par gripu, īpaši sezonalitātes rādītāji, būs jāinterpretē ar piesardzību, uzskata SPKC.

Jau vēstīts, ka pirmais gripas gadījums šosezon atklāts 43.nedēļā kādam pacientam Rīgā vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem.

Pagājušajā sezonā SPKC gripas epidēmijas sākumu izziņoja 2019.gada 11.decembrī. Gripas intensitāte turpināja pieaugt un pērn 51.nedēļā - no 16. līdz 22.decembrim - tika reģistrēta maksimālā gripas intensitāte - 310,5 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Kopumā iepriekšējā gripas sezonā apkopoti dati par 23 nāves gadījumiem. Pacientu vecums bija no 38 līdz 92 gadiem, no tiem 13 sievietes un desmit vīrieši. Gandrīz visiem pacientiem bija blakus saslimšanas, tostarp hroniskas sirds-asinsvadu un elpceļu slimības, cukura diabēts, nieru un aknu saslimšanas, onkoloģiskās un citas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas