Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pētījums: Gadsimta vidū Dienvideiropu regulāri skars smagas klimatiskās katastrofas

Šī gadsimta vidū atsevišķās teritorijās Dienvideiropā katru gadu tiks piedzīvotas smagas klimatiskās katastrofas, kādas tagad notiek reizi 100 gados, liecina tikko publicēta pētījuma rezultāti.

Līdz 2100.gadam visa Eiropas Vidusjūras piekraste ik gadu piedzīvos ekstrēmu sausumu, piekrastes aplūšanu un karstuma viļņus, norādīts žurnālā Climatic Changes (Klimata pārmaiņas) publicētā pētījumā.

Atsevišķas vietas Dienvideiropā katru gadu skars viena vai vairākas šādas nelaimes, kas iepriekš piedzīvotas reizi 100 gados. Šo klimatisko katastrofu vidū ir arī savvaļas ugunsgrēki, upju pārplūšanas un vētras.

"Tam būtu jābūt par brīdinājumu valdībām un institūcijām, kuru uzdevums ir gatavot risinājumus un pieņemt stratēģijas," pavēstīja pētījuma vadošais autors Džovanni Forcijēri, kurš strādā Eiropas Komisijas (EK) Vides un ilgtspējīguma institūtā, kas atrodas Itālijas pilsētā Isprā.

Prezentējot pētījumu Eiropas Ģeozinātņu savienībā Vīnē, viņš norādīja, ka situācija tika modelēta, pieņemot, ka temperatūra līdz gadsimta vidum varētu pieaugt par diviem grādiem pēc Celsija salīdzinājumā ar pirmsindustriālo līmeni.

Pētījumā uzsvērts, ka lielākās problēmas var radīt karstuma viļņi un sausums. Iespējamo klimatisko katastrofu galvenās koncentrācijas vietas varētu būt Spānija, Turcija, Itālija, Francijas dienvidi.

"Spānijā līdz 2080.gadam katru gadu varēs pieredzēt divas katastrofas, kuras pašreizējā klimatā notiek reizi 100 gados," skaidroja Forcijēri.

Pētnieks norādīja, ka Ziemeļeiropa no globālās sasilšanas var gūt labumu, īpaši gadsimta otrajā pusē, jo pieaugs veģetācijas perioda garums.

Jau vēstīts, ka piektdien ANO galvenajā mītnē Ņujorkā 175 pasaules valstis, tostarp lielākās vides piesārņotājas Ķīna un ASV, parakstīja Parīzes nolīgumu par klimata pārmaiņām.

Parīzes vienošanās mērķis ir noturēt globālo sasilšanu būtiski zem diviem grādiem pēc Celsija robežām, salīdzinot ar pirmsindustriālo līmeni, un censties ierobežot temperatūras pieaugumu pusotra grāda robežās, jo tas būtiski samazinās klimata pārmaiņu izraisītos riskus un ietekmes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas