Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Paplašinās nozaru loku dīkstāves pabalstu saņemšanai

Valdība šo ceturtdien, 26.martā, lems paplašināt to nozaru loku, kuru darbinieki varētu no valsts saņemt dīkstāves pabalstu, otrdien pēc valdības sēdes mediju pārstāvjiem pavēstīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Reirs uzsvēra, ka valdība šodien atbalstījusi visus nepieciešamos dokumentus, lai sniegtu palīdzību Covid-19 pandēmijas radītās krīzes skartajiem uzņēmumiem.

Tajā skaitā ir iedarbināts dīkstāves reglaments, kas paredz krīzes visvairāk skarto nozaru darba ņēmējiem izmaksāt no valsts budžeta dīkstāves pabalstu 75% no darba ņēmēja algas, bet ne vairāk kā 700 eiro.

Pagaidām gan atbalsts attiecas uz šauru nozaru loku, tomēr, pēc Reira teiktā, jau šo ceturtdien valdība lems par nozaru saraksta papildināšanu, nosakot kritērijus, pēc kuriem darba devējs savus darbiniekus var pieteikt dīkstāves pabalsta saņemšanai.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piebilda, ka šodien apstiprinātais nozaru saraksts netika izstrādāts politiķu vidū, bet gan ciešā sadarbībā ar valdības sociālajiem partneriem un uzņēmēju organizācijām.

Jau ziņots, ka dīkstāves pabalstu sākotnēji saņems ap 73 000 darba ņēmēji transporta un pārvadājumu, viesmīlības, tūrisma un kultūras nozarēs, paredz otrdien Ministru kabinetā pieņemtie Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie noteikumi par nozarēm, kurām sakarā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija.

Atbalsta mehānisms paredz izmaksāt dīkstāves pabalstu iepriekšminēto krīzes skarto nozaru uzņēmumu darbiniekiem un to uzņēmumu darbiniekiem, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020.gada martā ir samazinājušies vismaz par 50%, salīdzinot ar 2019.gada martu Covid-19 izplatības rezultātā.

Minētie noteikumi izstrādāti, lai noteiktu tās Covid-19 krīzes skartās nozares, kuru strādājošajiem valsts izmaksās dīkstāves pabalstu 75% apmērā no līdz šim saņemtās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi. Iepriekš politiķi pieļāva iespēju minēto nozaru sarakstu pēc nepieciešamības papildināt.

Kā norāda normatīvā akta autori, atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, saistībā ar Covid-19 izplatību radīto krīzi valsts atbalsta pasākumi un mehānismi piemērojami ap 17 500 uzņēmumiem, kuri kopumā nodarbina aptuveni 73 000 darbiniekus.

No EM izstrādātajiem noteikumiem izriet, kas sākotnēji atbalsts pienāksies minēto nozaru strādājošajiem, tiesa, uz atbalstu pretendējošās nozares pēc uzņēmumu darbības veida jeb NACE koda definētas detalizētāk, proti, pasažieru aviopārvadājumi, izmitināšana viesnīcās un viesu mājās, restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumi, ēdināšanas pakalpojumi, bāru darbība, kinofilmu producēšana, izplatīšana un demonstrēšana, skaņu ierakstu producēšana.

Sarakstā ir arī tādas nozares kā automobiļu un citu vieglo transportlīdzekļu iznomāšana un ekspluatācijas līzings, ceļojumu biroju un tūrisma operatoru pakalpojumi, sanāksmju un tirdzniecības izstāžu organizatoru pakalpojumi, pirmsskolas, sporta un ārpusskolas, kā arī kultūras izglītība, bērnu dienas aprūpes centru darbība.

Starp nozarēm minētas arī mākslinieku darbība, mākslinieciskā jaunrade, kultūras iestāžu darbība, muzeju darbība, vēsturisku objektu apmeklējumu vieta, sporta objektu darbība, sporta klubu darbība, fitnesa centru darbība, atrakciju un atpūtas parku darbība. 

Pagājušajā nedēļā finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) raidījumā Delfi TV ar Jāni Domburu atzina, ka dīkstāves pabalstu visā jaunā koronavīrusa izraisītas slimības Covid-19 krīzes periodā varētu saņemt līdz 150 000 darba ņēmēju. 

Kopumā aplēsts, ka dīkstāves pabalstu krīzes visvairāk skarto uzņēmumu darbiniekiem valstij izmaksās no 60 miljoniem eiro līdz pat 200 miljoniem eiro, ja tiks pieņemts lēmums paplašināt atbalstāmo nozaru loku. 

Top komentāri

LV vidēji dienā mirst 82 cilvēki
L
Latvijā vidēji dienā mirst 82. Vidēji gadā - vairāk nekā 28 tūkstoši. Relatīvi nelielai daļai no viņiem bez pārējām kaitēm, līdzīgi kā citos gados ar gripu, šogad tiks konstatēts vīruss C-19. Tā histēriskā rosība, kas apzināti vai neapzināti ir uzsākta pēdējos mēnešos, ir paralizējusi ekonomiku. Lai tā ārprāta stāvokļa izraisītā neapmierinātība nepāraugtu vispārējā dumpī, cilvēkiem tiek dāļāta aizlienēta nauda, kas nopietni ietekmēs inflāciju un vēlāk vienalga būs jāatrdod. Bet šīs aizlienētās naudas tērēšana kopumā neglābs no preču izsīkuma, ja ekonomikas blokāde turpināsies ilgstoši
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas