Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pētījums: Latvijā piektā daļa no patērētās tabakas ir kontrabanda

Latvijā kontrabandas cigarešu apjoms aizvadītajā gadā sasniedza 19,5% no kopējā patēriņa, kas ir par 1,6 procentpunktu mazāk nekā 2017. gadā, savukārt kopējie zaudējumi valsts budžetam ir 61 miljons eiro, liecina starptautiskās auditoru kompānijas KPMG neatkarīgais pētījums Project Stella par cigarešu kontrabandas apjomiem Eiropā.

Pētījumā teikts, ka vēl 2014. gadā kontrabandas cigarešu īpatsvars Latvijas tirgū bija 29,8%, bet pēdējos gados tas pakāpeniski samazinās. Kopējais cigarešu patēriņš Latvijā pērn bija 2,3 miljardi, no tām 450 miljoni bija nelegālās cigaretes.

Līdz ar to Latvija pēc ilgiem gadiem ir atdevusi savas Eiropas Savienības līderpozīcijas Grieķijai, kur kontrabandas cigarešu apjoms veido 23,6%, un Īrijai ar 20,6%.

Savukārt Lietuvā un Igaunijā kontrabandas cigaretes veidoja attiecīgi 17% un 9,5% no kopējā tirgus apjoma.

Latvijā 69% no kontrabandas un viltoto cigarešu veidoja tā dēvētā "baltā kontrabanda" - cigaretes, kas legāli ražotas citās valstīs, galvenokārt Baltkrievijā, bet nelegāli ievestas Latvijā.

Kontrabandas cigaretes Latvijā ieplūst galvenokārt no Baltkrievijas - 2018. gadā 66% no kontrabandas cigaretēm bija ar šīs kaimiņvalsts akcīzes markām. Tas skaidrojams ar ievērojamo cenu atšķirību - ja Latvijā pērn vidējā svērtā cigarešu paciņas cena bija 3,2 eiro, tad Baltkrievijā - tikai 59 centi.

Savukārt 6,5% kontrabandas cigarešu izcelsmes valsts 2018. gadā bija Ukraina, 5,5% - Krievija, bet 7,5% nelegālajā tirgū pārdoto cigarešu bija viltojumi.

Galvenās cigarešu plūsmas no Latvijas pērn bija uz Igauniju (30 miljoni cigarešu), Somiju (17 miljoni), Zviedriju (11 miljoni) un Lielbritāniju (astoņi miljoni).

Citu valstu legālo cigarešu patēriņš Latvijā pērn bija 40 miljoni cigarešu - 28% no Krievijas, 28% no beznodokļu tirdzniecības, 23% no Lietuvas, 8% no Baltkrievijas, 8% no Igaunijas, 13% - citas.

2018. gadā Eiropā kopumā nelegālo cigarešu (kontrabanda un viltojumi) apjoms bija 8,6% no kopējā patēriņa un, kā liecina KPMG aplēses, kopējie zaudējumi neieņemto nodokļu veidā Eiropas valstu budžetiem bija 10 miljardi eiro. Tas ir tikpat, cik kopā legālajā tirgū tiek pārdotas cigaretes Lielbritānijā, Austrijā un Dānijā.

Kopumā Eiropā pērn tika patērēti 43,6 miljardi nelegālo cigarešu.

 

Top komentāri

.
.
Lai tik turpina celt nodokļus- tā tiks sasniegta puse! Un otra puse būs lauku iedzīvotāju produkcija, "kūtspakaļa", tas ir- pašaudzēta tabaka, kā tas bija vācu laikos. Neviens jau nedomāja, ka vācu laiki atgriezīsies.
Jo sliktāk legālajam tirgum,
J
Jo labāk nelegālajam tirgum. Ceļam akcīzi, ar dažādiem murgiem par izvietojumu u.c. čakarējam legālos tirgotājus un priecājamies, ka kontrabanda plaukst un zeļ.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas