Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināta (15:35) - Oļģerta Krodera bēres notiks 18.oktobrī

Leģendārā teātra režisora Oļģerta Krodera bēres notiks nākamnedēļ, 18.oktobrī. Valmieras drāmas teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Peļņika informēja, ka atvadīšanās no režisora Oļģerta Krodera Valmieras drāmas teātrī notiks no plkst.11.30 līdz 13.30. Gājiens no teātra uz Dīvala kapiem plānots plkst.14.

Kroders mūžībā aizgāja trešdien, 10.oktobrī, 91 gada vecumā Valmieras Drāmas teātrī, kur viņš mitinājās pēdējos gados.

Teātris šodien saņem daudzu Krodera talanta cienītāju zvanus, kuri interesējas, kur var novietot ziedus režisora piemiņai. Teātra darbinieki visus aicina ar ziediem ierasties uz Krodera izvadīšanu.

Pie teātra šodien pusmastā nolaists karogs, bet foajē pie Krodera portreta stāv aizdegta svece un divas baltas rozes.

Teātrī turpinās darbs pie izrādes Mātes un meitas, kuru Kroders iestudēja kopā ar režisori Inesi Mičuli. Decembrī Valmieras teātrī pēdējo reizi tiks rādīts Krodera iestudētais Hamlets. Paredzēts, ka to tiešraidē demonstrēs arī Latvijas televīzija.

Pēdējā Krodera iestudētā izrāde Valmieras teātrī ir Līgava bez pūra, kuras pirmizrāde bija šā gada 20.jūnijā.

Kroders dzimis Rīgā 1921.gada 9.augustā aktrises Hertas Vulfas un teātra kritiķa un tulkotāja Roberta Krodera ģimenē. 1940. gada septembrī uzsācis mācības Latvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātē, bet 1941.gada 14.jūnijā kopā ar ģimeni izsūtīts uz Sibīriju. Atgriezies Latvijā 1956.gadā, nodarbojies ar teātra kritiku. 1959.gadā sācis strādāt Liepājas teātrī, pirmā izrāde profesionālajā teātrī - Jāņa Kalniņa opera Ugunī.

Kroders bija viena no erudītākajām personībām Latvijas teātra mākslā. Viņš bija Valmieras teātra režisors (no 1964. līdz 1974.gadam un kopš 2001.gada), Liepājas teātra režisors (no 1959. līdz 1964.gadam) un galvenais režisors (no 1974. līdz 1989.gadam), Nacionālā teātra galvenais režisors (no 1990. līdz 1995.gadam).

Krodera mākslā būtiska tēma ir vēršanās pret jebkura veida vardarbību. Iestudējuma centrā lielākoties ir cilvēks izvēles situācijā.

Tas, ko daudzi visvairāk apbrīnoja Kroderā, bija viņa spēja būt tik jaunam, domāt, redzēt, just, saprast, pulcināt ap sevi jaunus, radošus cilvēkus.

2001.gadā Kroders tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, 2007.gadā ievēlēts par Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda locekli un saņēma Kultūras ministrijas gada balvu kultūrā Trīs brāļi par mūža ieguldījumu. 2009.gadāKroderam tika pasniegta Ministru kabineta balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā. Kroderam tika pasniegta arī Latvijas Teātra gada balva 2006./2007.gada sezonā kategorijās Labākā dramatiskā teātra izrāde un Labākais režisors par Viljama Šekspīra lugas Karalis Līrs iestudējumu un Spēlmaņu nakts balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

"Gan viņa mūžs, gan paveiktais ļauj runāt par laikmetu. Viņš ir laikmeta spogulis Latvijas vēsturē, viņš ir arī latviešu teātra mākslas laikmets. Viņam ir laikmeta ilgums, lielums, vērtība un pieredze," - tā par Oļģertu Kroderu ir teicis televīzijas žurnālists Andrejs Volmārs.

(papildināta informācija pirmajā rindkopā) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas