Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts (20:41) - FOTO: Nākamais Valsts prezidents - Raimonds Vējonis

Valsts prezidenta amatā trešdien ievēlēts Raimonds Vējonis.

Viņš par prezidentu kļuvis vēlēšanu piektajā kārtā. Par Vējoni nobalsoja 55 deputāti.

Vējonis būs piektais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un devītais kopš Latvijas valsts dibināšanas. Pašreizējā prezidenta Andra Bērziņa pilnvaras beigsies 7.jūlijā.

Pēc ievēlēšanas Vējoni sveica frakciju deputāti un Ministru prezidenta Laimdota Straujuma (Vienotība), kā arī ekspremjers Indulis Emsis.

Vējonis pēc ievēlēšanas Valsts prezidenta amatā izteica pateicību par izrādīto uzticību un pārējiem šī amata kandidātiem par saturīgajām priekšvēlēšanu debatēm. Savā uzrunā viņš solīja turpināt darbu valsts drošības stiprināšanā, reģionu un valsts attīstībā. "Strādāšu tā, lai mēs visi kopā - tauta, politiskās partijas, valdība, Saeima - strādātu kā komanda un lēmumi būtu vērsti uz valsts attīstību. Gods kalpot Latvijai!" teica Vējonis.

Spītējot tam, ka koalīcijā ietilpstošā Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) pirms šīs dienas pēdējā balsojuma bija paziņojusi, ka tās deputāti balsos pret Vējoņa apstiprināšanu un NA izvirzītais prezidenta amata kandidāts Egils Levits gatavs startēt vēlēšanu nākamajā kārtā, Vējoņa apstiprināšanai nepieciešamais parlamenta balsu vairākums tika nodrošināts un balsu pietika. Vējoni prezidenta amatam izvirzīja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Preses konferencē neilgi pēc ievēlēšanas Vējonis arī uzsvēra, ka viņa galvenā prioritāte šajā amatā būs valsts drošība, ieskaitot bruņoto spēku stiprināšanu, NATO klātbūtnes pastiprināšanu Latvijā un Baltijas reģionā. "Ja valsts būs droša, Latvijai būs potenciāls attīstīties ekonomiski, piesaistīt investīcijas. Tas dod pamatu ekonomiskajai drošībai," viņš teica, piebilstot, ka no ekonomiskās drošības izriet arī sociālā drošība, lai novērstu sociālo un reģionālo nevienlīdzību Latvijā. Lai to īstenotu, Vējonis prezidenta amatā sola cieši strādāt ar Saeimu un valdību.

Turklāt Vējonis būšot gatavs virzīt un pieņemt arī nepopulārus lēmumus, ņemot vērā sasāpējušas problēmas izglītības un veselības jomā. "Es tiešām strādāšu kopā ar Saeimu, valdību. Būšu gatavs rīkot ārkārtas sēdes, lai pieņemtu nepieciešamos lēmumus. Būs cīņas par budžetu un citas apņemšanās, tostarp bruņotajiem spēkiem," viņš teica.

Vējonis jau drīzumā plāno apturēt darbību Latvijas Zaļajā partijā, taču turpināšot paust zaļas idejas.

Savukārt uz jautājumu, kā vērtē vēlēšanu procesu un kļūšanu par Valsts prezidentu ar opozīcijas balsīm, Vējonis atbildēja, ka to vērtē pozitīvi, jo vēlas sadarboties ar visām Saeimā ievēlētajām partijām. Tomēr slikti bijis, ka koalīcija tomēr nespēja vienoties par vienu virzāmo kandidātu uz augsto amatu.

Vējonis arī uzsvēra, ka pašlaik vēl nezinot pēcteci aizsardzības ministra amatā, jo neesot par to domājis. Tāpat viņš vēl nebija gatavs nosaukt cilvēkus, kuri varētu strādāt viņa komandā Valsts prezidenta kancelejā.

Ziņa papildināta ar fotogaleriju

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas