Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pieaugs biļešu cenas vilcienos un reģionālo maršrutu autobusos

No šodienas pieaugs biļešu cenas vilcienos un reģionālo maršrutu autobusos, aģentūrai LETA pavēstīja Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone.

Autobusu biļetes cenas pieaugs par 0,1 eiro. Savukārt reģionālās nozīmes maršrutu tīklā pa dzelzceļu biļetes cena pieaugs par 0,1 eiro, ja braukšanas maksa pašreiz nepārsniedz 1,90 eiro, un 0,2 eiro, ja braukšanas maksa pašreiz ir virs 1,90 eiro.

Vienlaikus līdz 10% tiks palielināta atlaide elektroniski iegādātajām biļetēm tiem pasažieriem, kuru vienreizējās biļetes cena pārsniegs 2,10 eiro. E-biļešu atlaide tiek piemērota arī biļetēm, kurām jau ir citas atlaides, tai skaitā "3+" ģimenes biļetei ar 50% vai 90% atlaidi, biļetei turp un atpakaļ un bagāžas biļetei turp un atpakaļ. 

Plone norādīja, ka pēdējo gadu laikā ir pieaugušas ar sabiedriskā transporta nodrošināšanu saistītās izmaksas un līdz ar to arī nepieciešamais valsts budžeta finansējums, taču reģionālo maršrutu tarifi nav auguši kopš 2012.gada un tie neatbilst reālajai tirgus situācijai. 

Viņa skaidroja, ka pasažieru pārvadājumu ar autobusiem izmaksas šajā laika posmā ir pieaugušas par aptuveni 14%, bet ar vilcieniem - par 30%. 2012.gadā ieņēmumi no biļetēm spēja nosegt 57% no pārvadātāju izmaksām, savukārt pērn ieņēmumi no biļetēm veidoja 46%. "Tas nozīmē, ka patlaban vairāk nekā pusi no visām izmaksām, kas rodas, nodrošinot sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālajos maršrutos, sedz valsts," uzsvēra Plone.

Savukārt Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš atzīmēja, ka pēdējos gados direkcija strādājusi pie maršrutu tīkla pārskatīšanas, būtiski pastiprinājusi kontroli autobusos, veikusi dažādus pasākumus pasažieru piesaistīšanai, samazinot autobusu parka vidējo vecumu, paātrinot reisu izpildes laiku, uzlabojot maršrutu plānošanu interneta vidē, kā arī ieviesusi abonementa biļetes un bezskaidras naudas norēķinus. 

"Tomēr šo gadu laikā ir būtiski pieaugusi degvielas cena un dažādas ar transportlīdzekļu uzturēšanu un apkopi saistītās izmaksas, ir palielināts atalgojums autobusa vadītājiem, tāpēc ar veiktajiem pasākumiem nepietiek, lai uzturētu reģionālo maršrutu tīklu līdzvērtīgā apmērā, kā tas ir patlaban. Turklāt no nākamā gada gaidāms akcīzes nodokļa likmes palielinājums degvielai, kas attiecīgi palielinās izmaksas vēl vairāk," uzsvēra Godiņš.

Viņš piebilda, ka pasažieriem joprojām būs iespēja iegādāties abonementa biļeti, tādējādi maksājot par braucienu lētāk. Abonementa biļetes braucieniem autobusos arī turpmāk nodrošinās atlaidi 10%, 15% vai 20% apmērā, bet vilcienā atlaides apmērs var sasniegt 46%. 

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā. Regulāri veicot sabiedriskā transporta finanšu analīzi un auditu, direkcija nodrošina vienotu, nepārtrauktu un pieejamu sabiedriskā transporta sistēmu visā valstī. Autotransporta direkcijas uzdevums ir īstenot virkni pasākumu kompleksu, lai Latvijas autopārvadātājiem tiktu nodrošināta likumīga iespēja veikt pārvadājumus Latvijas teritorijā un ārpus tās. 

 

Top komentāri

Reksis
R
PALDIES PARTIJAI UN VALDĪBAI !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas