Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pavļuts: Valdībai ir rīcības plāni dažādiem Covid-19 pandēmijas pavērsieniem

Turpinoties Covid-19 pandēmijai, svarīgi sabiedrībā saglabāt izpratni, ka valdībai "katrā rokā ir pa plānam" - gan gadījumam, ja saslimstība mazināsies un situācija stabilizēsies, gan arī negatīvam notikumu attīstības scenārijam, izriet no veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) ceturtdien valdības sēdē paustā.

Veselības ministrs norādīja, ka otrs plāns saslimšanas pieauguma gadījumā arī paredz, ka valdība būs gatava nekavējoties rīkoties līdzīgi kā to dara citas valsts. Diskusiju laikā vēl pirms valdība bija pieņēmusi lēmumu, komentējot daļu no šodien pieņemtajiem ierobežojumu atvieglojumiem no 7.aprīļa, Pavļuts uzsvēra, ka aizvien ir piesardzīgs par pasākumiem, kas izraisītu plašāku pulcēšanos.

Politiķis norādīja, ka Veselības ministrija atbalsta konkrēto piedāvājumu, kas saistīts ar ārtelpu jeb āra izmantošanu. Nepieciešams spert soli par atļauju ierobežoti pulcēties ārtelpās jauniešiem, pusaudžiem nelielās grupās un likt lielāku uzsvaru uz izglītību, skaidroja veselības ministrs.

Attiecībā uz lēmumu par tiesībām no 7.aprīļa pulcēties ārtelpās jeb ārā ne vairāk kā desmit cilvēkiem no maksimums divām mājsaimniecībām Pavļuts akcentēja, ka ir svarīgi, lai divu mājsaimniecību pārstāvju tikšanās neizvērstos par pūli un, ja netiktu ievēroti nosacījumi, par lielāku bariņu.

Tā ir gan šo cilvēku, kuri sanāktu kopā, atbildība, gan nepieciešami arī saprātīgi kontroles pasākumi, pauda politiķis. Viņš norādīja, ka arī sabiedrības pārstāvji, ja viņi redz pārmērības, var aizrādīt, aicinot līdzcilvēkiem ievērot noteikumus. Ja ārtelpās sanāk, ka ir pulcējies lielāks skaits cilvēku, un nav iespējams ievērot divu metru distanci, tad paliek spēkā "veselā saprāta prasības" par masku lietošanu, izriet no ministra paustā.

Kā ziņots, jau iepriekš valdība vienojās pēc 6.aprīļa neturpināt Covid-19 dēļ izsludināto ārkārtējo situāciju, kas bija spēkā kopš pagājušā gada 9.novembra. Vienlaikus ceturtdien valdība lēma no 7.aprīļa turpināt teju visus ar Covid-19 izplatības mazināšanu ieviestos epidemioloģiskās drošības ierobežojumus.

Arī turpmāk būs aizliegti privāti pasākumi un privāta pulcēšanās, vienlaikus būs atļauti pasākumi divu mājsaimniecību ietvaros ārtelpās līdz desmit personām. Būs aizliegti visi publiskie pasākumi klātienē, tai skaitā uguņošana un salūts. Tajā pašā laikā būs atļauti gājieni un piketi ar ne vairāk kā desmit personu dalību.

No 7.aprīļa spēkā būs prasība lieto sejas maskas visās sabiedriskās vietās, kur atrodas vairāk kā viens cilvēks, tai skaitā arī darba vietās. Obligāta sejas masku lietošana arī tiek paredzēta sabiedriskās vietās, kur ir intensīva cilvēku plūsma un kur nav iespējams ievērot divu metru distanci.

Tāpat kā līdz šim sejas maskas varēs nelietot bērni līdz septiņu gadu vecumam, personas ar fiziskiem un psihiskiem traucējumiem, kuru dēļ sejas masku lietošana nav iespējama, kultūras darbinieki, kas sniedz priekšnesumus, kā arī izglītības procesā, apgūstot vokālo, instrumentu spēli un deju mākslu, kā arī mākslas priekšnesumu laikā. Tāpat sejas maskas varēs nelietot raidījumu nodrošināšanas laikā, piemēram diktori, intervijās, kas īsākas par 15 minūtēm. Sejas maskas lietošana arī nav obligāta profesionāliem sportistiem treniņa laikā.

No 7.aprīļa varēs darboties visi veikali ārpus lielajiem tirdzniecības centriem, kuru platība ir virs 7000 kvadrātmetru. Tāpat klātienē varēs tiks organizēta ielu tirdzniecība, kā arī darboties varēs veikali tādos tirdzniecības centros, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir zem 7000 kvadrātmetriem.

Vienlaikus arī turpmāk tirdzniecības centros ar platību virs 7000 kvadrātmetriem strādās tikai pārtikas, higiēnas, dzīvnieku barības, optikas, preču veikali, aptiekas, grāmatnīcas un pakalpojumu sniegšanas vietas. Vienam apmeklētājam tirdzniecības vietā būs jānodrošina ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības, savukārt pakalpojumu sniegšanas vietā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības.

Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi drošības protokolu ārā tirdzniecībai, kas paredz papildus prasības un pienākumus tirgus pārvaldītājam un ielu tirdzniecības organizatoram Covid-19 infekcijas risku mazināšanai. Arī āra tirdzniecībā un tirgos būs jānodrošina stingrāka fiziskās distancēšanās prasību noteikšana, jākontrolē apmeklētāju un tirdzniecības darbinieku plūsma, jāieceļ atbildīgā persona par epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas