Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pēc Latvijas lūguma ES sankciju sarakstā nav iekļauts Lukašenko pietuvināts oligarhs

Pēc Latvijas lūguma pret Baltkrieviju vērsto Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā nav ticis iekļauts Aleksandra Lukašenko režīmam pietuvinātais uzņēmējs Aleksejs Oleksins, kura ģimenei ir uzņēmējdarbība arī Latvijā, atsaucoties uz Londonā dzīvojošo baltkrievu cilvēktiesību aktīvistu Nikolaju Halezinu, vēsta LTV raidījums de facto.

ES sankcijas pašlaik ir vērstas pret 88 fiziskām personām un septiņiem uzņēmumiem. Trešajā sankciju raundā decembra vidū sarakstā iekļāva arī divus uzņēmējus - būvniecības, mašīnbūves un lauksaimniecības jomās strādājošo Aleksandru Šakutinu un naftas, akmeņogļu tranzīta un banku sfērā ietekmīgo Nikolaju Vorobeju.

Dalībvalstis sprieda arī par citiem uzņēmējiem. Viens no apspriestajiem bijis Vorobeja biznesa partneris Oleksins, kurš ir aktīvs tranzīta, tabakas, banku un daudzās citās nozarēs. Viņu no sankcijām esot paglābusi Latvija.

Oleksinam ir biznesa intereses Latvijā, jo viņa sievai un dēlam Daugavpilī pieder uzņēmums "Latgales alus", kas nodarbina 70 strādājošos, un kompānija "Mamas D", kas tirgo iesalu un ražo elektrību un siltumu.

Ārlietu ministrijā raidījumam ne apstiprināja, ne noliedza informāciju, ka tieši pēc Latvijas lūguma baltkrievu uzņēmējs Oleksins izņemts no ES sankciju saraksta. Ministrija apgalvoja, ka sankciju sagatavošanas procesā virkne sākotnējo piedāvājumu tikuši izņemti dalībvalstu kopīgu diskusiju rezultātā.

"Attiecībā uz Oleksina iespējamo iekļaušanu sankciju sarakstā nevaram komentēt klasificēta procesa detaļas. Tas ir normāls ES darba process, ka sākotnēji piedāvātais saraksts var atšķirties no apstiprinātā saraksta. To nosaka dažādi politiski, ekonomiski un juridiski faktori, piemēram, konkrētu pierādījumu esamība kādas personas ielikšanai ES sankciju sarakstos," paziņojusi ministrija.

Raidījums atzīmē, ka arī pirms gandrīz 10 gadiem Latvijas diplomāti pielika pūles, lai ES sankcijas pret Baltkrieviju minimāli skartu Latvijas ekonomiku. Toreiz sankcijas piemēroja Jurijam Čižam, kuru daudzi uzskatīja par Lukašenko vistuvāko uzņēmēju. Tieši Oleksina ģimene vēlāk pārņēmusi Čiža kompānijas Latvijā - jau minētās "Latgales alus" un "Mamas D".

"Oleksins šodien ir pārstāvēts daudzos biznesos, kas agrāk bija valsts biznesi, bet pēdējos gados tie nonāca privātās rokās. Tie uzņēmēji, kas tos saņēma, viņiem bija jādalās ar Lukašenko ģimeni. Piemēram, ir bizness, kas saucas "Bremino grupa". Tā ir trīs uzņēmēju Zaiceva, Vorobeja un Oleksina alianse. Viņiem ir atdots viss kravu tranzīts caur Baltkrieviju. Šī nauda vispirms nonāk "Bremino", tad caur ofšoru tiek izvesta no valsts. Lielākā daļa nonāk Apvienotajos Arābu Emirātos ārzonu kompānijās, kuras nesniedz informāciju par patiesajiem labuma guvējiem," stāstījis Halezins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas