Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

papildināta - Eksperti uzskata, ka LTV gadumijas šova veidotājiem būtu jāatsakās no honorāra

Vecgada vakarā Latvijas Televīzija (LTV) bija sarūpējusi vērienīgu literatūras dižgaram Rūdolfam Blaumanim veltītu gadumijas mistēriju Lai dzīvojam, lai svinam!. Tiesa gan, LTV piedāvātais Jaunā gada sagaidīšanas šovs izpelnījās milzīgu sašutumu un negatīvu komentāru gūzmu sociālajos tīklos.

Raidījumā dažādi populāri Latvijas aktieri un dziedātāji fonogrammas pavadībā atdarināja daudzus pasaules slavenus skatuves māksliniekus, piemēram, Tomu Džounsu, Džo Kokeru, Eltonu Džonu, Lizu Minelli, Leonardu Koenu, Frenku Sinatru, Elvisu Presliju un citus.

Šovu LTV uzticēja veidot producentam Nikam Volmāram sadarbībā ar režisori Svetlanu Rudzīti. Mistērijas scenāriju veidojusi rakstniece Dace Judina. Savukārt Vecgada popielā piedalījās tādi aktieri kā Ģirts Ķesteris, Dita Lūriņa-Egliena, Raimonda Vazdika, Artis Robežnieks, Ieva Pļavniece, Rihards Lepers un citi, kā arī mūziķi Samanta Tīna, Dons un citi. 

Negatīvu komentāru gūzma tviterī

Par spīti daudzu Latvijas pazīstamāko aktieru veikumam, šovs mikroblogu vietnē Twitter radīja lielu negatīvu komentāru gūzmu. "Brīdi domāju, par ko būs bloga ieraksts. Tagad zinu - par drosmi pateikt "nē". Mīļie aktieri, tā jums būtu derējusi pirms jaungada šova LTV," atzina dziedātāja Marta Kukarane. Lakoniskāks bija komponists Kārlis Lācis: "Kas tas pa SŪDU iet pa LTV1????"

Twitter lietotājs Aigars Prūsis Vecgada vakarā atzina, ka jau piecus gadus neskatās LTV, taču vēlējies Vecgada vakarā noskatīties Blaumaņa šovu. "Izturēju 10minūtes. Nu atkal 5 gadus varu būt mierīgs."

Savukārt kino un teātra kritiķis Normunds Naumanis kritiski izteicies par Ditas Lūriņas atdarinātās Merilinas Monro Blaumanim pasniegto torti ar uzrakstu "Mans zelts ir mana tauta", norādot, ka kaut kas tāds nav redzēts pat Dienvidparkā.

Par LTV sarūpēto šovu savā Twitter vietnē izteikusies par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekle Aija Cālīte-Dulevska. Viņa raksta, ka patriotiski skatījusies Blaumaņa mistēriju, taču viņas mīļākais rakstnieks Blaumanis, visticamāk, pa to laiku zem zemes spalgi vaidējis.

"Beidzot skatos apspriesto Blaumaņa mistēriju LTV1... Ak, Kunga māte... Nu varēja Kivlenieks pamācīt dejot. Un ja dziesmas būtu dzīvajā..." atzina Kultūras Dienas žurnāliste Una Griškevica. Savukārt tviterotājs Edgars Eglītis LTV1 aicināja atgriezt viņa nodokļos samaksāto naudu, par kuru televīzija uztaisījusi Blaumaņa popielu. "Un es domāju, ka Eirodziesma ir sūds..."

Neizpratnē arī eksperti

Portāla Kulturasdiena.lv aptaujātie eksperti par redzēto ir diezgan lielā neizpratnē. Visemocionālākā, vērtējot redzēto, ir muzikoloģe un mūzikas žurnāliste Daiga Mazvērsīte, kura, uzzinot, ka LTV programmā būs raidījums saistībā ar Blaumani, pavisam noteikti vēlējusies to noskatīties. "Man likās, ka būs dziesmiņas, teiksim, no Īsas pamācības mīlēšanā. Biju salasījusies, ka tur būs Ķesteris un citi dziedošie aktieri, kuri man ļoti patīk, taču tas, ko es ieraudzīju...." Daiga ietur pauzi un tad atzīst: kaut ko tik briesmīgu LTV, kas ir nacionālais kanāls un sabiedriskā televīzija, viņa mūžā neesot redzējusi.

Muzikoloģe uzskata, ka pēc šī raidījuma patiesībā raidījuma režisorei un redaktorēm vajadzētu atteikties no honorāra. "To šovam iztērēto naudu labāk būtu atdevuši bāreņiem, jo tas, ko mums Vecgada vakarā piedavāja LTV, bija apmēram desmitgadīga bērna līmenī!"

Pauls Bankovskis pauda, ka jau kopš bērnības pieradis, ka Vecgada programma parasti ir slikta, taču šogad redzētais - konkrēti jau pieminētā gadumijas mistērija - bijis krietni sliktāks par iepriekš redzēto. "Nezinu, kas pie vainas - nabadzība vai naudas trūkums. Vai tiešām ir grūti reizi gadā piepūlēties, uztaisot kādu oriģinālu raidījumu?" Viņš arī atminas kādreiz redzētās popielas, izsakot neizpratni, kādēļ bērniem būtu vajadzējis plātīt muti pie fonogrammām. "Vēl jo vairāk - kādēļ šoreiz šādi bija jāmāžojas pieaugušiem cilvēkiem un kādēļ mums tas bija jāskatās?! To es tiešām neizprotu."

Šovs izmaksājis 50 tūkstošus

Vērtējumu par gadu mijas programmu Lai dzīvojam, lai svinam! LTV sniegs pēc detalizēta programmas satura un mākslinieciskā izvērtējuma, kas notiks nākamajā nedēļā, portālam Diena.lv paziņoja LTV1 direktore Baiba Šmite. Viņa uzsvēra, ka skatītāju viedokļi un gaumes ir dažādas, bet, protams, viedokļos un komentāros ir jāieklausās un jāatlasa būtiskais.

Iepriekš Šmite portālam Diena.lv sacīja, ka Vecgada programmas izveidē LTV nolēma sadarboties ar neatkarīgās producentu kompānijas Uzmanības laikmets vadītāju N.Volmāru, jo viņš ir pierādījis sevi kā veiksmīgu televīzijas un izklaides pasākumu producentu.

"Latvijas Televīzija meklē jauneklīgu un aizrautīgu pieredzi šāda mēroga un specifikas pasākumu veidošanā. Šīs īpašības saskatām Nika Volmāra un pieredzējušās LTV režisores Svetlanas Rudzītes radošajā tandēmā un LTV radošās grupas kopdarbā," vēl pirms Vecgada vakara sacīja B.Šmite.

Kā zināms, pasākuma veidotāju komandā tika iesaistīta arī tērpu māksliniece Elita Patmalniece un scenogrāfe Maija Jansone, savukārt projekta vadītāja bija LTV darbiniece Jana Priedniece.

Vecgada programmu auditorijas precīzie dati pagaidām vēl nav pieejami, bet pēc provizoriskajiem TNS Latvia datiem LTV1 gadu mijas programma Lai dzīvojam, lai svinam! ir līderis starp visām TV programmām un to skatījušies vidēji 160 000 skatītāju. Programmas izmaksas ir ap 50 000 latu, kurus LTV sedza no reklāmas ieņēmumiem. Šova producentam N.Volmāram samaksātā honorāra apmēru LTV neatklāj, norādot, ka "naudas summu jautājumi ir konfidenciāli".

(ziņa papildināta ar Daigas Mazvērsītes un Paula Bankovska komentāriem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas