Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Vairāk nekā puse Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu reģistrējušās kā bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēji

Pedagogu trūkuma dēļ veido pilotgrupas

Rīgā jau gadiem nespēj atrisināt problēmu ar garajām rindām uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm (PII), tomēr ne mazāk sāpīgs ir arī pedagogu trūkums bērnudārzos. Sākot šo mācību gadu, 74 no 147 Rīgas PII šo problēmu mēģina risināt ar tā dēvētajām pilotgrupām, kad pedagogs ar bērniem pavada astoņas stundas, bet pārējā laikā – viens pedagoga palīgs. .

Šāda kārtība vairākos galvaspilsētas bērnudārzos ir ne pirmo gadu, tomēr Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta departamentā uzsver – pirmsskolas pedagogu trūkuma apstākļos šādā veidā iespējams nodrošināt nepārtrauktu izglītības procesu. Tas ļaujot nodrošināt arī departamenta ieskatā konkurētspējīgu atalgojumu gan pedagogiem, gan pedagogu palīgiem. Attiecīgi pedagogiem – 1091 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, bet pedagoga palīgam – 610 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Parastajās grupās pedagogu atalgojums ir mazāks.

Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) Dienai skaidro, ka pirmsskolas izglītības vadlīnijās noteikts, ka galvenā mācību organizācijas forma ir rotaļnodarbība un, lai sasniegtu plānotos rezultātus, tā tiek īstenota visas dienas garumā. Tajā pašā laikā normatīvajos aktos nav precizēts pirmsskolas izglītības vadlīnijās minētais mācību dienas garums un, ņemot vērā vecāku darba grafiku un vēlmes, PII parasti strādā no plkst. 7 līdz 19.

Savukārt pašvaldības, kas vairumā gadījumu ir pirmsskolas izglītības iestāžu dibinātājas, regulāri publiski izteikušās, ka tām ir problēmas ar pirmsskolas pedagogu piesaisti. Tādu viedokli sarunās ar IKVD un Izglītības un zinātnes ministriju pauduši arī RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāvji, pamatojot, kādēļ Rīgas pirmsskolās tiek ieviests tā sauktais modelis "2+1".

"Ņemot vērā IKVD normatīvajos aktos balstīto nostāju, ka pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas laikā kopā ar bērniem jāatrodas pedagogam, pirmsskolas, kas izmanto minēto modeli, reģistrējas arī kā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēji," skaidro dienestā. Tādējādi šajās pirmsskolās parasti  no plkst. 7 līdz 8 un no 16 līdz 19 notiek bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšana un ar bērniem ir tikai pedagoga palīgs, savukārt no 8 līdz 16 parasti tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma un ar bērniem strādā pedagogs.

Dienestā arī atgādina, ka novembra sākumā prezentēti gada sākumā izveidotās atbildīgo pušu darba grupas izstrādātie priekšlikumi pirmsskolas pedagogu atalgojuma un darba slodzes pilnveidei. Cita starpā rosināts svītrot vadlīniju prasību par rotaļnodarbības norisi visas dienas garumā, kā arī vairāki priekšlikumi pirmsskolas izglītības iestāžu darba organizācijas formu pilnveidei, pedagogu darba slodzes pārskatīšanai un atalgojuma pilnveidei. Ievērojot minētos priekšlikumus, tiks gatavoti grozījumi normatīvajā regulējumā. 

Savukārt RD atbildīgajā departamentā Dienai skaidro, ka attiecīgo modeli pārsvarā ievieš grupās ar bērniem no trīs gadu vecuma. "Ieviešot grupā modeli "1+2", tiek nodrošināts nepārtraukts pedagoģiskais process skolotāja vadībā laika periodā, kad grupā ir vislielākais bērnu skaits. Piemēram, no plkst. 8.30 līdz 16.30. Pieredze un prakse rāda, ka bērni jūtas emocionāli labāk, jo nemainās pedagogi," apgalvo departamentā. Tajā arī skaidro, ka šī ir iestādēs ieviesta pastāvīga darba organizēšanas forma, kuru iestāde var uzsākt, pārtraukt, skatoties pēc situācijas un pedagoģiskā resursa nodrošinājuma. Grupās ar šo darba organizēšanas modeli piedāvā strādāt darbiniekiem, ievērojot brīvprātības principu.

Jautāti, kas notiek gadījumos, ja vienīgais grupas pedagogs ir saslimis, departamentā uzsver – ja grupas darbiniekiem nepieciešams atbalsts, viņi sadarbībā ar iestādes administrāciju risina šos jautājumus, tajā skaitā arī gadījumos, kad skolotājam ir darba nespējas lapa. "Tas tiek risināts un meklēts pedagoga aizvietotājs, kā tas ir jebkurā citā izglītības iestādē," pauž departamenta pārstāvji.

Ja PII reģistrēta IKVD arī kā bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējs, tad tas nozīmē, ka pedagoģisko procesu astoņas stundas dienā nodrošina pirmsskolas izglītības skolotāja vadībā, bet bērnu uzraudzības pakalpojumu sniegšanas laikā skolotāja palīgs sniedz atbalstu bērnam organizēt savu patstāvīgo darbību, notiek bērnu pašapkalpošanās, higiēnisko iemaņu, kulturālas uzvedības u. c. prasmju veidošana. Šeit gan jāpiebilst, ka atbilstoši Valsts izglītības informācijas sistēmā pieejamajiem datiem Rīgā ir mazāk nekā departamenta pieminētās 74 pirmsskolas izglītības iestādes, kuras oficiāli reģistrētas kā bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas