Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināts (13:55) - DP lūdz vērtēt, vai Valsts kanceleja nav pārkāpusi valsts noslēpuma aizsardzību

Drošības policija (DP) ir nosūtījusi Satversmes aizsardzības birojam (SAB) vēstuli, kurā lūdz izvērtēt, vai Valsts kancelejā (VK) nav notikuši valsts noslēpuma aizsardzības pārkāpumi, portālu Diena.lv informēja DP.

DP, veicot procesuālās darbības kriminālprocesā, kas sākts saistībā ar neizpaužamu ziņu izpaušanu, 14.oktobrī VK izņēma datu nesējus, uz kuriem bija norādes par informācijas klasifikācijas pakāpi Dienesta vajadzībām. Taču izņemto priekšmetu apskates laikā tika konstatēts, ka datu nesējos atrodas arī faili, kas satur dokumentu sagataves ar klasifikāciju Konfidenciāli un Slepeni.

Ņemot vērā, ka datu nesējos, kam ir piešķirta klasifikācijas pakāpe Dienesta vajadzībām, nedrīkst sagatavot un glabāt dokumentus ar augstāku klasifikācijas pakāpi (šajā gadījumā Konfidenciāli un Slepeni), kā arī, pamatojoties uz likuma Par valsts noslēpuma normām, DP nosūtīja SAB vēstuli, kurā lūdz izvērtēt, vai VK nav notikuši valsts noslēpuma aizsardzības pārkāpumi.

DP uzskata, ka minētie iespējamie valsts noslēpumu saturošas informācijas aizsardzības pārkāpumi, kā arī DP pēdējā laikā sāktie kriminālprocesi par neizpaužamu ziņu izpaušanu norāda uz nevēlamām tendencēm valsts amatpersonu attieksmē pret aizsargājamu informāciju. Nevērīga attieksme pret neizpaužamas informācijas un īpaši valsts noslēpumu saturošas informācijas aizsardzību palielina arī pretizlūkošanas riskus, kam ir jāpievērš īpaša uzmanība saistībā ar tuvojošos Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane kategoriski noraida Drošības policijas apgalvojumus par iespējamo valsts noslēpuma objekta izpaušanu, portālu Diena.lv informēja Valsts kancelejā. "Man ir pamatotas bažas, ka šī ir atbildes reakcija uz Valsts kancelejas un žurnālistu aktualizēto problēmu par cilvēktiesību un vārda brīvības iespējamiem pārkāpumiem. Tāpat vienmēr esam cieši sadarbojušies un arī turpmāk sadarbosimies ar Satversmes aizsardzības biroju kā atbildīgo institūciju par personu un telpu atbilstību drošības prasībām Valsts kancelejā un citās augsta līmeņa iestādēs," norāda Dreimane 

Sestdien, 14.decembrī, Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma vēstīja, ka piektdien, 13.decembrī DP veikusi kratīšanu Valsts kancelejas direktores palīga Ivara Mēkona darbavietā un mājās, savukārt meklējot informācijas avotu, izsekoti arī vairāki žurnālisti, izpētītas telefonsarunu izdrukas un īsziņas.

(Priekšpēdējā rindkopā pievienots Valsts kancelejas viedoklis.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas