Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pastiprinātas rotaļlietu drošuma prasības

Ministru kabinets ceturtdien lēma noteikt stingrākas prasības atsevišķu ķīmisko vielu izmantošanai rotaļlietu ražošanā, lai nodrošinātu bērnu augsta līmeņa aizsardzību pret riskiem, ko rada ķīmisko vielu klātbūtne rotaļlietās.

Ekonomikas ministrijā (EM) aģentūru LETA informēja, ka 2019.gadā tika veikti grozījumi Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvā par rotaļlietu drošumu, samazinot iepriekš noteiktās migrācijas robežvērtības rotaļlietās izmantojamam alumīnijam, kā arī ieviešot jaunus ierobežojumus formaldehīdam, kas izmantots rotaļlietās, kuras paredzētas bērniem vecumā līdz 36 mēnešiem, vai citās rotaļlietās, kuras bērni var ievietot mutē.

Jaunās prasības attiecībā uz alumīniju plānots piemērot no šā gada 20.maija un no šā gada 21.maija attiecībā uz formaldehīdu.

Rotaļlietu drošuma prasību uzraudzība Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) ir noteikta kā viena no prioritāri uzraugāmajām jomām. Ik gadu PTAC veic dažādu rotaļlietu veidu testēšanu, nosakot to atbilstību būtiskajām drošuma prasībām, galvenokārt, pārbaudot mehāniskās un fizikālās īpašības, dažādu ķīmisko vielu klātbūtni un migrāciju, piemēram, tādiem elementiem, kā antimons, arsēns, bārijs, kadmijs, hroms, svins, dzīvsudrabs, selēns.

Tāpat PTAC pārbauda arī organiskos ķīmiskos savienojumus, piemēram, primāros aromātiskos amīnus, akrilamīda, formaldehīda, fenola, benzola, stirola, tuluola migrāciju, krāsvielas, konservantus un bisfenolu A.

Attiecībā uz grozījumos Ministru kabineta noteikumos aptvertajām divām ķīmiskajām vielām - formaldehīdu un alumīniju - PTAC, veicot rotaļlietu paraugu testēšanu, līdz šim neatbilstības nav konstatējis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas