Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Premjers pieprasījis paskaidrojumu Šuplinskai par partijas biedra iesaistīšanu projekta Tava klase īstenošanā

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pieprasījis rakstveida paskaidrojumu izglītības ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP) par to, kā pieņemti lēmumi attālināto mācību projekta Tava klase īstenošanā televīzijā un kāpēc par šī projekta izpildproducentu izraudzīts ministres partijas biedrs Andris Gross, vēstīja raidījums TV3 ziņas.

Attālināto mācību televīzijas satura izveide "Tava klase" un pārraidīšana kanālos "ReTV" un "Sporta centrs" valstij izmaksā 365 000 eiro. Latvijas Televīzija paudusi neapmierinātību, kāpēc, kad idejai nauda parādījās, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) projekta īstenošanu nepiedāvāja sabiedriskajam medijam.

Tikmēr premjers Kariņš pieprasījis paskaidrojumu ministrei Šuplinskai par to, kā par projekta izpildproducentu kļuvis ministres partijas biedrs Gross. Lai arī viņam personīgi autoratlīdzībā par apjomīgo divu mēnešu projektu ietāmēta salīdzinoši neliela summa - 4800 eiro pirms nodokļu nomaksas -, daļai sabiedrībai, pēc premjera domām, varot rasties jautājumi. Gross ir bijis Šuplinskas padomnieks, bet patlaban ir JKP Saeimas deputāta Reiņa Znotiņa palīgs. Znotiņš ir arī IZM parlamentārais sekretārs, kurš esot ieteicis Grosu šim projektam.

"Konkrētais gadījums neatbilst labas pārvaldības principiem, aicinu ministri to skaidrot sabiedrībai, kā arī sagaidu ministres rakstveida paskaidrojumu. Šajos apstākļos īpaši svarīgi ir kliedēt jebkādu šaubu ēnu par iepirkumiem ne tikai no juridiskā, bet arī ētiskā aspekta, tādēļ aicinu visus ministrus tam pievērst īpašu uzmanību," norādīja Kariņš.

Lai turpmāk novērstu bažas un aizdomas valsts iepirkumos, premjers uzdevis ministrijām ievērot Valsts kontroles ieteikumus, rīkojoties ar valsts finansējumu ārkārtējās situācijas laikā. Tāpat dots rīkojums nodrošināt iepirkumu procedūru caurskatāmību, tos publicējot.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konkrētajā Tavas klases gadījumā nesaredz interešu konfliktu, taču IZM esot vajadzējis piedomāt par labas pārvaldības principiem.

"Jautājums ir, vai tas veicina sabiedrības uzticību? Tas paliek atklāts jautājums, jo tieši šobrīd ir svarīga sabiedrības uzticība valsts pārvaldei. Mēs to vērtētu, - tā nav labā prakse. Protams, šādā ārkārtējā situācijā var uzrunāt un savus pakalpojumus piedāvāt. Ja lēmums ir bijis vienpersonisks, tad tam apakšā ir jābūt ļoti stingram pamatojumam, kas ir atklāts un sabiedrībai pieejams," TV3 ziņām norādīja KNAB 1.pārvaldes priekšniece Anna Aļošina.

Ministres Šuplinskas viedokli TV3 ziņām neizdevās uzzināt, jo viņas preses padomnieki neesot atraduši laiku intervijai. Taču Šuplinskas partijas biedrs, IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš skaidroja, ka ministrija projekta Tava klase režisora un producenta pienākumus uzticējusi Grosam nevis partejiskās piederības dēļ, bet gan, novērtējot viņa profesionālās prasmes. Grosam esot pieredze kino režijā un aktierspēlē, viņš strādājis televīzijā. Turklāt no ministrijas citiem uzrunātajiem vienīgi Gross bijis gatavs projektu īstenot tik ierobežotā laikā, tādā apjomā un kvalitātē.

Jau vēstīts, ka Covid-19 pandēmijas dēļ īstenoto attālināto mācību laikā izveidotā projekta "Tava klase" satura veidošanā iesaistīti vairāk nekā 70 skolotāji no visas Latvijas. Palīdzību skolotājiem projektā ir snieguši vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, dziedātāji un mākslinieki.

Projektu īsteno IZM sadarbībā ar iniciatīvas grupu Vecāki par labāku izglītību, paredzot oriģināla mācību satura izveidi un tā pārraidīšanu bezmaksas televīzijas platformās ReTV un Sportacentrs.com TV. Projekta tehnoloģiskie partneri ir Telia Latvija un Veset, kas nodrošina kanālu izspēles pakalpojumus, kā arī apraidi internetā, platformā tavaklase.lv.

 

Top komentāri

nu
n
ko tik smukai sievietei tur vēl ko prasīt? Tāpat viss skaidrs: patīk liela nauda, un viss....
Seska Smaka
S
Un tad vińa paskaidroja: bēēē bēēē.
Krējums Saldais
K
Nauda nesmird.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas