Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pliks, nabags un bezspēcīgs bankas priekšā

"Kopš Nordea banka man atņēma īpašumus, esmu kļuvis par plikpauri. Skatieties, man nav matu," novilcis cepuri, savu pliko galvu rāda Lazars Rozenbergs. Pēdējo gadu laikā viņš ir zaudējis ne tikai matus. Vēl pirms dažiem gadiem viņam piederēja īpašumi miljoniem latu vērtībā, bet tagad viņš dzīvo apmēram 30 kvadrātmetru lielā īrētā dzīvoklī Jūrmalā.

Reizēm viņš no sievas aizņemas 20 gadu veco auto, bet kopumā viņam ļoti patīkot braukt ar vilcienu. Par to, kas noticis, viņš runā mierīgi, bez histērijas. Kaut gan stāstītais reizēm līdzinās trillera cienīgam sižetam, vīrietis teju katru savu apgalvojumu apliecina ar dokumentu, ierakstītu telefonsarunu vai elektroniskās sarakstes vēstuli. Lieta ir sarežģīta, stiepjas vairākus gadus tālā pagātnē, neiedomājamos juridiskos labirintos, kur katra eja beidzas ar strupceļu.

Pirms vairākiem gadiem Rozenbergs iegādājās zemi pašā Lielupes krastā Jūrmalā. Par savu naudu sāka būvēt divas ģimenes mājas. Būvēja pats, izmantojot vispiemērotākos un kvalitatīvākos materiālus. Viņš nav baidījies izmantot arī sarežģītus un dārgus arhitektoniskus risinājums, detaļās pat analizējis, kurā brīdī, kādā leņķī atradīsies saule. Vīrietis īpašumā ieguldīja apmēram miljonu latu, aizņēmās arī no radiem. Īpašumiem pievilka elektrību un gāzi. Kādā brīdī viņš konstatēja, ka vieta ir pārāk purvaina un nepieciešams veikt gruntsgabala paaugstināšanu. Vīrietis vērsās Nordea bankā pēc aizdevuma un ar apmēram gada starpību saņēma divus kredītus - kopā 350 tūkstošus eiro. Līdz finanšu krīzei viss gāja kā no rokas. 2009.gada pavasarī Rozenbergs vērsās pie bankas, lūdzot kredītu pārstrukturizēt, jo viņš mēnesī bankai spēj atdot vien 400 eiro. Lai tiktu vaļā no kredītsaistībām, notika pārrunas par iespējamu otras daļēji uzbūvētās jaunbūves pārdošanu, bija jau atrasti konkrēti pircēji. "Interesi izrādīja vairāki, viņu vidū bija šis Vācijā reģistrētais investīciju uzņēmums. Tāpat māju bija gatava pirkt ar Gazprom cieši saistīta persona," cilājot dokumentus, stāsta Rozenbergs. Tomēr bankas pārstāvji nebija mierā. Rozenbergs norāda, ka banka īpašuma pārdošanai bija gatava dot atļauju tikai tādā gadījumā, ja to pirks kopā ar visiem par labu bankai reģistrētajiem apgrūtinājumiem. Pircēji tādām saistībām nebija gatavi.

Pēc kāda laika Rozenbergs uzzināja, ka banka viņa īpašumu izsola. Bez viņa ziņas kompānija Ober Haus īpašumam veica novērtējumu. Abas nepabeigtās jaunbūves un zemes gabalu Lielupes krastā, kurā ieguldīts krietni vairāk nekā miljons latu, kompānija piespiedu pārdošanai novērtēja par 182 000 latu. Kaut gan Ober Haus atturējās no komentāriem, Dienas rīcībā nonācis detalizēts vērtējuma pārskats. Dokumentos norādīts, ka vērtētājam nebija nodrošināta īpašuma apskate, tajā pašā laikā vērtējumā detalizēti aprakstīta iekštelpu elementu pabeigtība, ko no ārpuses konstatēt nav iespējams.

Nordea banka Dienai atsakās sniegt komentāru par notikušo. Tās pārstāve Signe Lonerte atsūta rakstisku atbildi: "Banka nesniedz publisku informāciju un nekomentē attiecības ar saviem klientiem un ar tiem saistītiem darījumiem. Ja persona pati sniedz šādu informāciju, tad tās ir šīs personas tiesības."

Visu Aļonas Zanderes rakstu lasiet pirmdienas, 20.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas