Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Piecu gadu laikā studentu vidējie ikmēneša ienākumi pieauguši par aptuveni 200 eiro

Piecu gadu laikā studentu vidējie ikmēneša ienākumi pieauguši par aptuveni 200 eiro, liecina Eurostudent VI pētījuma Studentu sociālie un ekonomiskie apstākļi Latvijā rezultāti.

Pētījuma rezultāti liecina, ka 2013.gadā studentu ikmēneša ienākumi vidēji bija 357,91 eiro, savukārt pērn ikmēneša ienākumu apjoms vidēji studentiem sasniedza 579,22 eiro.

Vidēji valstī tikai 15% no visiem studentiem izmanto valsts nodrošināto stipendiju, savukārt 8% studentu norādījuši uz valsts galvoto aizdevumu kā ienākumu avotu.

Šo gadu laikā būtiski pieaugusi arī klātienes studentu nodarbinātība, kas tiek īstenota līdztekus studiju procesam. Ja 2009.gadā līdzās studēšanai nodarbināti bija 45% studējošo, tad 2017.gadā nodarbināti bija jau 61% studentu.

Kā galveno iemeslu studējošo nodarbinātībai studenti norādīja naudu ikdienas tēriņiem. To kā svarīgāko motivāciju minēja 81% strādājošo studentu. Otrs nozīmīgākais iemesls ir pieredzes gūšana darba tirgū - par svarīgu to atzīst 68% strādājošo studentu, liecina pētījums.

Pētījumā secināts, ka vairums studentu uzskata, ka studijas palīdz sagatavoties darba tirgum. Vairāk nekā puse jeb 55% aptaujāto uzskata, ka studijas labi sagatavos Latvijas darba tirgum, savukārt 29% uzskata, ka pēc studijām Latvijā būs labi sagatavoti darbam ārzemēs.

Pētnieki pieņēmuši, ka, iespējams, studentiem, kuriem nav bijusi saskarsme ar starptautisko darba tirgu, grūti izvērtēt, vai viņu izglītība, zināšanas, prasmes un kompetences ir vai nav piemērotas starptautiskajam darba tirgum. Līdz ar to pētnieku ieskatā atbildes drīzāk norāda uz informētības un izpratnes trūkumu, nevis viennozīmīgi uz zināšanu un prasmju trūkumu.

Pētījumā 2016./2017.gadā piedalījās 30 valstis, savukārt Latvija tajā piedalās kopš 2003.gada. Starptautiski salīdzināmi pētījuma rezultāti tiks prezentēti pavasarī.

Pētījums tika īstenots kā aptauja, kurā aptaujāti tika pilna laika studenti 29 valsts un juridisko personu dibinātās augstākās izglītības iestādēs Latvijā. Kopumā tika aptaujāti 2424 studējošie.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas